Vil have mere grødeskæring: - Bekymrende at natur vejer tungere end mennesker
Der skal foretages mere grødeskæring i Gudenåen for at dæmme op for oversvømmelserne. Det mener en lokal socialdemokrat.
Oven på den seneste tids ustadige vejr med regnbyger og skybrud kæmper flere hus- og sommerhusejere langs Gudenåen mod stigende vandstand og oversvømmelser.
På TV2 ØSTJYLLAND kunne vi lørdag fortælle om Rikke Frobergs sommerhus i Resenbro øst for Silkeborg, hvor terrassen lige nu minder mere om end swimmingpool, end et sted man stiller sine havemøbler.
Her opfordrede den frustrerede sommerhusejer politikerne til at tage problemet op.
- Det, vi oplever nu, er meget voldsommere, end vi nogensinde før har prøvet. Man kan jo ikke gardere sig mod alting. Det her er vores råb om hjælp: Gør noget nu, vi ved ikke, hvad vi skal stille op, sagde Rikke Froberg til TV2 ØSTJYLLAND lørdag.
Nu får hun en håndsrækning fra en lokalpolitiker fra Silkeborg, som er bekymret over den høje vandstand i Gudenåen i år.
- At vi allerede nu kan se, at vandstanden er så høj, det er en udfordring. Det plejer først at være hen i september, at man ser, at vandstanden begynder at kravle opad. Så det er lidt et historisk problem, vi står i nu, siger Rune Kristensen, der er socialdemokratisk byrådsmedlem i Silkeborg Kommune.
Han mener, at man bør sætte mere fut i grødeskæringen - beskæringen af vandplanter - i Gudenåen.
- Jeg har opfordret både det ansvarlige udvalg og mine kollegaer i byrådet til, at vi skal have en ekstra grødeskæring, og det har jeg sådan set også en forventning om, at vi kommer til at diskutere på næste byrådsmøde, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Heftigt diskuteret emne
Diskussionen om, hvordan man skal håndtere oversvømmelserne nær Gudenåens bredder, har efterhånden stået på længe.
Især grødeskæring, som er en af metoderne, man har benyttet i forsøget på at sænke vandstanden, har været heftigt debatteret.
Venstre og borgmester Steen Vindum (V) har været i modvind af flere omgange, fordi naturbeskyttelsesforeninger og oppositionspolitikere i byrådet mener, at man har brudt loven ved at lave ekstra grødeskæringer i Gudenåen. Det har Venstre dog afvist.
Nu mener socialdemokraterne i Silkeborg Kommune altså også, at man bør tillade mere grødeskæring.
- Det er den konstante diskussion omkring at tage vare på naturen og samtidig tage vare på de mennesker, der bor tæt på søer og åer. Når man drøfter det her med en forvaltning, så er det hensynet til naturen, der vægter højest, og det er bekymrende, siger byrådsmedlem Rune Kristensen.
Han erkender dog, at det ikke er en holdbar i løsning i længden, kun at fokusere på at fjerne vandplanter i åen.
- Det er jo lidt at tage en nødbeslutning om at få sikret en hurtigere gennemstrømning igennem et vandløb, der i min optik, ikke er blevet reguleret ordentligt igennem flere år, siger han og fortsætter:
- Der skal flere ting op af værktøjskassen, både omkring arealer vi kan oversvømme og tilbageholdelse af vand. Og vi er også nødt til at se på, hvordan vi får en bedre beskæring af Gudenåen for at sikre gennemstrømning, så der skal flere ting i spil, siger Rune Kristensen.
Udvalg skal diskutere problemerne i næste uge
Der er møde i Klima- og Miljøudvalget allerede på onsdag, hvor problemerne med oversvømmelserne ved Gudenåen vil blive drøftet.
Det fremgår af dagsordenen for mødet.
Her vil Venstre foreslå, at man laver en ekstra grødeskæring.
- Jeg ønsker, at vi i udvalget diskuterer muligheden og nødvendigheden af en ekstra grødeskæring snarest muligt, står der i Susanne Guldborg Jacobsens (V) anmodning til udvalget.
Derudover skal udvalget holde dialogmøde med Dansk Naturfredningsforening og Fiskeriforeningerne i Silkeborg Kommune 2021 - blandt andet om samme emne.
Byrådet i Silkeborg mødes igen den 30. august.