Familie drukner i mudder – nu kan hjælpen være på vej

Henry Bitsch bor så uheldigt, at masser af regnvand og mudder jævnligt oversvømmer hans hus.

Udgivet Opdateret
Vandet stod udvendigt næsten en meter oppe hos Henry Bitsch, da der senest var oversvømmelse. Tilbage er mudder, jord og skidt.

Henry Bitsch har fundet sin spade frem fra skuret og skraber mudder væk langs gulvet i badeværelset, hvor et par hvide fliser kommer til syne. Både inde og ude skal mudderet fjernes, så han kan finde kloakkerne.

Endnu engang er hans grund og hus i Sorring oversvømmet af mudder fra de nærliggende marker.

Vandet stod udvendigt næsten en meter oppe hos Henry Bitsch, da der senest var oversvømmelse. Tilbage er mudder, jord og skidt.
/6

Huset står ikke længere under vand, men afmærkninger fra vandstanden 30-40 centimeter oppe på væggen er der stadig. Det samme er mudderet.

- Nu skal der stå affugtere i flere måneder for at undgå skimmelsvamp. Det er sundhedsskadeligt at bo her, så vi er flyttet ud, fortæller Henry Bitsch.

Det er lykkedes familien af få tildelt en beboelsesvogn af forsikringen, som nu står på grunden.

Uheldig placering

Huset er ekstra hårdt ramt i øjeblikket, men det er langt fra første gang, familien kæmper mod vandmasser og mudder.

- Vi er ramt to-tre gange om året, og det er rigtig træls. Vi tør ikke tage i byen, og hvis det begynder at regne, så sidder vi med nerverne og hjertet oppe i halsen, siger han.

Når det regner kraftigt, strømmer vandet mod Henry Bitschs hus. Det ligger nemlig nede i en dal, hvor der ifølge Henry Bitsch for godt 100 år siden lå en sø. I dag er der bygget to huse.

Når det regner kraftigt får Henry Bitsch også naboernes vand.

Regnvejrskort fra Silkeborg Kommune viser, at regn fra et område på 130.000 kvadratmeter løber ned mod Henrys hus, og derfor kan det være svært for kloakken at følge med.

Oven i det tager vandet mudder og rester fra de nærliggende marker med sig, som tilstopper kloakkerne og ender inde i huset. Noget, som familien har forsøgt at dokumentere gennem årene.

- Jeg har et rødt album, som næsten er fyldt op med oversvømmelser fra 2000 og frem til i dag, fortæller Henry Bitsch, mens han viser de mange billeder frem.

Vandet stod udvendigt næsten en meter oppe hos Henry Bitsch, da der senest var oversvømmelse. Tilbage er mudder, jord og skidt.
/4

Brug for hjælp

Ifølge Henry Bitsch han har gjort alt, hvad han kan for at sikre sit hus. Nu mener han, at Silkeborg Kommune eller det lokale forsyningsselskab må hjælpe, men det er bare ikke så nemt.

- Vi kan ikke få de her kommunefolk i snak. Vi er vrede, og jeg har kastet håndklædet i ringen og sagt, at de må genhuse os, siger han.

Flere eksperter, TV2 Østjylland har talt med, sætter ellers spørgsmålstegn ved, om kloakkerne omkring huset lever op til reglerne.

Silkeborg Forsyning har nemlig en aftale med kommunen om, at kloakkerne skal kunne klare vandmængder svarende til en femårshændelse af et skybrud, men de hyppige oversvømmelser tyder på, at kloakerne har svært ved at klare meget mindre end det.

- Hans mange oversvømmelser ligger i den høje ende af, hvad man normalt kan forvente, siger Henrik Brødsgaard, der er ekspert i spildevandsinfrastruktur ved COWI.

Vil undersøge sagen

Silkeborg Forsyning ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag, men siger, at deres kloakker lever op til det serviceniveau Silkeborg Kommune kræver.

- Vi har rigtig mange kilometer ledningsnet, som selvfølgelig kan tilstoppes. Det er vi meget OBS på ikke sker. Så vi sørger for, at det net, vi har, fungerer godt, siger vandchef ved Silkeborg Forsyning Bo Frølund.

Jeg kan ikke love, at vi kan hjælpe Henry, men jeg kommer til at følge denne sag til dørs.
Rune Kristensen, formand for Klima- og Miljøudvalget

Hos Silkeborg Kommune har de kraftige skybrud og mange oversvømmelser givet anledning til at undersøge, om man skal gøre mere for at sikre sig i fremtiden.

- Vi skal have gennemgået både vores regnvejrskort, hvordan er den service, som vi politisk har fastsat og er det godt nok? Det skal vi kigge på i udvalget, fortæller Rune Kristensen (S), formand for Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune. 

Han har set skaderne hos Henry Bitsch, og det gjorde et betydeligt indtryk. 

- Jeg kan ikke love, at vi kan hjælpe Henry, men jeg kommer til at følge denne sag til dørs. Det er helt åbenlyst, at han er blevet løbet over ende af vand, siger han. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her