VIDEO: Museumsgæster væltede ind kort efter midnat
På Museum Jorn i Silkeborg har de glædet sig så meget til at genåbne, at de allerede valgte at slå dørene op klokken 00.01 i nat.
Fra i dag er det igen muligt at besøge landets museer. Og selvom klokken endnu ikke har passeret 07:00, så har flere kunst-entusiaster allerede fået stillet den værste sult.
På Museum Jorn i Silkeborg ville de nemlig ikke vente et minut længere end højst nødvendigt med at genåbne. Derfor slog de allerede dørene op for besøgende klokken 00.01 i nat
Og det tilbud havde flere valgt at benytte sig af.
- Det var en hyggelig åbning, hvor gæsterne ankom stille og roligt indenfor de timeslots, som de havde bestilt online. Der var rigtig god stemning blandt gæsterne, som blev budt på et glas bobler ved ankomsten, skriver Line Helena Unold, der er presse- og kommunikationschef hos Museum Jorn, til TV2 ØSTJYLLAND onsdag morgen.
Læs også:
Imens gæsterne trissede rundt med bobler i den ene hånd, så var de samtidig de første til at se den nye udstilling - MIRÓ & JORN.
- Vi vil gerne åbne så tidligt som muligt, for der er jo også historie over det her. Det er en exceptionel situation, hvor vi ikke har haft åbent i månedsvis samtidig med, at vi har en af vores største udstillingen stående, sagde museumsdirektør Jacob Thage til TV2 ØSTJYLLAND tirsdag.
Blev taget imod i et telt for at mindske risikoen for smitte
Museet har brugt nedlukningen på flere tiltag, der skal mindske risikoen for smittespredning.
Blandt andet er der opsat et stort telt, hvor billetter sælges og tjekkes, og det var også her, hvor gæsterne i nat skulle fremvise deres coronapas,
Her er der også god plads til garderoben, så folk ikke skal stå tæt på hinanden.
Derudover har museet oprettet tidsintervaller til gæsterne, som opfordres til at købe billet på forhånd. Det gjorde natten til onsdag, at folk ikke klumpede sammen i indgangen.
ORDEN OG KAOS
Udstillingen MIRÓ & JORN afslører hidtil ukendte forbindelser mellem de to kunstnere. Hvor Jorn i sin kunst forholdte sig til menneskelivet på godt og ondt, var Mirós blik rettet mod det universelle, kosmiske og magiske.
- Udstillingen formidler det gnistrende møde mellem to af verdenskunstens giganter; mellem den introverte, drømmende skeptiker Joan Miró og den udadvendte og sociale Asger Jorn, fortæller udstillingens kurator, museumsinspektør på Museum Jorn, Christian Kortegaard Madsen, i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Hvor Miró dyrkede en form for kosmisk orden, trivedes Jorn med kaos. Det var det filosofiske og eksistentialistiske versus det fysiske, kropslige og beskidte. Det klassiske og rene, der karakteriserede de mediterrane kulturers klassicistiske arv, mod den ornamenterede, melankolske, mørke nordiske mol.
På udstillingen vises mere end 60 værker af Miró. Enkelte af værkerne, fra Mirós egen private samling, har aldrig været udstillet før. Desuden udstilles mere end 20 imponerende meter vævede billedtæpper af Miró sammen med Jorn og Wemaëres 14 meter lange gobelin ’Den lange rejse’ fra 1959.
Kilde: Museum Jorn.
Årets store udstilling på museet viser mødet mellem to giganter: den verdenskendte spanske kunstner Joan Miró og danske Asger Jorn.
Med over 60 værker af Joan Miró er udstillingen blandt de største med spanierens værker, der har været vist i Skandinavien. Flere af værkerne var oprindeligt en del af Mirós private samling, og har aldrig tidligere været udstillet offentligt, oplyser Museum Jorn.
Og museet i Silkeborg har faktisk været heldige med at få forlænget udstillingen, der oprindeligt stod til at udløbe i slutningen af maj.
- Da vi planlagde udstillingen, troede vi, at vi havde lagt corona bag os nu. De museer, private personer og institutioner, vi har lånt værker af, synes godt om det her, så vi har fået lov at forlænge udstillingen frem til slut august. Det er ret usædvanligt med så lang en forlængelse, sagde Jacob Thage tirsdag.