Ernæringsekspert: - Vi vil hellere skide det ud end smide det ud

Christian Bitz mener, at danskernes usunde madkultur er en kæmpe udfordring, som der skal gøres noget ved

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Christian Bitz mener, at vi alle har et ansvar for at få ændret den usunde madkultur.

- Danskernes yndlingsret er buffet.

Så kort og lidt skræmmende lyder det fra ernæringsekspert Christian Bitz, når han skal beskrive størstedelen af danskeres madvaner. Især når jyderne tager ud at spise, er der fokus på at få så meget som muligt for pengene.

- Det er videnskabeligt bevist, at jo flere retter, der er at vælge imellem, jo mere spiser vi. Vi får svært ved at styre os, siger Christian Bitz.

VIDEO: To kvinder fra Randers savner flere tilbud til dem, der gerne vil have mindre portioner og andet end buffet.

Han rejser meget rundt i landet som foredragsholder og ser en betydelig forskel på folks madvaner i de store byer som København og Aarhus kontra provinsen:

- Når jeg bestiller en pariserbøf i København, får jeg et lækkert mindre stykke økologisk kød, imens det i Jylland nogle gange virker som om, at jeg får en halv ko. I Jylland er det værste stempel du kan få som restaurant, at dine portioner ikke er store nok.

Svær nød at knække

Christian Bitz er sammen med blandt andre 21 forskellige organisationer med i projektet Måltidspartnerskabet, hvor man vil gøre det nemt og trendy at spise sundere og mindre.

- Men det er op ad bakke. Det er en svær nød at knække, jeg har arbejdet på det i 10 år. Mange lever efter devisen, hellere skide det ud end smide det ud, siger Christian Bitz.

Mange lever efter devisen, hellere skide det ud end smide det ud.
Christian Bitz, ernæringsekspert

Han mener, at det er et fælles ansvar at få gjort op med den usunde madkultur. Den enkelte, restauratørerne, købmændene – alle har en andel i, at vi er nået til der, hvor vi er i dag, mener ernæringseksperten.

- Vi skal have gjort op med det dogme, at der altid skal spises op. Vi skal mærke efter, og når vi ikke er sultne mere, skal vi stoppe, lyder det fra Christian Bitz, der også har opfundet en alternativ tallerken med mindre spiseflade.

- Nogle steder med buffet bruger sådanne tallerkener, og de har en effekt. Der er mange psykologiske ting, der spiller ind, når vi overspiser.

Vil spise så meget som muligt billigst

Han er ikke ene om at tage kampen op mod vores madkultur. I Randers er Irene Kjærgreen og Lenette Thomsen småspisende, og de er godt trætte af, at alt skal være buffet og kæmpe portioner.

- Som regel er det spild af penge for mig at tage ud at spise. Enten er portionerne alt for store, eller så er der buffet, og det er virkelig bare penge ud ad vinduet, fortæller Irene Kjærgreen.

Lenette Thomsen lavede opslaget herunder på Facebook for at skabe en debat om madkulturen. Og debatten rullede derudaf.

- Det er sjældent, jeg kan nyde både en forret og en hovedret, ligesom alle de andre. Mange går efter et sted med buffet, og det har vi meget af i Randers. Og her har gæsterne bare ikke det der filter med at være mæt, supplerer Lenette Thomsen.

På dem virker det til, at randrusianerne og for den sags skyld også mange andre jyder går efter steder, hvor de kan spise så meget som muligt så billigt som muligt.

- Det er da skræmmende. Vi lever i en tid, hvor mange går op i økologi og helse, bare ikke når vi tager ud at spise. Og samtidig bliver vi sure på folk, der bliver tykke, siger Irene Kjærgreen.

Ønsker mindre portioner

De to kvinder ville ønske, at restauranter tilbød hovedretter i mindre portioner eller andre alternative til folk som dem.

- Vi får tit at vide, at så kan vi da bare tage fra børnemenuen, men der er det altså oftest pasta kødsovs, pomfritter og fiskefilet, der er at vælge imellem, og jeg vil da også gerne have noget interessant, forklarer Irene Kjærgreen.

I langt de fleste tilfælde må de efterlade en stor del af maden på tallerkenen, og det oplever de også som et problem.

