Amir skovler sne om natten for ikke at dø af kulde

I Silkeborg har de hjemløse intet sted at være eller overnatte, når varmestuen lukker. Det skaber frygt og bekymring, når det sner og fryser.

Udgivet Opdateret

Termometret nærmer sig de ti minusgrader.

Den værste snestorm i flere år har ramt Østjylland, og vinteren har for alvor bidt sig fast. Det gør det hele en smule mere besværligt for de fleste, men for Amir har det gjort ondt værre.

Han bor forskellige steder på gågaden i Silkeborg, godt pakket ind i tøj og plastikposer.

En tilværelse, som virkelig har skabt udfordringer efter byens forsorgshjem lukkede sidste år. 

- Jeg sover ikke om natten, jeg spadserer og skovler sne. Jeg har lavet det her spor, fortæller Amir, mens han peger ned på vejen.

Han ønsker ikke at stå frem med ansigt, men fortæller, at han i øjeblikket skovler sne om natten foran butikkerne for at holde varmen, mens han forsøger at sove om dagen, hvor han også opsøger plusgraderne på de offentlige toiletter.

/3

Han har de seneste par år været et kendt ansigt i bybilledet, men er ikke den eneste, som mangler et tag over hovedet. Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, har opgjort, at der i 2022 var 83 borgere, der levede som hjemløse i Silkeborg Kommune.

Når mørket falder på, er de overladt til sig selv, efter et bredt flertal i Silkeborg Byråd sidste år valgte at lukke byens eneste forsorgshjem, Housing Silkeborg, da det var dyrere at drive end ventet. En lukning, som skabte store protester.

- Det var en tåbelig beslutning efter min opfattelse, siger Lene Fruelund, der er formand for Udsatterådet i Silkeborg.

- Problemstillingen bliver selvfølgelig værre jo koldere, det bliver, det er der da ingen tvivl om. Det er jo mennesker, som ikke har noget sted at være. Dem er jeg bekymret for, siger hun, mens hun kigger ud ad vinduet.

Sover i skur og skov

Amir og de andre hjemløse, som bor på gaden i Silkeborg, kunne godt bruge en varm seng i de kolde vintermåneder. Men i øjeblikket må de klare sig selv, og når det er så koldt som nu, er det med livet som indsats at sove på gaden. Derfor søger de hjemløse ind, hvor de kan.

- Jeg fik et opkald fra en boligforening forleden, hvor der var en, som var flyttet ind under en trappeopgang, og det var de andre beboere ligesom ikke helt trygge ved, fortæller Lene Fruelund.

Hun var dog glad for, at boligforeningen tog kontakt, så hun og andre måske kunne hjælpe den hjemløse.

Desperationen mærker de også hos Kirkens Korshærs Varmestue, hvor kommunens udsatte og hjemløse kan opholde sig i dagtimerne indtil klokken 15.00.

- De er meget, meget desperate, fordi de har brug for at have et hjem. Brug for et sted at sove, hvor det er varmt og trygt. Nogle ligger i vores rygeskur og sover, mens andre ligger i et telt og sover i skoven, fortæller Anne Line Vestergaard, der er områdeleder ved Kirkens Korshær.

Hun er dagligt vidne til de barske forhold, de hjemløse lever under og har en anekdote fra før frosten kom.

- Jeg talte med en, hvor jeg spurgte, om han havde sovet godt. Han svarede, at jeg kunne gå over i skoven og se hans telt, hvor der lå ti centimeter vand, fortæller hun.

Brug for boliger og støtte

Siden forsorgshjemmet i Silkeborg lukkede i januar 2023, er det varmestuens vurdering, at nogle hjemløse er søgt mod andre byer, men det kan være svært at søge væk, da de ofte har mange andre udfordringer og gerne vil blive i nærheden af det begrænsede netværk, de har, fortæller Lene Fruelund.

Derfor har hun og Udsatterådet et forslag til, hvordan de hjemløse kan hjælpes.

- Der er for få af de billige boliger, og nogle har også brug for massiv støtte, inden man overhovedet når så vidt som til at kunne komme ud i egen bolig, mener hun.

Det vil byrådet også gerne se på, fortæller formanden for Socialudvalget, Mads Frandsen (V).

- Vi er godt med på, at alle borgere er ikke ens, og derfor handler det også i høj grad om individuelle løsninger, mener han.

Han afviser dog, at en lukning af forsorgshjemmet i byen, sender de sociale problemer videre til andre byer.

- Det mener jeg på ingen måde, man gør. Det er stadigvæk os, der er køberkommunen, det vil sige, vi betaler for borgeren på det pågældende tilbud, siger Mads Frandsen.

Byrådet i Silkeborg Kommune håber på at kunne godkende en strategi for billige boliger senere på måneden.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her