Nu svarer kommunen på alt om plejehjemssag: Fralægger sig ansvaret

Omsorgsdirektør mener ikke, at man fra Randers Kommunes side kunne have gjort noget anderledes for at undgå forgiftningerne på Plejecenter Tirsdalen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Omsorgsdirektøren i Randers Kommune mener ikke, at pilen peger på kommunens ageren i sagen fra Plejecenter Tirsdalen.

Nu er der sat punktum i sagen om Plejecenter Tirsdalen og de mystiske forgiftninger af beboere. I hvert fald i retssystemet, hvor Susanne Hein Kristensen i Vestre Landsret fik stadfæstet sin dom på 16 års fængsel fra byretten. Men der er fortsat ubesvarede spørgsmål.

For mange sidder tilbage med en undren over, hvordan det kan ske, at en helt almindelig sosu-hjælper ansat på plejehjemmet kan tage medicin med hjem og senere bruge den til at forgifte fire beboere på hendes afdeling.

Burde man ikke have opdaget, at der forsvandt medicin? Nej, mener kommunens omsorgsdirektør.

- Jeg vil starte med at sige, at man skal huske, der er tale om en forbrydelse. Der er tale om en tidligere medarbejder, der er kørt over for rødt med fuld fart i forhold til alle de instrukser og retningslinjer, som der har været, siger direktør for Sundhed, Kultur og Omsorg i Randers Kommune Thomas Krarup til TV2 Østjylland.

- Det kan ske ved, at man overskrider de retningslinjer, vi har, og misbruger sin stilling, som dommen også lyder på. På den måde kan vi sige, at vi kan rigtig meget med retningslinjer, instrukser og pejlemærker, men det kræver, at man lever op til den tillid og ansvarlighed, som vi forventer af vores medarbejdere, fortsætter han.

VIDEO: Forstå hele sagen kort her.

Undren over forsvundet medicin

Thomas Krarup fortæller, at man i kølvandet på sagen har bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om at kigge kommunens praksis igennem.

Og den har, ifølge ham, sagt, at man har en forsvarlig praksis.

Alligevel har mange randrusianere, som har fulgt sagen, undret sig over, at der flere måneder før indlæggelserne i februar-marts 2022 forsvandt medicin fra Plejecenter Tirsdalen.

Det skete i efteråret 2021.

Randers Kommune mener, at det blev undersøgt, som man skulle.

- Jeg kan bekræfte, at vi har fulgt de retningslinjer, som man skal følge i sådan nogle tilfælde. Det er at anmelde det til politiet og kontakte embedslægefunktionen. Det er også blevet gjort her, siger Thomas Krarup.

Svar på alle spørgsmål

TV2 Østjylland har stillet Thomas Krarup, direktør for Sundhed, Kultur og Omsorg i Randers Kommune, en række spørgsmål om sagen.

Her er hans svar:

Hvad er din reaktion på dommen?

Der er ingen tvivl om, at det har været en meget chokerende sag for alle involverede. Først og fremmest for ofrene, men også for beboere, pårørende, medarbejdere og os som forvaltning. Vi er meget påvirkede, og sagen har berørt os dybt.

Hvad får den her sag af betydning for sundhedsområdet i Randers Kommune?

Jeg vil starte med at sige, at man skal huske, der er tale om en forbrydelse. Der er tale om en tidligere medarbejder, der er kørt over for rødt med fuld fart i forhold til alle de instrukser og retningslinjer, som der har været. Men vi siger, at vi gerne vil lade os prøve af alle de instanser – blandt andet Styrelsen for Patientsikkerhed – som har været forbi og tjekke, om vi har en forsvarlig praksis. Og de har sagt, at det har vi. Det mener jeg også, vi har. Men det, man ikke kan, det er at gardere sig mod en person, der kommer ind og gør noget, som er fuldstændig uden for alt lov og ret.

Men det er et faktum, at Susanne kunne tage medicin med hjem. Medicin, som er blevet brugt til at forgifte beboere. Hvordan kan det ske på et plejehjem?

Det kan ske ved, at man overskrider de retningslinjer, vi har, og misbruger sin stilling, som dommen også lyder på. På den måde kan vi sige, at vi kan rigtig meget med retningslinjer, instrukser og pejlemærker, men det kræver, at man lever op til den tillid og ansvarlighed, som vi forventer af vores medarbejdere. Og i den her situation er den tillid desværre blevet brudt med det allerskrækkeligste resultat. Det betyder ikke nødvendigvis, at reglerne og instrukserne er forkerte. Det er forbrydelsen, der er er i centrum her.

Det er også et faktum, at der forsvandt medicin fra Plejecenter Tirsdalen nogle måneder før de her indlæggelser og forgiftninger. Medicin, som er blevet fundet i beboerne. Hvordan er det blevet undersøgt af kommunen?

Jeg kan bekræfte, at vi har fulgt de retningslinjer, som man skal følge i sådan nogle tilfælde. Det er at anmelde det til politiet og kontakte embedslægefunktionen. Det er også blevet gjort her.

Hvad gør I for at undgå, at det her sker igen? Kan I gøre noget?

Styrelsen for Patientsikkerhed sagde, at den praksis, vi har, er fuldt ud forsvarlig. Men det, vi alligevel har valgt at gøre, er at sætte en ekstra log på den restmedicinboks, der er. Det er det ekstra, vi har gjort. Det var ikke noget, Styrelsen for Patientsikkerhed mente, vi skulle gøre, men det har vi gjort efterfølgende.

Hvordan har I håndteret medarbejdersituationen, i forhold til hvordan de har haft det med hele sagen?

