Per kalder den Giftdragen: I dag vil han have svar fra politikerne

Onsdag får silkeborgenserne mulighed for at se og stille spørgsmål til den forurenede jord fra Nordic Waste, der er havnet hos dem.

Udgivet Opdateret
Per Thorendahl er nabo til den støjvold, som Silkeborg bygger med bl.a. jord fra Nordic Waste.

Det får lokale borgere onsdag mulighed for at blive klogere på, når Silkeborg Kommune og Silkeborg Forsyning inviterer til ”åben skurvogn”.

Byggeriet af støjvolden nær Silkeborgmotorvejen og Balle har den seneste tid fået en masse opmærksomhed, da en del af jorden er forurenet og kommer fra Nordic Waste ved Ølst.

Per Thorendahl er en af de naboer, som møder op for at blive klogere.

- Jeg er skrækslagen. Det siger sig selv, det bliver giftigere og giftigere, jo mere jord, der kommer, siger Per Thorendahl.

Han håber både at kunne komme af med sin bekymring og få en masse svar.

- Jeg vil stille spørgsmål, hvis jeg kan. Men er i tvivl, hvor meget vi får tid til det, siger han.

Næstformand for Klima- og Miljøudvalget, Susanne Jacobsen vil også deltage og forventer en stor spørgelyst.

- Jeg tror helt sikkert, de vil spørge til forureningsgraden af jorden, det fylder meget, fortæller hun.

Hun håber, at dagens møde kommer til at fjerne en del bekymring.

- Jeg tror, det får en stor betydning, at vi står ansigt til ansigt med borgerne og svarer på spørgsmål, mener hun.

Jord sat i bero – lidt endnu

Den 1. februar valgt et enigt Klima- og Miljøudvalg at sætte modtagelsen af jord for Nordic Waste i bero, indtil man havde foretaget flere prøver af jorden.

Det er dog tanken, at modtagelsen skal genoptages, hvis prøverne er gode. Det har udvalgsformand, Rune Kristensen tidligere fortalt til TV2 Østjylland.

Randers Kommune vil fortsat af med jord

Randers Kommune meldte fredag d. 2/2, at de fra mandag d. 5/2 stoppede med at køre jord væk fra Nordic Waste, da jorden ikke længere skrider med den hastighed, der er problematisk.

 Der er dog stadig placeret en masse jord på et depot ved Tirstrup, som Randers Kommune stadig gerne vil have ”fordelt til godkendte jordmodtagere”, skriver de til TV2 Østjylland.

 Silkeborg Kommune vil altså fortsat kunne modtage jord fra Nordic Waste, hvis man politisk beslutter at genoptage modtagelsen af jord til støjvolden.

Men Per Thorendahl og andre borgere, TV2 Østjylland har talt med, håber, at Silkeborg Kommune permanent stopper med at modtage den forurenet jord.

- Det har jeg ønsket hele tiden, men jeg ønsker mest, at de får styr på, hvor giftigt den nuværende jord er, siger Per Thorendahl.

Men skulle prøverne af jorden være gode, så tror Susanne Jacobsen ikke det sker.

- Min forventning er, at vi fortsætter. Jeg kan ikke se en mening med at stoppe, hvis jorden overholder alle værdier, siger hun.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her