Første sag afgjort: Ung patients selvmord kunne være undgået

Patienterstatningen forventer, at der kommer flere afgørelser om fejlbehandlinger i Regionspsykiatrien i Randers.

Udgivet

Der er faldet afgørelse i den første klagesag om Regionspsykiatrien i Randers, efter Region Midtjylland 16. september meldte ud, at de havde hjemsendt en ledende overlæge. Det oplyser Patienterstatningen, som er den myndighed, der afgør erstatningssager.

I den konkrete sag er der tale om en ung patient, som begik selvmord.

- Vi vurderer, at hans selvmord med overvejende sandsynlighed kunne have været forhindret, hvis behandlingen i Regionspsykiatrien Randers havde levet op til erfaren specialiststandard, lyder det fra Patienterstatningen i et svar til TV2 Østjylland.

Rådgivning via Livslinjen

Hvis du er i krise, eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning på nummeret 70 201 201 alle dage fra klokken 11.00 til 05.00.

Der er tale om en sag, hvor de efterladte havde søgt erstatning, inden regionen havde sendt deres pressemeddelelse ud i midten af september, hvor de oplyste, at 1500 patienter skulle have undersøgt deres forløb for fejl.

Patienterstatningen forholder sig ikke til, hvilken læge der er tale om i den konkrete sag. I forhold til et erstatningsbeløb kan de efterladte først søge om dette efter afgørelsen.

Dybt berørt

Sagen om selvmordet, der med overvejende sandsynlighed kunne være undgået, bliver taget meget alvorligt, understreger lægefaglig direktør i Psykiatrien, Jakob Paludan.

- Vi er dybt berørte af sagen og tager Patienterstatningens afgørelse, som vi nøje gennemgår, meget alvorligt, lyder det i en skriftlig kommentar.

- Vi har iværksat en omfattende gennemgang af patientjournaler i Regionspsykiatrien i Randers, og vurderer løbende de informationer, vi modtager, og handler målrettet med konkrete tiltag både i afdelingen og i forbindelse med den omfattende patientgennemgang, for at sikre nødvendig læring og forbedringer. 

Sengeafsnit C i Randers, hvor de 1500 patienter er blevet behandlet, er halveret fra 14 til syv pladser - og nogle patienter blevet flyttet til andre afsnit og afdelinger i psykiatrien.

Advarsler tikkede ind gennem flere år

Ifølge Patienterstatningen er forventningen, at der kommer flere afgørelser om fejlbehandlinger i Regionspsykiatrien i Randers.

TV2 Østjylland har tidligere fortalt, hvordan der igen og igen blev der gjort opmærksom på kritisable forhold på afsnit C i Regionspsykiatrien i Randers. Advarslerne kom fra patienter, kollegaer, pårørende og andre læger i Midtjylland. Den første henvendelse blev sendt i 2019 til Styrelsen fro Patientsikkerhed og ledende medarbejdere i Psykiatrien i Randers.

Der er fra 2019 kommet en lang række bekymringshenvendelser til Styrelsen for Patientsikkerhed og ledende medarbejdere i Regionspsykiatrien i Randers.

Siden blev flere enslydende advarsler sendt - men først i januar 2024 fik det konsekvenser, da Region Midtjylland modtog en whistleblowerhenvendelse. Den ledende overlæge Kristian Sloth blev hjemsendt, og der blev fundet alvorlige fejl i en række patientforløb. Siden er hele afdelingsledelsen og den ledende oversygeplejerske også stoppet.

Skulle have reageret

I september kunne mediet Frihedsbrevet som de første fortælle, at lægefejl i en række sager, var knyttet til blandt andet selvmord og drabsforsøg.

Efterfølgende meldte Region Midtjylland ud, at 1500 patienter, der var blevet behandlet af overlægen, skulle undersøges. Og foreløbigt er der fundet fejl i 56 procent af de undersøgte patientforløb. Ifølge Region Midtjylland, er det forventningen, at dette mønster fortsætter i resten af gennemgangen.

Flere politikere og fagfolk har undret sig over, at der skulle gå så mange år, før de talrige henvendelser og faglige bekymringer blev undersøgt til bunds.

Også Arbejdstilsynet besøgte sengeafsnittet flere gange og gav påbud samt strakspåbud.

Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura ved Aalborg Universitet mener, at alarmklokkerne skulle have ringet, når der på fem år blev sendt bekymringshenvendelser med samme tematik fra lægefaglige kolleger.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her