Jills føl bidt ihjel af hund: Hold den nu i snor
Jill Hansen fra Hinnerup mistede mandag et nyfødt føl. Alt tyder på, at en aggressiv hund har skambidt dyret
Halen var bidt af. Ørerne var bidt af. Halsen var brækket og halvt spist, ligesom mulen og underkæben var spist.
Det var det syn, der mødte Jill Hansen fra Hinnerup mandag, da hun så gårdens nyfødte føl liggende dræbt på jorden i dens indhegning. Hun formoder, at en bidsk hund står bag drabet.
- Dyrlægen tror, at det er en hund. En ræv eller ulv havde først lammet føllet for så at tage bløddelene og bugen. Det er ikke tilfældet her, siger Jill Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun er stadig i chok over tabet og den brutale død, som det lille føl fik.
- Det er forfærdeligt, det skulle have løbet rundt her nu og drukket mælk, siger Jill Hansen.
(Artiklen fortsætter under billederne)
Nær hegnet ind til hestene på gården i Hinnerup løber en natursti, der er yndet brugt af hundeluftere. Nogle af dem er ifølge Jill Hansen ikke altid gode til at holde hunden i snor.
Det håber hun på, at de alle overholder fremover i kølvandet på den tragiske hændelse med føllet.
Kan skabe en del ravage
- Hold nu den hund i snor på naturstien. Det håber jeg virkelig på, de gør, siger hun og fortsætter:
- Det har måske været en strejfer eller en løs hund (der dræbte føllet, red.). Den kan sagtens komme under hegnet.
Loven er helt klar på området. Hunde skal som udgangspunkt altid være i snor i naturen, medmindre de er i en hundeskov eller et lukket område forbeholdt hunde.
Ifølge Naturstyrelsen er det svært at vurdere, hvor stort problemet generelt er med hundeejere, der ikke har snor på deres hund. Men styrelsen opfordrer hundeejere til at tænke sig om, da en løs hund faktisk kan skabe en del ravage i naturen.
Regler for hunde i naturen
Hunde skal som udgangspunkt altid være i snor i naturen. Det skyldes, at hunden kan være en stressfaktor for naturens vilde dyr og til gene for andre friluftsgæster.
Også hunde i snor kan virke skræmmende. Vis derfor altid hensyn til andre skovgæster. Tænk fx på, at en gøende hund kan forskrække hesten og cyklisten, så der opstår farlige situationer.
3 gode råd:
- Husk, at alle hunde - også de ellers fredelige og velafrettede - har et jagtinstinkt
- Husk, at reglerne også gælder, selv om der ikke er opsat skilte
- Husk, at der gælder særlige regler for træning af hunde. Kontakt derfor den lokale enhed af Naturstyrelsen, hvis du har planer om hundetræning.
Naturstyrelsen anmelder det til politiet, hvis man lader sin hund løbe løs på Naturstyrelsens arealer, hvor man ikke har fået lov.
I sommerhalvåret, fra april til og med september, skal hunde være i snor på stranden. I vinterhalvåret, fra oktober til og med marts, må du gerne lade din hund være løs på stranden, men kun hvis den ikke risikerer at forvolde andre skade.
På en del strande er der dog helt forbudt at medtage hunde – læg derfor altid mærke til en evt. lokal skiltning.
Kilde: Naturstyrelsen
- Uanset om det er en tam hund, som man ikke tænker har noget jagtinstinkt i sig, så sætter den duftspor. De stresser råvildt, som holder sig væk. Og hvis de så har unger, dør de, siger skovfoged hos Naturstyrelsen Søhøjlandet, Thorbjørn Nørgård, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Eller hunden kan gå i fugles reder på jorden. Vi har de her regler for at beskytte brugerne og den vilde natur, fortsætter han.
Svært at finde frem til hund eller ejer
I Jill Hansens tilfælde fik det altså endnu større konsekvenser, og faktisk er der dobbelt ulykke på gården i Hinnerup.
For også føllets mor - den 30-årige pony Tulle - var hårdt ramt efter overfaldet i mandags.
- Den er ikke blevet angrebet, men alle hendes hinder var næsten blå, og hun var ved at gå i chok. Så der var ingen anden udvej end at aflive hende, sagde ejeren tirsdag til TV2 ØSTJYLLAND.
Vi har været i kontakt med Jill Hansens dyrlæge, der bekræfter mistanken om, at det er en hund, der står bag overfaldet.
Østjyllands Politi bekræfter ligeledes over for TV2 ØSTJYLLAND, at episoden er blevet anmeldt.
- Et føl er blev overfaldet og dræbt mandag. Det var en dyrlæges vurdering, at det var hunde. Man fandt spor på stedet, der måske kunne stamme fra hunde, sagde Peter Tolstrup Jørgensen, der er vagtchef hos Østjyllands Politi, tirsdag.
Men da ingen vidner har set noget, bliver det svært at finde frem til hund eller ejer.
Du kan se et længere interview og billeder af det dræbte føl i videoen øverst på siden.