Brandmænd i særlig risiko for kræft: Se deres Knæk Cancer blomst
Kommende brandmænd var tirsdag samlet for at lave deres bud på en Knæk Cancer blomst. Undersøgelser viser, at brandmænd er i større risiko for at få kræft
Er man brandmand, så udsættes man igennem sit arbejde for kræftfremkaldende stoffer. Undersøgelser viser, at brandfolk er i større risiko for at få flere kræftformer.
- Det gør, at man tænker lidt ekstra over, at vi skal beskytte os så godt, vi kan, når vi går ind i flammer, siger Thomas Just, der er næsten færdiguddannet brandmand, om undersøgelsernes resultater.
I lørdags mistede han sin kammerat gennem 30 år til kræft. Kammeraten var også brandmand, og han havde haft flere forskellige former for kræft. Den sidste havde spredt sig så meget, at han ikke kunne helbredes.
En af de undersøgelser, som har vist brandmænds øgede risiko for kræft, står Virginia Weaver fra USA bag. Hun har forsket i brandmænd og kræft siden 1991. En af hendes konklusioner er, at brandmænds risiko for testikelkræft er dobbelt så stor som hos den øvrige mandlige befolkning.
Brandbiler og bål udgjorde blomsten
Tirsdag fik problemstillingen flere kommende brandmænd fra Randers til at lave deres bud på en Knæk Cancer blomst. Den bestod af syv brandbiler, ti kommende brandmænd og en tønde med ild i i midten.
- Vi ved jo, at det påvirker os, når vi går ind i et røgfyldt lokale. Om ikke andet så de partikler, vi får på dragterne. Så det er helt sikkert noget, vi synes, der skal være fokus på, siger Katja Skov, der er kommende brandmænd.
Hun har været med til at finde på idéen til Knæk Cancer blomsten.
- Det startede med, at vi ville lave en blomst med os mennesker, som blade, der stod rundt om et lille bål. Men nu havde vi chancen for at bruge brandbilerne og gøre det lidt mere specielt og større, siger Katja Skov.