Kommuner opruster mod digitale sexkrænkelser
Efter sag om unges deling af sexvideo med mindreårige, har østjyske kommuner øget indsatsen mod digitale sexkrænkelser
Sagen om de 1.004 unge, der har delt en sexvideo af en mindreårig dreng og pige, har gjort indtryk i de østjyske kommuner.
TV2 ØSTJYLLAND har kontaktet alle østjyske kommuner, og langt de fleste har oprustet i forhold til at håndtere og forebygge sager om digitale sexkrænkelser.
Og netop den digitale opførsel var på dagsorden hos udvalget ’Respekt for Grænser’ i Aarhus Kommune, der i dag mødtes med Kuno Sørensen fra Red Barnet.
Parterne talte om, hvordan man laver en mere koordineret indsats mod digitale krænkelser.
- Ansvaret ligger rigtig mange steder. Derfor er det vigtigt, at vi hver især med den del, vi arbejder med påtager os et ansvar, siger Kuno Sørensen, der er psykolog i Red barnet.
- Det gab, der er mellem de unges sociale omgangsformer og lovgivningen, skal vi hjælpe dem med at få lukket, siger Marianne Holst Nielsen, der er daglig leder i Respekt for Grænser i Aarhus Kommune.
Begrænse antallet
I Silkeborg Kommune arbejder kommune og SSP i øjeblikket på et initiativ om digital dannelse.
Håbet er, at kommunen på den måde kan være med til at begrænse antallet af sager med digitale sexkrænkelser.
Syddjurs Kommune oplyser, at der allerede bliver arbejder med en målrettet strategi. En del af det er, at der gennem SSP er lavet en forebyggelsespakke, hvor skoler kan bestille forskellige oplæg med for eksempel en politimand til både de voksne og børnene.
Første dom er faldet
I dag blev en 20-årig mand fra Syddjurs kendt skyldig i at dele børneporno.
Videoen, som hele sagen drejer sig om, indeholder billeder af en pige og en dreng, der har sex sammen. Begge er under 18 år.
I alt har der været 1.004 sigtelser i sagen med unge, der har delt den samme video. Det er ulovligt at at dele nøgenbilleder og videoer af andre mennesker, hvis der ikke er samtykke.
Kommunernes indsats mod digitale sexkrænkelser
Digitale krænkelser indgår i SSP-samarbejdet, som gennemføres på de ældste klassetrin. Emnet indgår i både oplæg og i efterfølgende casearbejde. Skolernes antimobbestrategi skal indeholde et digitalt fokus.
Favrskov Kommune
Arbejder over hele spektret, men ikke specielt målrettet sexkrænkelser. Arbejder løbende med digital dannelse.
Horsens Kommune
SSP-oplæg fra 5. klasse og opefter. I alle oplæg er der blandt andet fokus på lovgivning. Forældreoplæg om unge og sociale medier. Vejledningspjece om, hvordan man bedst beskytter sig på nettet.
Syddjurs Kommune
Bred vifte af tiltag, som skolerne kan benytte sig af. Har ansat en medarbejder i SSP-regi med speciale i digital dannelse. Alle skoler har en antimobbestrategi, der som udgangspunkt favner livet på de sociale medier.
Norddjurs Kommune
Den digitale indsats hører under kommunens antimobbestrategi.
Silkeborg Kommune
SSP-vejledere har løbende fortalt om farerne og det ulovlige ved at lave billeddelinger ude på skolerne. Flere planlagte forløb, hvor politiet også har været inddraget. Undervisningstilbud og forældremøde på 6. klassetrin, der handler om social pejling og risikoadfærd. Arbejder på at udvikle og afprøve en bredere tilgang på emnet 'Digital Dannelse' i samarbejde med Skoleafdelingen, Børne- og Familiehandicapafdelingen og SSP.
Odder Kommune
Ekstra information i ugen, hvor sigtelserne kom. Målrettede SSP-indsatser til elever på alle klassetrin. Temadage og indsatser på vej i samarbejde med Østjyllands Politi.