Randrusianer smittet med mæslinger i fly
Aarhus Universitetshospital har påvist et tilfælde af mæslinger hos en dansk mand fra Randers
En dansk mand fra Randers er blevet smittet med mæslinger på en flyrejse fra København til Berlin. Det oplyser Statens Serum Institut.
Manden udviklede et mæslingelignende udslæt mandag den 17. september.
Han fik taget de relevante prøver hos sin egen læge og blev siden sat i karantæne i sit eget hjem. Den følgende onsdag blev det slået fast, at det mystiske udslæt rent faktisk var mæslinger.
Manden er med stor sandsynlighed blevet smittet under en flyvetur fra København til Berlin den 2. september. Senere fik han fra de tyske sundhedsmyndigheder en e-mail om, at der om bord på flyet var en anden passager, som var syg med mæslinger.
Mæslinger
Den mest mest smitsomme børnesygdom er mæslinger.
Sygdommen skyldes en virus.
Mæslingesygdom kan variere fra at være relativ mild med udslæt og feber til alvolig med betændelse af hjernehinderne.
I udviklingslande er mæslinger en vigtig årsag til børnedødsfald. I Europa ender hvert femte tilfælde med hospitalsindlæggelse.
18 dages inkubation
Indtil nu er der i Tyskland påvist yderligere ét tilfælde af mæslinger hos en anden passager på flyvningen fra København til Berlin.
Mæslinger har dog en inkubationstid på op til 18 dage, så hvis der er andre smittede må det forventes, at de allerede har fået symptomer.
Mæslinger er en ekstrem smitsom og potentielt farlig sygdom, der har været elimineret i Danmark siden 2017. Derfor har Statens Serum Institut opfordret lægerne til at være ekstra opmærksomme på patienter med symptomer på mæslinger.
Symptomer på mæslinger
De tidlige symptomer minder om en svær forkølelse med snor, hoste, høj feber og lysskyhed. Efter 3-4 dage kommer en midlertidig bedring.
Efter et par dages bedring kommer en forværring med feber og udslæt. Udslættet begynder småplettet og lyserødt, men bliver til større pletter og mørkere.
Udslættet begynder typisk bag ørene og spreder sig over hals, krop, arme og ben.
I forbindelse med udslættet kan der komme mellemørebetændelse, lungebetændelse og diare. Hos 1 ud af 2500 udvikles hjernebetændelse og hos 1 ud af 3500 udvikles blodplademangel.