Vanvidsbilist viser sig frem på nettet: - Dybt forkasteligt
Videoer af vanvidskørsel bliver delt på nettet, og det skaber bekymring.
Dybt forkastelig opførsel.
Sådan lyder dommen fra Jakob Bøving Arendt om en sag, hvor en 29-årig mand er sigtet for 38 tilfælde af vanvidskørsel.
Han er administrerende direktør for Rådet for Sikker Trafik, og han fortæller til TV2 Østjylland, at han er "rystet" over at se, hvordan en mand kan finde på at køre rundt på offentlige veje med høj hastighed, uden hænder på styret og i flere tilfælde på baghjul.
- Det er jo dybt uansvarlig kørsel, der ligger på de her optagelser. Det er forkasteligt, at man udsætter andre folk for fare og praler med det på sociale medier, siger Jakob Bøving Arendt.
Den 29-årige havde et kamera monteret på sin styrthjelm, og den filmede en lang række af hans lovovertrædelser. På den måde "hjalp" han politiet med at levere beviserne imod sig selv i form af timevis af videooptagelser med vanvidskørsel på motorcykel.
Manden brugte optagelserne fra kameraet til at producere videoer til sin Instagram-profil, hvor han viser sin ulovlige kørsel frem til de mange brugere af platformen.
Det kan muligvis inspirere andre til at efterligne den ulovlige adfærd. Det er i hvert fald frygten hos den administrerende direktør.
Han mener, at videoerne kan inspirere andre til selv at gå ud og agere uansvarligt i trafikken.
- Grundlæggende er vi bange for, at unge mennesker, der henter deres inspiration fra sociale medier, bærer det med ud i trafikken, siger han.
TV2 Østjylland har set eksempler på de videoer, manden deler på Instagram, men vi har valgt ikke at dele andet end et skærmbillede i den her omtale.
Algoritmer fanger
Jonas Ravn er seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel ved Center for Digital Pædagogik i Viby.
Han er enig i, at det kan være problematisk, at den ulovlige ageren bliver delt på sociale medier, hvor særligt den yngre målgruppe troligt følger med.
- Det kan i hvert fald blåstemple en ulovlig adfærd. Det, de ser på sociale medier, har hos nogle betydning på deres egen adfærd, siger Jonas Ravn.
Ifølge ham er det algoritmerne på det sociale medie, der kan fastholde de unge til en bestemt type indhold. Nogle af dem har måske et behov for at høre til i et fællesskab, selvom indholdet kan vise noget ulovligt.
- Hvis man ser mange videoer med bestemt indhold, kan man havne i et ekkokammer, fordi algoritmerne lurer én ind (at de viser brugeren mere af den samme slags indhold, red.). De unge kan miste overblikket over, om de overhovedet synes, det er fedt, siger han.
På den anden side...
Jonas Ravn mener dog også, at det kan være godt for de unge at følge med, fordi de også ser den anden side af problematikken.
- Nogle kan selvfølgelig tænke, at det er fedt. Men grupperne på platformen (eksempelvis TikTok og Instagram, red.) er også med til at vise, at en mand er blevet sigtet nu, fordi han har gjort noget ulovligt, siger han.
Skal forældre være bekymrede for, at deres børn tager den ulovlige adfærd, de ser på sociale medier, med ud i den virkelige verden?
- Nej, det tror jeg ikke nødvendigvis. Det er enormt vigtigt at tale med de unge om grænser, men jeg tror, det er noget, de fleste forældre er gode til at tale med deres børn om. Man kan naturligvis blive inspireret af en TikTok-video, men det betyder heldigvis ikke, at unge påbegynder vanvidskørsel selv, siger Jonas Ravn.
Han håber, at de unge tænker mere over den type indhold, de bliver præsenteret for på de sociale medier.
- Vi vil gerne have, at de unge skal være kritiske over hvilke type videoer, de ser, og hvad deres egne kommentarer til dem betyder for andre, siger Jonas Ravn.
Også Jakob Bøving Arendt har et klart ønske til de unge:
- Lad være med at følge sådan nogle personer på sociale medier, siger han.