Små folkeskoleelever vil ikke i bad efter idræt: Men på denne skole skal de
Alle elever skal gå i bad. Basta. Sådan lyder det på Vestre Skole i Grenaa. Men sådan er det langt fra på alle skoler, viser en rundspørge
Seks ud af ti idrætslærere fortæller, at de oplever eleverne ikke vil tage et bad efter idrætstimen.
Det viser en rundspørge blandt østjyske skoler, som TV2 ØSTJYLLAND har lavet. I alt 51 østjyske skoler har besvaret et spørgeskema.
Det viser sig, at det går helt ned i indskolingen, som er 0.-4. klasses elever, hvor fokus på egen krop har så stor betydning, at børnene ikke ønsker at gå i bad med klassekammeraterne.
Selvglad
TV2 ØSTJYLLAND har i denne måned fokus på kropssynet blandt østjyderne i forbindelse med serien Selvglad. Indtil nu har dette omhandlet særligt kvinder fra gymnasiealderen og op efter.
For at skabe et endnu bredere perspektiv, er fokus nu rettet mod de yngste – børnene i starten af folkeskolen.
Størstedelen af skolerne svarer, at børnene primært ikke vil i bad, fordi de ikke kan lide at være uden tøj. Hos nogle af de andre skoler er det fordi, at børnene føler, at de ser forkerte ud.
Undersøgelsen satte ligeledes fokus på, om der er sket en stigning i, at børnene taler om deres kroppe. Her har 15 af skolerne svaret, at der er sket en stigning i, hvor meget de yngre elever taler om udseendet på kroppene.
Alle skal i bad!
På Vestre Skole i Grenaa har man forsøgt at komme problemet til livs ved at indføre en klar politik om, at eleverne skal gå i bad, når de deltager i idrætsundervisningen.
- Det er ok at se, at den ene ser ud på den måde, og den anden ser ud på en anden måde, siger Martin Risgaard, idrætslærer på Vestre Skole.
Østjyske kvinder føler sig hæmmet af deres syn på dem selv
33% går ikke på stranden eller i svømmehallen
24% føler sig hæmmet ift. seksuelt samvær
21% går ikke i bad efter træning
19% fravælger fester og byture
16% føler kroppen hæmmer dem i at starte til idræt
13% føler at kroppen hæmmer dem ift. at indgå i et parforhold
KILDE: Epinion for TV2 ØSTJYLLAND
Sådan er den lavet: Et repræsentativt udsnit af østjyske kvinder mellem 16 og 30 år – i alt 528 – har deltaget i undersøgelsen. Undersøgelsen er et statistisk øjebliksbillede af målgruppens stillingtagen.
Hvis eleverne selv kunne vælge, vil de vælge badet fra, vurderer idrætslæreren.
- Situationen ville se meget anderledes ud, hvis man kunne vælge, så vil – formodentlig – to-tre stykker gå i bad, og alle andre, de vil sige, ’jeg skal bare skal hjem og der kan jeg tage et bad hjemme,’ siger Martin Risgaard.
- Jeg mener ikke, at det er noget helt vildt forfærdeligt. Jeg mener, det er en ganske naturlig del i at være menneske, at man også ser hinanden nøgen, siger Sanne Lund Amtkjær, der også er idrætslærer på Vestre Skole.
Flere af eleverne fra 3. klasse på Vestre Skole fortæller, at det obligatoriske bad er helt ok.
- Det er rigtig dejligt at gå i bad for en, der elsker at gå i bad, siger Elias Øgendahl Kristensen.
Ifølge en af eleverne, bliver der ikke snakket om kroppen, når eleverne fra 3. klasse er i bad.
- Vi snakker bare lidt, om vi har haft en god dag, og hvad vi skal spille, når vi kommer hjem, siger Viktor Appelby Riche, ni år.
På YouTube kan du se serien 'Selvglad' om fire østjyske kvinder, der har det svært med deres kroppe. De forsøger i samarbejde med Katrine Gisiger at få bedre selvværd.
Se alle afsnit her: