Marianne var helt tæt på forgiftningssag: Kommer aldrig tilbage
Marianne Mikkelsen var helt tæt på forgiftningerne af flere beboere på Plejecenter Tirsdalen. Sagen har fået store konsekvenser for hende.
I foråret 2022 kommer en sag fra et plejehjem i Randers på alles læber. En sosu-hjælper ansat på stedet bliver anholdt og sigtet for at have forgiftet fire beboere. Midt i orkanens øje står også en anden ansat. Nemlig Marianne Mikkelsen.
Hvor den senere dømte sosu-hjælper forgifter beboerne på sine aftenvagter, møder 44-årige Marianne Mikkelsen ind som sosu-assistent på nattevagt, og i ét tilfælde er hun med til at redde et af ofrenes liv.
Nu står hun som den første ansatte fra plejehjemmet frem, og giver offentligheden et indblik i, hvor store konsekvenser en så voldsom sag kan have.
- Jeg er blevet ødelagt af den sag og alle de tanker, der har fyldt i mit hoved lige siden. Man blev mistænkeliggjort, og det var forfærdeligt, fortæller hun til TV2 Østjylland i dag.
'Alle er under mistanke'
I et år har hun nu været sygemeldt og er blevet afskediget fra Plejecenter Tirsdalen.
For at forstå, hvordan det hele kunne ende på den måde, skal vi tilbage til slutningen af februar og begyndelsen af marts 2022.
Her finder de mystiske indlæggelser af fire beboere på Plejecenter Tirsdalen sted. Èn dør, imens de tre øvrige er i livsfare ad flere omgange.
På det tidspunkt er der ingen, der ved, hvad der er årsagen til beboernes voldsomme symptomer.
- Vi bliver alle mistænkeliggjort, alle er under mistanke. Det er enormt ubehageligt at gå på arbejde i den periode, siger Marianne Mikkelsen.
Skal gå sammen to og to
Snakken går blandt kollegerne. Oplysninger fra læger på sygehuset slår efter de første indlæggelser fast, at der er sket noget forfærdeligt.
Beboerne er blevet forgiftet, og politiet bliver involveret i sagen.
- Vi får at vide, vi skal opføre os så normalt som muligt, men det er svært. Der bliver sat vagter på, og vi skal altid gå sammen to og to. Det påvirker ens hverdag meget.
Den 15. marts bliver en skæbnesvanger dag for både den senere dømte Susanne Hein Kristensen og for Marianne Mikkelsen.
Dagen før forgifter sosu-hjælperen en beboer på plejehjemmet, samme beboer er Marianne Mikkelsen med til at genoplive i slutningen af hendes nattevagt kl. 6 om morgenen.
Senere samme dag bliver Susanne Hein Kristensen anholdt på sin bopæl, men det er endnu ikke blevet meldt ud til de andre ansatte.
- Jeg får et sug i maven, da jeg går ind gennem døren til Tirsdalen dagen efter. Man ved stadig ikke, at der er en anholdt, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad der venter mig derinde. Det er så utrygt.
'Hvorfor havde man ikke set det komme?'
Kort efter går det op for de ansatte, at en af deres kolleger er blevet anholdt. Sigtet for at have forgiftet flere beboere og forsøgt at slå dem ihjel.
Ligesom kollegaen – som senere viser sig at være den nu dømte Susanne Hein Kristensen – også har stjålet medicin fra arbejdspladsen.
- På en måde er det en lettelse, at politiet får anholdt en person, og indlæggelserne stopper. Men så begynder skyldfølelsen.
- Hvorfor havde man ikke set det komme? Hvorfor havde man ikke opdaget noget? Det fylder i mit hoved, og der er tankemylder, fortæller Marianne Mikkelsen.
Politiet kan heller ikke bare uden videre være sikker på, at det er sosu-hjælperen Susanne Hein Kristensen, der er skyldig i at have forgiftet beboerne.
En massiv efterforskning går i gang, og her er andre ansatte i søgelyset. Det er i hvert fald, sådan Marianne Mikkelsen føler det.
- De skal have billeder af mine nøgler ind til medicinskabet, og jeg bliver afhørt. Igen føler jeg mig mistænkt.
