Kendt herregård stadig til salg: Nu er prisen sat ned
Helstedgård i Randers har været til salg i fem måneder. Nu justeres prisen, og kommunen har åbnet op for lejligheder i ejendommen
Det skabte opsigt og stor interesse, da Home i Randers tilbage i april lancerede, at ejendomsmægleren havde fået den kendte og nærmest ikoniske ejendom Helstedgård i det nordlige Randers til salg. Siden har ingen køber meldt sig, så nu sættes prisen ned.
Først blev Helstedgård sat til salg i såkaldt licitation, uden at der kom bud, som sælgeren ville acceptere, og siden slutningen af maj har herregården så været til salg i almindelig handel for knap fire millioner kroner. Stadig uden held.
Nu skriver ejendomsmægleren imidlertid på Facebook, at prisen er blevet reduceret til 3.500.000 kroner, og samtidig står der i salgsopstillingen, at Randers Kommune har åbnet op for, at der må bygges lejligheder i ejendommen.
Og det kan vise sig at være meget fornuftigt, for bygningen er meget forfalden, og det vil kræve noget af en overhaling at få Helstedgård tilbage til fordums styrke.
Men Helstedgård gemmer på meget mere, end det lidt triste ydre i dag signalerer.
Har huset tyske flygtninge
I dag står der kun en meget forfalden hovedbygning tilbage. Men før i tiden boede her en rig hestehandler, herregården har været brugt som flygtningelejr, og så har amerikanere boret efter olie i området.
- Helstedgård rummer en spændende historie, og rigtig mange mennesker har gennem tiderne haft deres gang på herregården. Da den rige hestehandler Christian Rasmussen opførte gården i årene 1917-1919, var det et stort og imponerende byggeri, der dominerede i bybilledet, har Tina Jensen fra Randers Stadsarkiv tidligere fortalt til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge arkivets oplysninger købte Christian Rasmussen også to bagvedliggende gårde ’Fiskegården’ og ’Grønlyst’, hvilket øgede hans grund til hele 130 hektar i Helsted.
I 1919 stod så en meget moderne og velfungerende landbrugsejendom bestående af 55 malkekøer, to tyre og 50 ungkreaturer, ligesom også søer, høns og arbejdsheste var en del af det imponerende landbrug.
- Hvor længe Rasmussen ejede gården, er vi ikke sikre på, men under 2. verdenskrig blev gården ombygget og brugt til at huse tyske flygtninge, der kom til Danmark, siger Tina Jensen.
I lokalhistorisk arkiv ligger nemlig tegninger til ombygningen, der konkret viser, hvordan der blev gjort plads i staldbygningerne til de mange flygtninge.
Flygtningene boede dog ikke i mange år på gården, for i begyndelsen af 1950’erne blev Helstedgård hjemsted for et af de mest eksotiske projekter i Danmark på denne tid.
Borede efter salt, olie og helium
Firmaet DAPCO (Danish American Prospecting Co.) undersøgte den jyske undergrund for salt, olie og helium, og det gjorde man med udgangspunkt fra Helstedgård.
- De første boringer blev faktisk foretaget i 1949, og frem til 1957 borede DAPCO i Svejstrup, Tånum, Helsted, Kondrup, Borup, Lime, Skalmstrup og Mellerup. Helstedgård blev så brugt til at opbevare udstyr og være et slags dansk hovedkvarter, siger Tina Jensen.
Helstedgård var altså stadig et eksotisk sted, ligesom da den rige hestehandler Rasmussen huserede på den enorme grund. Men i begyndelsen af 60’erne blev stedet pludselig mere folkeligt.
Specialarbejderskolen Hvidemølleskolen rykkede nemlig ind i de store avlsbygninger på Helstedgård, og frem til 1976 blev både faglærte og ufaglærte uddannet fra skolen i Helsted.
- I foråret 1976 blev længerne til Helstedgård så revet ned, og kun hovedbygningen, som også står der i dag, var tilbage. Frem til i dag har det været privat bolig, forklarer arkivaren.
Specielt at sælge Helstedgård
- Det er da meget specielt at skulle sælge Helstedgård. Alle har en mening om stedet, og mange har en historie knyttet til herregården. Vi kan se på vores hjemmeside, at rigtig mange har været inde og se salgsopstillingen. Der er stor interesse for stedet, har ejendomsmægler hos Home, Peder Jacobsen, tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.
De senere år har en ældre dame boet i den tilbageværende bygning, som med tiden er forfaldet meget. I salgsopstillingen fremgår det da også, at standen mildest talt er dårlig.
- Ejendommen fremtræder overalt i meget dårlig stand - her vil du skulle bruge mange penge på at gøre ejendommen beboelig igen. Her er intet i ejendommen som kan bruges - her er f.eks. ingen varme, vand eller el-installationer, lyder det i salgsopstillingen.