Ulovligt høje priser: Elværk dømt for karteldannelse
Silkeborg Forsyning er sammen med syv andre kraftvarmeværker dømt for ulovligt at have holdt elpriserne høje.
Et kartel bestående af virksomheden Effekthandel og otte kraftvarmeværker i Vestdanmark - blandt andre Silkeborg Forsyning - har i mindst to år påvirket auktioner på el med det formål at hæve priserne.
Men det var ulovligt at koordinere bud og priser.
Konkurrenceankenævnet har derfor nu stadfæstet Konkurrencerådets afgørelse fra 2023.
Med stadfæstelsen har Konkurrenceankenævnet vurderet, at reglerne i konkurrenceloven er overtrådt i perioden 2019 til 2022.
- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at vi står i den her situation, siger formand for økonomiudvalget og borgmester i Silkeborg Kommune, Helle Gade.
Da hun tiltrådte som borgmester i 2021, var det en af de første sager, der landede på hendes bord.
Konkurrenceankenævnets afgørelse
Et kartel har påvirket auktioner over el-reservekapacitet i Vestdanmark med det formål at hæve priserne. Kartellet har eksisteret i mindst to år, og det kan have haft betydning for auktionerne, som afholdes digitalt en gang i timen.
Konkurrenceankenævnet har nu afgjort, at virksomheden Effekthandel og otte værker, som leverer reservekapacitet til el-systemet, har deltaget i kartellet. De har koordineret priser og bud ved ovennævnte auktioner om den såkaldte mFRR (Manual Frequency Restoration Reserve) i Vestdanmark.
Køberen af reservekapaciteten, som blev solgt på auktionerne, var det statsejede Energinet. Energinet har beregnet, at kartellet i snit fik priserne i 2020 til at stige til 68 kr./MW fra en normalpris på 5 kr./MW. Ifølge Energinet har kartellet således kostet Energinet ekstra 22 millioner kroner alene i 2020.
I alt deltog 49 værker og virksomheden Effekthandel i kartellet. Konkurrenceankenævnets afgørelse stadfæster Konkurrencerådets afgørelse fra oktober 2023, i forhold til de otte værker og Effekthandel. 41 andre værker har anket Konkurrencerådets afgørelse til Sø- og Handelsretten, og deres sager verserer stadig.
Værkerne har hver især indgået en aftale med Effekthandel, om at Effekthandel skulle sætte budprisen på deres mFRR ved auktionerne. Kartellets ekstra indtjening blev delt mellem dem, da værkerne fik betaling, uanset om deres bud vandt på auktionen eller ej. Desuden fik Effekthandel selv provision af værkernes indtjening på mFRR. Overtrædelsen af konkurrenceloven har fundet sted i perioden fra september 2019 til i hvert fald august 2022.
Konkurrenceankenævnet har desuden afgjort, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan offentliggøre navnene på de 49 værker samt størrelsen af den pulje, som Effekthandel administrerer.
- Derfor valgte jeg sammen med byrådet at indsætte en ny, mere professionel bestyrelse i Silkeborg Forsyning, netop for at få orden i de ting, der lå, fortæller hun.
Energinet har lavet en beregning, der viser, at kartellet i snit fik priserne i 2020 til at stige til 68 kroner per MW fra en normalpris på 5 kroner per MW.
Ifølge Energinet har kartellet således kostet Energinet ekstra 22 millioner kroner alene i 2020.
Helle Gade har gode ting at sige om den nye bestyrelse.
- De har håndteret det meget professionelt, den opbakning skal de have, siger hun.
Pris på ulovligheder?
Konkurrenceankenævnet har endnu ikke taget stilling til en eventuel bøde, da sagen går videre til Sø- og Handelsretten, som skal afgøre bødens størrelse og omfang.
Så længe, der ikke ligger en afgørelse fra retten, ønsker Helle Gade ikke at kommentere på, hvem der ender med at betale.
Bestyrelsen fra Silkeborg Forsyning har tidligere meldt ud, at Silkeborg Varme havde ingen intention om at bryde reglerne.
På sin hjemmeside forsvarer energiselskabet sig yderligere med, at Effekthandels advokat oplyste, at ordningen ikke ”gav anledning til konkurrenceretlige betænkeligheder.”
Silkeborg Forsyning ønsker ikke at kommentere yderligere på sagen, da den ikke er afsluttet.