Svært ved at passe jobbet
Hun når at have et par vagter med hendes faste makker efter anholdelsen af Susanne Hein Kristensen, men intet er, som det plejer at være.
Der går mange følelser igennem Marianne Mikkelsens krop, og hun kan ikke fokusere på at passe sit job.
- Det er ikke forsvarligt, at jeg er der.
Sosu-assistenten er nødt til at melde sig syg. For at komme ovenpå igen.
Inden længe er hun tilbage på Plejecenter Tirsdalen, men ikke for altid.
Gennemlever det hele igen
Knap et år efter skal sagen nemlig for retten. Susanne Hein Kristensen skal ved byretten i Randers knap et år efter hendes anholdelse forsvare sig.
Og en lang række medarbejdere fra plejehjemmet skal vidne. Heriblandt Marianne Mikkelsen.
- Jeg har forsøgt at fortrænge alle mine tanker, men det hele vender tilbage i tiden op til retssagen. Det er ganske forfærdeligt, jeg har problemer med at sove og jeg oplever alting igen.
Marianne Mikkelsen bliver igen sygemeldt.
Det er hårdt for hende at vidne og svarer på en hel masse spørgsmål om hendes oplevelser, hvad hun så op til indlæggelserne og hvad der foregik på gangene på plejehjemmet i de skæbnesvangre uger.
- Igen får man skyldfølelse, og tænker 'hvorfor gjorde jeg ikke noget?'. Man dunker sig selv oven i hovedet med, at man burde have opdaget noget, fortæller hun.
Marianne Mikkelsen kæmper sig igennem retssagen, hvor Susanne Hein Kristensen ender med at få 16 års fængsel for dødsvold, flere drabsforsøg, embedsmisbrug og tyveri af medicin.
Dommen
Susanne Hein Kristensen blev idømt 16 års fængsel først ved Retten i Randers og siden i Landsretten for:
1) Grov vold med døden til følge
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have givet en kvindelig beboer med lægemidlet Baclofen. Beboeren blev indlagt og afgik ved døden den 1. marts.
2) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at beboeren blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
3) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
4) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en kvindelig beboer lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
5) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
6) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
7) Forsøg på manddrab
Ved den 3. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.
8) Forsøg på manddrab
Ved den 13. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.
9) Tyveri af medicin
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 fra Plejecenter Tirsdalen under udførelsen af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, gentagne gange at have stjålet medicin ordineret til beboerne, herunder blandt andet to pakker Combar, en pakke Mirtazapin Hexal, 2,5 diazepam-tabletter samt en pt. ukendt mængde Baclofen-tabletter.
10) Tjenestemisbrug
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have misbrugt sin stilling, idet tiltalte som beskrevet i forhold 9 fra sin arbejdsplads stjal medicin, ligesom tiltalte som beskrevet i forhold 1-8, i den hensigt at dræbe, fejlbehandlede de angivne patienter, hvilket medførte deres død eller umiddelbar risiko herfor.
11) Medicin uden recept
Ved den 14. marts 2022 cirka kl. 13.20 på egen bopæl at have været i besiddelse af 2,5 tabletter diazepam uden at være i besiddelse af gyldig recept hertil.
Desuden mister hun retten til at virke som social- og sundhedshjælper.
Ville gerne have haft mere hjælp
Kort efter vender sosu-assistenten tilbage til sit gamle job. Men den samme gode makker hun har haft gennem en årrække.
Der er bare ét problem. Susanne Hein Kristensen anker dommen til Landsretten, hvor den skal behandles i november 2023.
Og Marianne Mikkelsen skal igen vidne.
- Jeg bliver sygemeldt på ny, og siden er jeg aldrig vendt tilbage. Jeg har nu været væk fra plejehjemmet i ét år, og er blevet afskediget fra Plejecenter Tirsdalen.
Når hun ser tilbage på hele forløbet, sygemeldingerne, tiden efter indlæggelserne og plejehjemmets måde at håndtere sagen på, havde hun ønsket mere hjælp.
