To østjyder på usædvanlig opgave: Hvordan tegner man Døden?

To østjyske historikere har undersøgt Dødens mange ansigter for at kunne skabe den perfekte figur til et computerspil. Nu har de også udgivet en bog om emnet.

Udgivet Opdateret
Figuren Felix the Reaper er hovedperson i et danskproduceret computerspil.

 "Manden med leen", "Knokkelmanden" og "Dødsenglen". 

Døden har gennem historien haft mange ansigter og benævnelser. 

Alle disse satte to østjyske historikere sig for at undersøge i 2011 for at kunne skabe den perfekte figur til computerspillet "Felix the Reaper" baseret på Dødedansen fra Lübeck.

Men så meget død i et computerspil kræver en grundig undersøgelse af, hvordan Døden er fremstillet gennem tiden. 

Derfor har de to historikere været i gang i knap 10 år. 

- Så skal man jo til at finde ud af ting, og så går det galt, fordi der er jo tusindvis af billeder om døden, og det var vi jo ikke forberedte på, fordi ingen har undersøgt det før os, fortæller Søren Hein Rasmussen, der er en af de to historikere bag både figuren Felix the Reaper og en ny billedbog om døden. 

Arbejdet, som de to historikere på billedet har lavet, skulle bruges til at udvikle computerspillet 'Felix the Reaper',som handler om Felix, der er ansat i Dødsministeriet, men som inderligt ønsker sig at komme ud i verden og forsøge sig som høster af menneskeliv - hovedsageligt fordi han er forelsket i Betty - jomfruen fra Livsministeriet, som han ønsker at gøre indtryk på. Han kommer dog på prøve. For at vise sine evner skal han nemlig foretage en række prøvedødsfald - og det er det, man som spiller skal hjælpe ham med.

Døden er mange ting  

Gravearbejdet har derfor ført de to historikere vidt omkring - både i geografi og kunstformer. 

- Dels har vi jo opdaget, at man skildrer den der figur, Døden, som jo er en opfindelse, der er tusind år gammel, på meget forskellig vis, forklarer Søren Hein Rasmussen. 

Stefan Pajung er enig.  

- Døden jo ikke kun en form. Det kan være en mand, og det kan være en kvinde. Han kan have en le, han kan have et spyd, og han kan have bue og pil. Den er så mangfoldig i sin udfoldelse. Det er faktisk det, der har været meget interessant at se, fortæller Stefan Pajung. 

Dødens Store Billedbog  

Computerspillet med de to østjyders figur 'Felix the Reaper' blev udgivet i slutningen af 2019, men her stoppede arbejdet med Døden ikke.

Efterfølgende blev de to historikere nemlig opfordret af forlaget Turbine til at udgive deres research i en bog. 

- Jeg vil sige, vi har leget med det her. Det har været så sjovt at finde, siger Søren Hein Rasmussen.

Søren Hein Rasmussen med bogen 'Dødens Store Billedbog'.

Bogen udkom kort før jul sidste år. Den består af godt 350 sider og indeholder cirka 200 billeder og illustrationer af figuren Døden fra hele verden. 

Det er dog ikke i et dystert hæfte om livets afslutning, men i en flot coffee-table version fuld af flotte og finurlige beskrivelser af Døden - helt fra det første kendte billede fra år 970. 

-  Man kan finde ham i alle mulige afskygninger. Både på en hest, på en okse og på en krokodille, som man ikke normalt ser, forklarer Stefan Pajung. 

I indslaget nedenfor kan du høre mere om, hvordan man får versioneret døden ned i en billedbog. 

VIDEO: Her kan du møde de to historikere og høre meget mere om, hvordan rejsen efter dødens mange ansigter har været, og hvordan de har fået det formateret til en billedbog.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her