- Så spørger tjeneren tit, om vi da ikke kan lide maden, men det er altså ikke derfor, vi ikke spiser op. Vi kan bare ikke spise så meget, siger Lenette Thomsen.

Hun har sukkersyge og spiser flere mindre portioner i løbet af dagen, og Irene Kjærgreen har fået indsnævret mavesækken i en gastric bypassoperation. Så de har begge deres grunde til at spise mindre, men møder også andre uden sygdomme, som har det på samme måde.

Horesta: Ingen små portioner uden kunder

Når der er kunder, så er der også en restaurant. Sådan lyder det klare budskab fra Horesta, der ikke kan genkende kritikken af for få små portioner.

- Generelt er udbuddet passet til efterspørgsel. Så hvis der var nok, der gerne vil købe maden, så vil der også være nogen, der tilbyder det. Derudover kan det være et større problem, hvis gæsterne ikke bliver mætte af maden. Det kan derfor være et mere sikkert valg for restauranter at smide et par ekstra kartofler på tallerkenen. En gæst, der går hjem uden at være mæt kommer sjældent igen, siger Jakob Beck Wätjen, formand Horesta i Region Midtjylland.

Hvis man som gæst ikke ønsker at spise store portioner, så kan man jo med fordel nøjes med at spise forretter eller forret og dessert.
Jakob Beck Wätjen, Horesta

Derudover vil mindre portioner heller ikke blive ret meget billigere i kroner og øre. Det skyldes ganske simpelt, at lønudgiften til dem, der laver maden, ikke bliver billigere af at sælge mindre portioner.

Lønnen er den samme

- Råvarerne betyder ikke så meget økonomisk, og løndelen er ligeså stor, når man laver små portioner. Derfor er det relativt dyrere at lave mindre portioner, og derfor vil prisen ikke nødvendigvis blive ret meget mindre, mener Jakob Beck Wätjen.

Hvad skal der til for at se anderledes udbud end i dag?

- Der skal være nok gæster, der gider at købe maden. Hvis man som gæst ikke ønsker at spise store portioner, så kan man jo med fordel nøjes med at spise forretter eller forret og dessert.

Men hvorfor satser så mange restauranter på buffeter?

- Hvis der kommer flere buffeter, så er det jo nok også et udtryk for, at efterspørgslen er der. Det kan handle om, at folk for eksempel ikke vil vente på maden, eller at de vil have mere udtryk for de vil have mere valgfrihed, forklarer Jakob Beck Wätjen

Og han mener, at der faktisk er mulighed for spise på meget forskellige typer af restauranter i Østjylland.

- Jeg ser et meget mere varieret udbud af restauranter, og der kommer flere og flere forskellige typer af restauranter. Der er for eksempel restauranter med faste menuer, der er restauranter med buffeter, og sushi er også blevet meget populært.

Vi ville gerne have interviewet en af de store buffet-kæder, Restaurant Flammen. Kæden ønskede ikke at være med.

21 procent foretrækker en buffet-restaurant

Der er en stor overvægt af folk med grundskolen som højeste uddannelsesniveau, der foretrækker buffetrestauranter. Her er det hele 35 pct.

I hele den danske befolkning er det kun 21 pct., og zoomer vi ind på de danskere, der har en videregående uddannelse, er det kun 15 pct., der foretrækker buffetrestauranter.

Blandt de længst uddannede er der hele 51 pct., der angiver, at de ikke foretrækker restauranter, hvor maden serveres som buffet. 

Indkomst hænger også sammen med at foretrække buffetrestauranter. Blandt de laveste husstandsindkomster (under 300.000 kr./årligt) er der 28 pct., der foretrækker buffet, hvorimod det kun er 16 pct. blandt danskere med de højeste indkomster på over 600.000 kr./årligt.

29 procent af folk, der bo på landet vil foretrække buffetrestaurant, mens det for byer med mindre end 15.000 indbyggere er 25 procent, mens det for byer med 15.000 – 100.000 er 22 procent, og i en storby med mere end 100.000 indbyggere er 14 procent, der helst vil spise buffet.

KILDE: Madindeks 2017  (s. 104-178)

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google