Nu reagerer familien på Nordic Waste-konkursbegæring
Fredag morgen indgav Nordic Waste en konkursbegæring - nu sætter familien ord på.
Fredag har Nordic Waste offentliggjort, at de har indgivet konkursbegæring.
Og nu reagerer familien bag.
Den reelle ejer er milliardæren Torben Østergaard-Nielsen, han er ad flere omgange blevet kritiseret for ikke at have kommunikeret tilstrækkeligt om sagen.
- Vi ønsker altid at udtale os på et oplyst grundlag, især i så alvorlige sager som denne. Det betyder, at vi havde behov for et fuldt overblik over alle detaljer, inden vi kunne kommentere på sagen,” siger Torben Østergaard-Nielsen, bestyrelsesformand og medejer af USTC.
Ifølge familien, så var der ikke nogen andre udveje end konkurs.
- Vi har siden december haft en frygt for, at vi ikke kendte det fulde omfang af disse naturkræfter, hvilket desværre skulle vise sig at være korrekt, udtaler Torben Østergaard Nielsen i pressemeddelelsen og uddyber:
- At det nu ender med en konkursbegæring i Nordic Waste, er en meget ubehagelig men desværre uomgængelig beslutning, som vi alle havde ønsket kunne være undgået. Men der er ikke andre udveje.
Beskytter øvrige virksomheder
Også Torben Østergaard-Nielsens datter, der er CEO og medejer af USTC, der ejer Nordic Waste, kommenterer nu på konkursbegæringen.
- Jeg er personligt dybt berørt over, hvilke konsekvenser jordskredet har og vil have de kommende år, for lokalområdet, siger hun i pressemeddelelsen:
- Men selv i bagklogskabens klare lys, kan vi ikke se, hvordan vi skulle have forhindret eller forudset denne naturkatastrofe. Alt har været gennemtjekket, og der har ikke på noget tidspunkt været opereret uden godkendelser fra de relevante myndigheder.
USTC, der ejer Nordic Waste, havde ved udgangen af sidste regnskabsår en egenkapital på 5,5 milliarder kroner, som er bundet i koncernens datterselskaber, meddeler virksomheden.
Dermed vil USTC altså ikke dække den store regning, Nordic Waste efterlader.
- Den klare ambition med Nordic Waste har hele tiden været at bidrage til den cirkulære udvikling i bygge- og anlægsbranchen gennem oprensning og genanvendelse af forurenet jord. Det gør det blot endnu mere trist, at vi er nødsaget til at træffe denne beslutning for at beskytte koncernens øvrige virksomheder, siger Nina Østergaard Borris.
Sådan har forløbet været
Den 11. december 2023 skrev virksomheden i en pressemeddelelse, at "et betydeligt jordskred på Nordic Wastes grund fører til omfattende skader".
Fem dage senere blev hovedvejen syd og nord for Nordic Waste afspærret, så der var adgang for maskiner og mandskab, der arbejdede med at inddæmme jordskreddet.
De store mængder forurenet jord fra virksomheden kan ende i Alling Å og potentielt skade vandmiljøet helt ud i Randers Fjord.
I midten af december forlod Nordic Waste selv opgaven med at få jordskreddet under kontrol. Det skete den 19. december. Siden har Randers Kommune stået med ansvaret.
Den 28. december besøgte miljøminister Magnus Heunicke (S) Nordic Waste. Om jordskreddet sagde han, at "det er en af de alvorligste trusler mod miljøet lige nu".
Miljøminister Magnus Heunicke har varslet to påbud til virksomheden, der har indstillet driften og opsagt omkring 30 ansatte.
De seneste vandprøver viste, at det indtil videre er lykkedes Randers Kommune at beskytte åen mod forurening.
En del af den forurenede jord skal fjernes og bruges andre steder. Blandt andet til bakker i Herning og støjvold i Silkeborg.
Mandag meddelte Nordic Waste, at de vil igangsætte en uvildig undersøgelse af jordskreddet.
Randers Kommune arbejder stadig på at inddæmme jordskreddet.
Det bliver dyrt at få styr på miljøkatastrofen. Cowi anslår, at det kan koste op mod 2,2 milliarder kroner.
Folketinget har afsat 205 millioner kroner som garanti til at håndtere miljøkatastrofen
Fredag den 19. januar gik Nordic Waste konkurs. Det betyder, at virksomhedens ansvarsforpligtelse i sag om jordskred stopper, ifølge virksomheden selv.
Kilder: Randers Kommune, Nordic Waste, Ekstra Bladet, Erhverv+, Ritzau