Lær at spare på maden: Familie på fire bruger 3000 kr. om måneden
Fie Fabricius Winther har lavet bloggen Mad for fattigrøve, hvor hun deler ud af sine sparetips
80.000 brugere følger hver eneste måned Fie Fabricius Winther fra Randers og hendes madblog Mad for fattigrøve. Her viser hun gennem to ugentlige madplaner, hvordan det kan lade sig at gøre at skære betragteligt på madbudgettet.
- Vi er en familie på fire – min mand Mikkel, mig selv og vores to børn, og vi har omkring 3000 kr. om måneden i husholdningsbudget. Før kunne vi snildt bruge 5-6000 kroner, fortæller bloggeren til TV2 ØSTJYLLAND.
I flere år følte især Fie, at familien brugte alt for mange penge på mad – så mange at der ikke var luft i budgettet til rejser, oplevelser og andet luksus.
- Jeg kommer selv fra en social udsat familie, der ikke har meget at gøre med. Så det ligger mig naturligt, at det var det, jeg skulle, siger hun om madbloggen.
Tre gode råd
Ret hurtigt gik det op for den unge randrusianer, at mange delte familiens udfordringer, og derfor følger flere tusinder nu bloggen og Fie på Facebook.
Men hvordan gør man det så? Hvordan sparer man så mange penge på maden?
- Det allerførste og bedre råd er, at du skal lave en indkøbsseddel, inden du går hjemmefra, for så holder du dig til det. Et andet godt råd er at handle stort ind én gang om ugen og så kun en-to gange derudover til småting, siger Fie og fortsætter:
- Mit sidste gode råd er aldrig at handle på tom mave, for så køber du hele forretningen.
Som en engel sendt fra himlen
Madbloggeren er blevet overrasket over den store interesse for de simple råd og madplanerne, og samtidig er hun beæret over de fine tilbagemeldinger, hun får:
- Min indbakke er fyldt med folk, der takker mig. Mange kommer fra eksempelvis kontanthjælpsmodtagere, der ikke har så meget at gøre med. Når de fortæller, at jeg er som en engel sendt fra himlen, der har reddet dem op af et stort sort hul, så får jeg lyst til at fortsætte.
En af brugerne er Sissel Esbjørn Madsen fra Randers, der ligesom Fie er studerende, og sammen med kæresten ikke har et kæmpe madbudget.
Kan nu overholde budgettet
- Vi bruger udpluk af bloggen både til inspiration i forhold til, hvad vi skal have at spise, men især også så vi kan spare penge på mad.
- Jeg er på grund af bloggen blevet bedre til at tjekke tilbudsaviser og holde styr på mit basislager. Så jeg ikke køber noget, jeg har i forvejen, som så bare vil komme hjem i skabet, lyder det fra brugeren.
Med hjælp fra madbloggen er det lykkes parret at bruge ca. 1000 kr. mindre på mad om måneden, og det lykkes nu næsten altid at overholde budgettet.
- Det er fedt at spare penge på mad, og for os som studerende er det også nødvendigt. Tidligere kunne vi aldrig overholde vores madbudget, siger Sissel Esbjørn Madsen.
Måltider skal bare overstås
De to Randers-eksempler er ikke enestående, lyder det fra en samfundsforsker. Det er en tendens i samfundet.
- I takt med at maden bliver billigere og billigere, bruger vi også færre penge på mad. Vi nedprioriterer betydningen af mad, og for mange er måltider bare noget, der skal overstås, siger samfundsforsker på Aalborg Universitet, Johannes Andersen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Men sådan har det ikke altid været. I 1960'erne og 70'erne gik husmødre ofte derhjemme i køkkenet, og især aftensmåltidet blev set som et statussymbol, hvor familie og venner blev inviteret på besøg til god mad.
- I 80'erne kom discountbølgen, og i årene frem var det de gode tilbud og fokusset på at spare penge, der var vigtigt. Nogen sparer penge af nød, men mange gør det også af lyst, og fordi der går sport i det, forklarer samfundsforskeren.
Vil gerne leve af bloggen
Johannes Andersen tror ikke på, at vi i den nærmeste fremtid bliver mere villige til at opprioritere maden og bruge flere penge på den. Derfor vil Fie Winther Fabricius' madblog formentlig stadig være efterspurgt i mange år frem.
- Min drøm er at komme til at leve af bloggen. Jeg har noget at give videre til andre, så hvorfor gemme det? Jeg har oplevet, at min egen familie har fået mere ro i hverdagen og er blevet gladere, fortæller hun.
For de sparede penge skal familien snart på campingferie – noget der ikke var muligt før i tiden.