Lederen forsvarer sig: Haft mange tilbud
TV2 Østjylland har forholdt kritikken fra Marianne Mikkelsen for Randers Kommune og har fået følgende svar fra Plejecenter Tirsdalens leder Susanne Tvede:
'Som leder af plejecentret er jeg oprigtig ked af at høre, at vores medarbejder har haft den oplevelse af forløbet, og ville ønske at den var mere positiv, og at vores medarbejder ikke havde oplevet sig så ramt, som hun gør.
Jeg kan oplyse, at vi i hele forløbet har arbejdet tæt sammen med vores arbejdsmiljørepræsentant, tillidsrepræsentant og vores lokale MED for at kunne tilrettelægge den bedst mulige støtte til alle. Vi har haft som et fælles mål at sikre den bedste information, involvering og den nødvendige støtte til alle berørte beboere, pårørende og medarbejdere.
I forhold til medarbejderne, som der spørges specifikt til i jeres henvendelse, er det vores oplevelse, at vi har haft et forløb, hvor alle medarbejdere er blevet inddraget ved invitation til møder, individuelle samtaler samt forløb med krisepsykolog.
Endvidere har der i hele forløbet været en åben dør til mig for at imødekomme individuelle behov og ønsker. Konkret har der været tilbudt følgende til vores medarbejdere:
Marts 2022: En trivselskoordinator står til rådighed på to hele dage.
Maj 2022: Psykolog taler med flere grupper af medarbejdere på Tirsdalen gentagne gange.
Maj 2022: Psykolog holder oplæg for medarbejdere på Tirsdalen.
Juni 2022: Psykolog mødes med en gruppe af medarbejdere på Tirsdalen.
Fra maj 2022: Tilbud om individuelle forløb hos psykolog. I slutningen af maj 2022 havde 6 medarbejdere valgt et individuelt forløb.
I forbindelse med afvikling af retssagerne, hvor 16 medarbejdere skulle vidne blev alle ringet op både før og efter retssagen for at have føling med, hvordan medarbejderne havde det og om der var brug for yderligere støtte. Jeg var selv til stede i retssalen, for at kunne være der for mine medarbejdere.'
Savner anerkendelse
Marianne Mikkelsen så gerne, at Plejecenter Tirsdalen og kommunen straks efter indlæggelserne havde indstillet hende til en vurdering af, om hun havde fået en arbejdsskade.
Det skete først i marts 2024, og forsikringsselskabet mener ikke, at det med sikkerhed kan give sagen skylden for, at Marianne Mikkelsen er blevet syg.
- Men jeg har ikke været sygemeldt før, og alle min symptomer kommer først efter sagen. Så jeg er sikker på, hvad der har udløst alt det her. Jeg kunne godt have tænkt mig, at kommunen havde reageret noget før.
Marianne Mikkelsen tror ikke på, at en erstatning havde gjort hende rask.
Men hun kunne godt have tænkt sig en anerkendelse af, at sagen har gjort, at hun har fået det dårligt.
- Det er ikke pengene, det handler om. Jeg savner en respekt omkring, at jeg er blevet syg af det her, forklarer hun.
TV2 Østjylland har forholdt den specifikke kritik for Randers Kommune og Plejecenter Tirsdalens leder, men har ikke fået svar herpå.
'Vil have sandheden frem'
Den oplevelse går igen, når hun skal sætte ord på, hvordan hun har haft det med de få offentlige udtalelser, der er kommet fra lederen af Plejecenter Tirsdalen Susanne Tvede.
Efter den endelige dom i Landsretten, hvor Susanne Hein Kristensen igen fik 16 års fængsel, gav plejehjemslederen blandt andet udtryk for, at det var en styrket medarbejderstab, der nu glædede sig til at se fremad.
- Jeg var rigtig ked af at høre, at hun mente, at alle havde det godt, for det var ikke sandt. Jeg stiller mig frem nu for at få sandheden ud. Jeg blev syg af den sag, slutter Marianne Mikkelsen.
Det ærgrer Plejecenter Tirsdalens leder Susanne Tvede, at en tidligere ansat har haft den oplevelse.
- Som leder af plejecentret er jeg oprigtig ked af at høre, at vores medarbejder har haft den oplevelse af forløbet, og ville ønske at den var mere positiv, og at vores medarbejder ikke havde oplevet sig så ramt, som hun gør, skriver hun til TV2 Østjylland.