Frygt for heste-herpes: Rideklub aflyser stævne
En aggressiv herpes-virus er i udbrud hos flere heste på Fyn. Hos Skanderborg Rideklub frygter de virussen, og de aflyser derfor deres stævne
På Fyn er flere heste blevet ramt af en aggressiv herpes-virus, der i værste fald kan være dødelig for hestene.
Virussen er endnu ikke konstateret i Østjylland, men hos Skanderborg Rideklub tager man nu sine forholdsregler.
De har valgt at aflyse deres stævne af frygten for, at smitten vil brede sig.
- Hvis der kommer en smittet hest til stævnet, så kan den smitte andre. Vi taler minimal risiko, og selvom den er lille, vil vi ikke løbe den, fordi det er en aggressiv form. Vi vil ikke udsætte vores heste eller andre heste for nogen risiko, siger Helle Pedersen, der er stævneansvarlig i Skanderborg Rideklub.
Hun understreger, at deres rideklub ikke har fået konstateret virussen.
Dog er det en ærgrerlig situation for dem at stå i.
- Det betyder, at vi skal finde en anden måde at tjene penge på. De fleste rideklubber tjener nemlig penge på denne måde. Det er den vigtigste indtægtskilde i klubben, og stævnerne er det, der gør, at det kan løbe rundt. Så nu må vi finde en anden måde at få dem ind på, siger hun.
Dyrlæge: Ingen grund til panik
Jonas Nørgaard er hestedyrlæge ved Højgård Hesteklinik i Aarhus. Han forklarer, at det er en herpes-virus, der normalt florerer ved heste - ligesom influenza. Men tilfældene på Fyn har vist sig at være mere aggressiv, hvor hestene blandt andet får høj feber.
- Grunden til, man er bange for det her, er, at herpes er en sygdom, der kan sætte sig på nerverne. Så hestens nervesystem kan blive meget påvirket, siger Jonas Nørgaard.
Han understreger dog, at de fleste heste får herpes i en mild form, og at der ikke er grund til at gå i panik.
Der vil gå cirka en uges tid fra smitte, og til hesten viser feber.
- Man kan ikke gøre så meget ved det, hvis hesten først har fået herpes-virus. Det er mere symptombehandling. Dog kan følhopper, der har føl i maven, kaste føllene, siger dyrlæge Jonas Nørgaard.
Læs også:
Dyrlægens opfordringer
Han har dog et par opfordringer til landets hesteejere.
- Vi opfordrer til, at man i en periode tænker sig godt om og tager temperaturen på sin hest. Hvis folk bruger deres sunde fornuft og holder øje med det, er det ikke vores indtryk, at der er tale om en alvorlig epidemi, siger Jonas Nørgaard og tilføjer:
- Undgå kontakt til andre heste. Det smitter typisk, hvis de samles i en form for opstaldning ved stævner og kåringer, siger han.