Stor uenighed: Derfor vil borgmesteren rive historisk bygning ned
Der er både folkelig og politisk modstand mod at rive Pakhuset i Randers ned. Borgmesteren mener, kritikere forsøger at tegne et skræmmebillede, og så er der et økonomisk hensyn.
Planerne om at rive Pakhuset ned i Randers møder stor modstand i lokalbefolkningen, men nu også i byrådet.
Et flertal i økonomiudvalget ønsker at rive den historiske bygning ned, da grunden skal inddrages som en del af projektet Flodbyen Randers. Her forventer kommunen, at den kan tjene 14 millioner kroner på grunden, der i stedet skal bruges til attraktive boliger.
- Vi har også en økonomi, vi skal have til at hænge sammen, men jeg tror, det er vigtigt, at man trækker vejret dybt ind en gang. Der er ingen, der bliver sat på gaden i dag eller i morgen, og vi vil gerne hjælpe med at finde en anden placering, så aktiviteterne fra Pakhuset kan fortsætte, siger Torben Hansen (S), der er borgmester i Randers kommune. Han har desuden opbakning fra Venstre.
Bygningen, der er fra 1939, er en af de ældste på kajen. Nabobygningen, der nu huser Street Food, står modsat Pakhuset til at blive bevaret.
Er du ikke nervøs for at miste det særlige miljø på havnen?
- Det er vi meget opmærksomme på. Vi bevarer nabobygningen, der har en større bevaringsværdi, og der er også andre bevaringsværdige bygninger, siger Torben Hansen.
- Og så vil jeg gerne understrege, at der ikke skal bygges højhuse. Vi skal have grønne områder, der skal være lys, luft og adgang for alle hele vejen rundt. Punktum.
Pakhuset har stor betydning for flere randrusianere. Det kan du læse om her.
Politisk modstand
Mens de hos Socialdemokratiet er klar til at rive bygningen ned, når lejekontrakten udløber i 2028, er både de Konservative og SF modstandere af planerne.
Daniel Madié, der er byrådsmedlem for de Konservative, mener, at Pakhuset og bygningen med Street Food er de eneste to originale bygninger, der er tilbage, og derfor skal de bevares.
- Hvis du giver mig en time, kan jeg finde 10.000 eksempler på turistbrochurer, der anbefaler, at man skal nyde det gamle, autentiske miljø – uanset om det er Skagen, Ebeltoft eller Hamborg. Historien er ikke længere, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
For ham er det væsentligste, at man har en bygning, der er fra før krigen, som har været brugt til mange forskellige formål. Blandt andet som terminal for en færge mellem Randers og København.
- Det er det historiske og charmen, og det bliver aldrig det samme, hvis man river det ned. Det er ikke ved nye lejlighedskomplekser, man går ned og hygger sig, siger Daniel Madié.
Projektet kommer til at mangle 14 millioner kroner. Hvordan vil du ellers finde dem?
- Ud af et projekt på en milliard, det må jeg erkende. Så må vi se, om vi kan overtale fonde eller lave en indsamling i byen, så vi kan købe grunden. Der skal ikke mange hundredekronesedler op af lommerne, hvis man pludselig er en hel by, siger han.
Byrådet træffer sin afgørelse den 6. april.