Alle bud forkastet: Kendt herregård ikke solgt endnu
Helstedgård i Randers bliver ikke solgt i denne omgang – sælgeren har forkastet alle bud
For lidt over en måned siden fik Home i Randers en særdeles spektakulær ejendom til salg. Helstedgård i den nordlige del af byen er kendt af mange, og frem til den 22. maj havde interesserede købere mulighed for at byde på stedet, der er vurderet til knap fire mio. kroner.
- Der er kommet bud, men sælgeren har afvist dem alle. Nu bliver den sat til salg i almindelig handel, siger ejendomsmægleren på sagen, Peder Jacobsen fra Home, til TV2 ØSTJYLLAND.
Helstedgård blev udbudt i såkaldt licitation, hvor interesserede skulle komme med et bud senest mandag den 22. maj kl. 12 i en lukket kuvert, og så var det købers egen opgave at undersøge, hvad der er muligt at gøre med den ramponerede ejendom.
Den er nemlig meget forfalden og slidt, og derfor spekuleres der fra mange sider i, om Helstedgård vil blive revet ned. Grunden ligger i et populært område, og det vil med stor sandsynlighed ikke være svært at sælge eksempelvis rækkehuse med den beliggenhed i bydelen Helsted.
- Det er stadig købers ansvar at undersøge, hvad der må gøres med Helstedgård. Den sælges på samme vilkår, men nu kan der så forhandles direkte med sælger, forklarer Peder Jacobsen.
Ejendommen er fredet i kategori 2, og derfor kan der være begrænsninger for, hvad der må ske med den bygning, der stadig er tilbage på grunden.
Før i tiden har der været langt flere kvadratmeter bebyggelse, end den forfaldne hovedbygning der i dag er tilbage. Og Helstedgård emmer af historie.
- Helstedgård rummer en spændende historie, og rigtig mange mennesker har gennem tiderne haft deres gang på herregården. Da den rige hestehandler Christian Rasmussen opførte gården i årene 1917-1919, var det et stort og imponerende byggeri, der dominerede i bybilledet, har Tina Jensen fra Randers Stadsarkiv tidligere fortalt til TV2 ØSTJYLLAND.
I 1919 stod så en meget moderne og velfungerende landbrugsejendom bestående af 55 malkekøer, to tyre og 50 ungkreaturer, ligesom også søer, høns og arbejdsheste var en del af det imponerende landbrug.
- Hvor længe Rasmussen ejede gården, er vi ikke sikre på, men under 2. verdenskrig blev gården ombygget og brugt til at huse tyske flygtninge, der kom til Danmark, sagde Tina Jensen.
Herefter undersøgte firmaet DAPCO (Danish American Prospecting Co.) i 1950’erne den jyske undergrund for salt, olie og helium, og det gjorde man med udgangspunkt fra Helstedgård.
- De første boringer blev faktisk foretaget i 1949, og frem til 1957 borede DAPCO i Svejstrup, Tånum, Helsted, Kondrup, Borup, Lime, Skalmstrup og Mellerup. Helstedgård blev så brugt til at opbevare udstyr og være et slags dansk hovedkvarter, forklarede Tina Jensen.
Inden den seneste ejer boede på Helstedgård privat, var gården frem til 1976 specialarbejderskole, og desværre er stedet så forfaldent meget frem til nu, hvor det er sat til salg.
- Det er da meget specielt at skulle sælge Helstedgård. Alle har en mening om stedet, og mange har en historie knyttet til herregården. Vi kan se på vores hjemmeside, at rigtig mange har været inde og se salgsopstillingen. Der er stor interesse for stedet, sagde Peder Jacobsen, da han fik Helstedgård til salg.
Du kan læse mere om ejendommen og grunden via salgsopstillingen her.