Forældre og børn jubler: Nu står lukningstruede skoler til redning
Skolerne i Bjedstrup og Hylke i Skanderborg stod til lukning. Men nu har politikerne skiftet mening. Til stor glæde for de forældre og børn, der har kæmpet for deres lokale skoler.
Hvis der er noget, der virkelig kan få forældre og børn på barrikaderne, så er det når politikerne vil lukke deres skole.
I Skanderborg har de små lokalsamfund det seneste halve år kæmpet en indædt kamp for skolerne i Bjedstrup og Hylke.
Men nu viser der sig en ny chance for at redde de lukningstruede skoler. Indtil nu var de dømt ude, fordi et politisk flertal ville lukke skolerne. Nu er flertallet smuldret, og det giver nyt håb for forældre i de to landsbyer.
- Vi er en del familier, der aldrig var flyttet hertil, hvis ikke der var en skole. Vi kommer fra Aarhus og København og alle mulige andre steder, og vi har valgt lige det her sted, fordi der er et helt særligt fællesskab og en skole, hvor vores børn kan gå sammen, fortæller Ditte Jensen, som er talskvinde for gruppen ’Bevar Bjedstrup Skole’, til TV2 ØSTJYLLAND.
Protester er blevet hørt
Både DF, Venstre, Enhedslisten og senest SF, har meldt ud, at de ikke bakker op om skolelukningen, og det selvom blandt andet SF tidligere har talt for en lukning af de to skoler:
- Det var jo ikke en endelig aftale. Det var en måde, man kunne gøre det på. Det sendte vi i høring, og så er det vi skal diskutere det politisk. Nu kan vi i høringsfasens slutning sige, at vi gerne vil være med til at finde pengene på en anden måde, siger Claus Leick, byrådsmedlem i Skanderborg Kommune, SF.
Gennem hele 2020 har forældre og børn gjort opråb imod skolelukningerne med blandt andet demonstrationer. Og det er netop disse protester i høringsfasen, som også har fået Venstre til at spidse ører og afvise skolelukningen:
- Det burde ikke komme bag på os, at det betyder meget for et landsbysamfund, at der er en lokal skole. Men når man sidder inde i et politisk rum og skal finde nogle kompromisser, så er der en gang imellem, at man måske går lidt længere, end man skulle have gjort, siger Jens Szabo, byrådsmedlem i Skanderborg Kommune, Venstre.
Skal finde pengene et andet sted
Det var meningen, at skolelukningen skulle spare Skanderborg Kommune for fem millioner kroner på driftsomkostninger. Penge der skulle gå til bedre undervisning i resten af kommunen.
Og lige præcis den udfordring er også dét, der får Radikale Venstre til at holde fast i indstillingen:
- De penge vi havde regnet med at kunne spare ved det her. Dem kan vi så ikke spare. Så kommer de til at mangle i det samlede skolevæsen, og så skal vi finde dem på en anden måde, siger Tage Nielsen, byrådsmedlem i Skanderborg Kommune, Radikale Venstre.
Nu skal politikerne finde de 11 millioner kroner et andet sted, lyder det fra formanden for Undervisnings – og Børneudvalget i Skanderborg Kommune:
- De 11 millioner kroner ligger ikke kun bundet i de to skoler, men også i andre ting i strukturplanen. Så nu lader vi høringsfasen løbe ud, og så må vi kigge hinanden i øjnene og finde ud af, hvad der skal ske, siger Trine Frengler, for hvem det smuldrende flertal kommer som en overraskelse.
- Så må vi håbe, at alle de folk, der egentlig havde sagt ja, men så har skiftet mening, er villige til at finde andre løsninger. For udfordringerne er ikke forsvundet. Der vil fortsat komme flere elever, der kræver god undervisning, de kommende år, fortsætter hun.
Høringsfasen slutter den 29. oktober.