Glæde over grundig visitation

/

Borgere der føler sig ramte af den omstridte kontanthjælpsreform øjner nu lys for enden af tunnelen.

For en vejledning fra Beskæftigelsesministeriet stiller nu skærpede krav til kommunerne om en grundig visitation og samtaler med hver enkelt borger, før den træffer beslutning om, hvorvidt borgeren er uddannelsesparat og dermed overgår fra almindelig kontanthjælp til en indkomst svarende til SU.

Og den udmelding skaber glæde blandt andet i Randers.

- Jeg er glad for det, og det er det, jeg har kæmpet for, men det er lidt ærgerligt, at det skulle helt til Christiansborg for at blive til noget, siger Nikolaj Busk til TV 2 | ØSTJYLLAND

I stedet for kontanthjælp har han siden 1. februar fået såkaldt uddannelsesstøtte.

Nikolaj Busk har lige nu en depression, og er tilknyttet psykiatrien i Randers i ambulant behandling. En sygdom som netop blev udløst, da han gik på handelsskolen. Han ser sig på ingen måde i stand til at gå i gang med en ny uddannelse på nuværende tidspunkt.

- Jeg ser frem til at få en samtale med min sagsbehandler, som jeg slet ikke mødt endnu, så jeg kan få en retfærdig visitering, siger Nikolaj Busk.

Se: Ballade om kontanthjælp

Men Nikolaj Busk og de øvrige unge, som nu er overført til uddannelsesstøtte får ikke nogen ekstra samtale.

Ifølge Randers Kommunens arbejdsmarkedschef kommer den nye vejledning ikke til at have nogen afgørende betydning.

- Vejledningen fører ikke til nogen ændringer hos os, siger arbejdsmarkedschef på Jobcentret i Randers, Ole Andersen til TV2 | ØSTJYLLAND.

For i forvejen, forklarer han, har Randers Kommune planlagt opfølgende samtaler for de borgere, som nu får uddannelsesstøtte. Ved denne lejlighed samler man op på hver enkelt sag og får derved lejlighed til eventuelt at revisitere.

Sagen om kontanthjælpsreformen blussede op efter nytår, hvor det kom frem, at Randers Kommune var en af de to kommuner i landet, som havde vurderet flest af sine unge kontanthjælpsmodtagere parate til uddannelse.

I Randers Kommune var 15-20 procent af de unge kontanthjælpsmodtagere jobparate før jul. Men per 1. januar havde Randers Kommune trukket en ny streg i sandet. Nu var cirka 70 procent af de unge kontanthjælpsmodtagere klar til en uddannelses i løbet af et år. I mange tilfælde uden en forudgående samtale med hver enkelt.

Se mere i tv-indslaget øverst på siden.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her