Jeg vil gerne starte med at sige, at vi har nogle fantastiske medarbejdere, som har løftet en opgave i en svær situation og også en ledelse, der har håndteret den flot. Det er en situation, som man ikke kunne forestille sig at komme ud for. Det har været rigtig vigtigt at tage hånd om medarbejderne. Vi har også tilbudt psykologhjælp, og det har nogle medarbejdere taget imod. Det er vi kun glade for, fordi vi ønsker at have glade medarbejdere, der kan yde den gode service, de gør hver dag.

Hvordan undgår I, at den her sag bliver noget, man altid forbinder med Plejecenter Tirsdalen og sundhedsområdet i Randers Kommune?   

Man kan starte med at spørge, om der stadig er nogen, som vil bo på plejehjemmet, og det er der heldigvis. For de ved godt, at den service og omsorg, der er på stedet, er helt i top. Der er venteliste for at komme der, og det er jeg naturligvis rigtig glad for. Medarbejderne er glade for at være der. Jeg håber, at folk i hele landet vil anerkende, at der er tale om en stor forbrydelse, som er sket. Desværre efter et tillidsbrud fra en tidligere medarbejder, og det skal jeg naturligvis beklage dybt. Men vi kan som samfund ikke gardere os mod, at folk overtræder alle de regler og retningslinjer, vi har.

Har I kigget på Susanne Hein Kristensens tidligere ansættelser og jobs i Randers Kommune for at se, om der var noget mistænkeligt der?

Når man bliver ansat inden for omsorgsområdet i Randers Kommune, så gør vi to ting. Man starter med at tage referencer, og det er der også blevet gjort i det her tilfælde. Og så søger man efter, om der er en ren straffeattest. Og det er også blevet gjort. Vi har fulgt de normale procedurer for en ansættelse i Randers Kommune.    

Så man har aldrig tidligere været bekymret for Susanne Hein Kristensen og hendes ageren inden for sundhedsområdet i kommunen?

Der er ikke noget, som har tyder på noget som helst i den retning.

Har tjekket op på sosu-hjælperen

I retten er det også kommet frem, at Susanne Hein Kristensen har en broget fortid i forhold til tidligere arbejdspladser.

Hun er blevet bortvist af flere omgange. Blandt andet fra et plejehjem i Viborg Kommune, hvor hun gav en beboer en sprøjte, som hun ikke måtte.

Alligevel mener omsorgsdirektøren ikke, at Randers Kommune kunne have gjort noget anderledes i forhold til at tjekke op på sosu-hjælperens fortid.

- Når man bliver ansat inden for omsorgsområdet i Randers Kommune, så gør vi to ting. Man starter med at tage referencer, og det er der også blevet gjort i det her tilfælde. Og så søger man efter, om der er en ren straffeattest. Og det er også blevet gjort. Vi har fulgt de normale procedurer for en ansættelse i Randers Kommune, forklarer Thomas Krarup.

Så man har aldrig tidligere været bekymret for Susanne Hein Kristensen og hendes ageren inden for sundhedsområdet i kommunen?

- Der er ikke noget, som har tydet på noget som helst i den retning.

VIDEO: TV2 Østjylland har lavet en 30 minutter lang dokumentar om sagen fra Plejecenter Tirsdalen.

Er blevet tilbudt psykologhjælp

Han fortæller også, at der har været et stort arbejde i at få ro på Plejecenter Tirsdalen igen, og der har været fokus på medarbejderne og deres trivsel.

De er blevet tilbudt psykologhjælp, og det har flere taget imod.

Lederen af plejehjemmet Susanne Tvede glæder sig over, at der nu er sat et punktum i sagen.

- Vi har gennem næsten to år været presset på nogle punkter, men i dag har landsretten besluttet det samme som byretten, så det er en lettelse, sagde Susanne Tvede torsdag til TV2 Østjylland.

Dommen

Susanne Hein Kristensen blev idømt 16 års fængsel ved Retten i Randers og i Vestre Landsret for:

1) Grov vold med døden til følge
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have givet en kvindelig beboer med lægemidlet Baclofen. Beboeren blev indlagt og afgik ved døden den 1. marts.

2) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at beboeren blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

3) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

4) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet kvindelig beboer lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

5) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

6) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

7) Forsøg på manddrab
Ved den 3. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

8) Forsøg på manddrab
Ved den 13. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

9) Tyveri af medicin
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 fra Plejecenter Tirsdalen under udførelsen af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, gentagne gange at have stjålet medicin ordineret til beboerne, herunder blandt andet to pakker Combar, en pakke Mirtazapin Hexal, 2,5 diazepam-tabletter samt en pt. ukendt mængde Baclofen-tabletter.

10) Tjenestemisbrug
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have misbrugt sin stilling, idet tiltalte som beskrevet i forhold 9 fra sin arbejdsplads stjal medicin, ligesom tiltalte som beskrevet i forhold 1-8, i den hensigt at dræbe, fejlbehandlede de angivne patienter, hvilket medførte deres død eller umiddelbar risiko herfor.

11) Medicin uden recept
Ved den 14. marts 2022 cirka kl. 13.20 på egen bopæl at have været i besiddelse af 2,5 tabletter diazepam uden at være i besiddelse af gyldig recept hertil.

Desuden mister hun retten til at virke som social- og sundhedshjælper.

Det var især hårdt for de ansatte i starten, mens efterforskningen stod på i marts og april 2022, lød det fra lederen.

- Der påvirkede det rigtig mange medarbejderes hverdag, fordi alle var under mistanke. Det var ikke synligt, hvad der skete, og der var stor efterforskning i gang, så der var alle lidt tyndhudede, og pårørende var utrygge, sagde Susanne Tvede.

TV2 Østjylland har løbende fulgt udviklingen i sagen i Vestre Landsret. Det kan du læse om i vores liveblog fra retten her:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her