25.000 fejl på halvandet år

/

Det er sjældent, at det går så galt som denne sommer, hvor en 88-årig mand døde af fejlmedicinering.

Det skete efter, at en gruppe af sosu-assistenter på plejecentret Sifsgård i Åbyhøj angiveligt besluttede at opløse pamol-tabletter og indsprøjte dem i den ældre mands blodbaner, hvilket formentlig kostede ham livet.

En rapport fra Patientombuddet, en samlet klageinstans for patienter i sundhedvæsenet, viser, at der på halvandet år er indrapporteret 25.000 såkaldte utilsigtede hændelser - eller fejl ved medicineringen. Det er flere hundrede om dagen.

- Men tallene skal sættes i relief med, hvor meget medicin der uddeles, siger Pia Knudsen, farmaceut ved Patientombuddet til P4 Østjylland.

Hun står bag rapporten og hæfter sig også ved, at fejlene i langt de fleste tilfælde ikke havde nogen konsekvenser.

- De viser, at de ansatte er villige til at rapportere tallene, og så kan vi handle på dem, siger Pia Knudsen.

4.500 fejl i Aarhus

Alene i Aarhus skete der sidste år 4.500 fejl, og ifølge Aarhus Kommunes tilsynschef på området, Sus Freundt, er hovedparten af fejlene, 70-75 procent sket i forbindelse med medicinering af de ældre.

Den grove fejlmedicinering, som skete på Sifsgård i Åbyhøj har allerede haft konsekvenser. De fire sosu-assistenter er sigtede for uagtsomsomt manddrab. Tre af dem er bortviste og fyrede fra deres arbejde.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her