Frygter nye oversvømmelser: - Det er meget ekstremt i år
Sommerhusejere frygter nye oversvømmelser og vil have elværk til at lukke mere vand igennem.
Der er tryk på vandet i Gudenåen, og vandet står allerede inden efteråret højt. Med potentialet for endnu et vådt efterår frygter husejere ved Alken Enge vest for Skanderborg nye oversvømmelser.
Peter Gregersen er bestyrelsesmedlem i den lokale grundejerforening og kalder det en katastrofe, hvis området igen bliver oversvømmet.
Problemet er ifølge grundejerforeningen, at der opstemmes for meget vand i Mossø, som Illerup Å løber ud i. Det betyder, at åen kan have svært ved at komme af med vandmængderne, som så løber ud over Alken Enge og videre mod villaområdet mellem engen og søen.
Opstemningen sker ifølge grundejerforeningen på grund af Ry Mølle, længere oppe ad vandets forløb, der bruger vandet til at generere strøm.
- Vandet kan næsten ikke komme ud. Det kommer nærmest nedefra og op, fordi søen står så højt. Det er meget ekstremt i år, siger han stående ved søbredden.
Han og naboerne har sendt et åbent brev til Skanderborg Kommune, som de beder gøre noget ved den høje vandstand. De frygter nye oversvømmelser, som de har haft flere gange tidligere.
Peter Gregersens eget hjem er to gange blevet oversvømmet, senest i 2020 kort tid efter en renovering.
Og løsningen er altså ifølge grundejerne at rette blikket mod Ry Mølle, der er ejet af Rye Nørskov Gods. De vil have kommunen til at fratage Ry Mølle retten til at opstemme vand. Ifølge godset producerer vandmøllen strøm til omkring 120 husstande.
Peter Gregersen siger selv, at han er ked af at, at det kan blive nødvendigt at begrænse en privat virksomhed for grundejernes skyld.
- Han har ret til at have sin virksomhed. Men vi bliver også nødt til at tage nogle samfundshensyn, siger han.
Rye Nørskov Gods har ikke ønsket at stille op til interview, men i en skriftlig kommentar skriver godsejer Peter Arnold Busck:
"Jeg er åben for dialog. Og dén dialog vil i fald ske mellem myndighederne og undertegnede, der har ansvaret for stemmeværket på Ry Mølle."
Ikke overbevist
Opstemningen af vand var tirsdag aften på dagsordenen til møde Skanderborg Kommunes Klima-, Miljø- og Planudvalg. Ifølge udvalgsformand Claus Leick (SF) er man opmærksom på problemstillingen og har været det gennem flere år.
Modsat grundejerne er han dog ikke sikker på, at et stop for opstemning af vand ved Ry Mølle vil hjælpe dem. Det kræver grundige undersøgelser, før man kan vide sig sikker på det.
- Vandløb er komplicerede, og der er mange andre faktorer end bare møllen. Derfor skal vi være sikre på, at det vil virke, før man vil gå videre, siger Claus Leick.
Desuden skal en løsning også klappes af med de øvrige kommuner i Gudenåkomiteen, som eksempelvis vil kunne blive påvirket af større mængder vand, der skulle lukkes igennem.
Claus Leick tilføjer, at det i øvrigt vil være et spørgsmål om, hvordan man får mest effekt ud af den investering, det vil kræve.
I øjeblikket arbejder kommunen på at få vandspærringen ved Fuldbro Mølle fjernet, da den udgør en spærring for fisk og andre dyr. Først når det arbejde er færdigt, har kommunen kræfter til at se på en anden sag ved Ry Mølle, siger Claus Leick.