Aflivede hunde med riffelskud og slag: Gjerlev-par tiltalt for dyremishandling
Et par fra Gjerlev er tiltalt for flere forhold i en sag om mishandling af 61 hunde
En 58-årig mand og en 70-årig kvinde fra Gjerlev tiltales for mishandling og grov uforsvarlig behandling af 61 hunde, som blev opdrættet på stedet uden tilladelse.
Det Veterinære Sundhedsråd har færdiggjort deres vurdering i sagen, og derfor kommer tiltalen nu.
- Vi mener, at de kan få fængselsstraffe efter dyreværnsloven, hvis de bliver dømt. Det kan være nogle måneders fængsel - vi har ikke lagt os helt fast på det endnu. Derudover kan de dømmes efter våbenloven for våbenbesiddelse under skærpede omstændigheder, hvilket også kan give fængsel, siger Jeanni Andreeva, der er anklager i sagen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Tilbage i februar sidste år fandt politiet 45 afmagrede hunde, samt 16 døde hunde, som parret selv havde aflivet.
De 45 levende hunde blev, grundet deres tilstand, overleveret til Dyrenes Beskyttelse. De 16 døde hunde blev obduceret.
Parret tiltales også for mishandling af én af de levende hunde, som politiet fandt. Den havde fået en metalfjeder ind mellem tænderne, så den ikke kunne spise.
Derudover er de tiltalt for grov uforsvarlig behandling af de andre hunde, som blev holdt under uhygiejniske forhold og havde meget begrænset adgang til vand, mad og motion.
Og tiltalerne stopper ikke her. Parret tiltales også for ulovlig våbenbesiddelse, da der blev fundet to geværer og en pistol på deres adresse.
Sidst, men ikke mindst, er de tiltalt for brud på hundeloven, da ingen af parrets hunde var registreret.
Det er parret tiltalt for:
Parret tiltales for at have mishandlet hundene ved at aflive dem ved skud med en riffel og ved at slå dem gentagne gange i hovedet.
44 levende hunde:
Parret tiltales for grov uforsvarlig behandling, da hundene blev holdt under uhygiejniske forhold og havde meget begrænset adgang til vand, mad og motion.
Én levende hund:
Parret tiltales for mishandling, fordi hunden havde en metalfjeder mellem tænderne, så den ikke kunne spise.
Hundeloven:
Parret tiltales for brud på hundeloven, da ingen af hundene var registreret.
Våbenloven:
Parret tiltales for brud på våbenloven, da der blev fundet to geværer og en pistol på deres adresse.
Særlig indsats mod hvalpefabrikker
Ifølge Dyrenes Beskyttelse drev parret, hvad organisationen betegner som en hvalpefabrik, hvor hvalpe bliver opdrættet for at tjene penge.
Da sagen fra Gjerlev kom frem sidste år, blev det fra politisk side besluttet, at der skal sættes hård ind mod hvalpefabrikkerne.
- At der findes skruppelløse hundehandlere, der vil tjene penge på at behandle dyr så ansvarsløst, som vi med alt for hyppige mellemrum er vidne til i medierne, er rystende, og skal stoppes. Jeg har derfor bedt Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold gennemføre en kontrolkampagne, så vi kan få fat i lyssky hundehandlere, sagde Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.
Den hårdere kurs mod hvalpefabrikkerne fik stor opbakning. Blandt andet fra Karina Due fra Kjellerup, der er dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti.
- Der skal føres en hård kurs over for personer, som ikke kan finde ud af at behandle dyr ordentligt, og denne kampagne kan forhåbentlig få nogle af de lyssky personer til at tænke sig om en ekstra gang. Jeg er godt tilfreds med, at der nu kommer ekstra fokus på dette område, sagde hun.
DET BØR DU TJEKKE INDEN HUNDEKØBET
- At hvalpen skal være otte uger, før den må sælges. Det er et lovkrav i Danmark
- At hvalpen er registreret i Dansk Hunderegister. Det er et lovkrav, at den er registreret, inden den er otte uger
- At den er blevet vaccineret og sundhedsundersøgt af en autoriseret dyrlæge
- At du har set hvalpens mor og hvalpen sammen med hende
- At du har set, hvor hvalpen er vokset op, så du har et indtryk af forholdene og den opdrætter, som sælger hvalpen. Lav gerne flere besøg
- At hunden er vant til og tryg ved mennesker. Er den sky og bange for mennesker kan det tyde på, at den er opvokset isoleret og med et minimum af menneskekontakt
- Køb aldrig en hvalp hos en opdrætter, hvis du er i tvivl. Du støtter dårlige opdrættere ved at købe en hvalp hos dem
- Kontakt politiet eller Dyrenes Beskyttelse på 1812, hvis du ser noget mistænkeligt
Kilde: Dyrenes Beskyttelse