Handlede i strid med loven: Men det får ingen konsekvenser

Skanderborg Kommune handlede i strid med loven, da man ændrede afgange og ruter på en række skolebusser. Trods kritik fra Ankestyrelsen ændrer det intet.

Udgivet Opdateret

- Det er nok desværre, hvad vi forventede, og det ligner et svar, vi har set før, når kommunen bliver konfronteret med kritik, siger Pernille Svit Westphal Riis.

Hun er næstformand i skolebestyrelsen for Virring Skole.

I to tilfælde har Ankestyrelsen konkluderet, at Skanderborg Kommune har handlet i strid med lovgivningen. Forvaltningens eneste svar er, at det tages til efterretning og kommunen skal kommunikere klarere i fremtiden.

Sagen begyndte, da skolebestyrelsen tilbage i marts 2022 klagede til Ankestyrelsen over et forløb, hvor 12 busruter blev ændret.

Mere konkret lød kritikken på, at skolebestyrelsen ikke mente, de var blevet ordentligt inddraget i høringsprocessen, inden beslutningen om, at skolebusrute 410 blev forkortet og flere afgange sløjfet.

Det har kommunen fået kritik for

  • Ankestyrelsen finder grund til at kritisere Skanderborg Kommune i to forhold.

  • Ankestyrelsens kritiserer Skanderborg Kommune for at kun at have fortalt skolernes administrative ledelse om ændringerne i skolebusruter og ikke skolebestyrelserne.

  • Det skulle altså enten være sendt direkte til skolebestyrelsen eller være gjort klart for skolen, at det skulle sendes videre. Ellers er det i strid med loven.

  • Skanderborg Kommune mener dog, at den langt tidligere har fortalt, at den havde planer om at ændre busruterne generelt, men en generel udmelding gælder ikke for konkrete ændringer, mener Ankestyrelsen. Derfor vurderer styrelsen, at det også er i strid med loven.

  • En besked om ændringer i principperne for tilrettelæggelse af skolebusruter kan ikke være dækkende for konkrete ændringer.

Kilde: Ankestyrelsen.

Og nu får skolebestyrelsen altså opbakning i kritikken.

- Det er rart at blive bekræftet i, at vores reaktion dengang var berettiget. Mere end 300 borgere gav udtryk for kritik af ændringerne. Det var virkelig noget, der skete hen over hovedet på os, fortæller Pernille Svit Westphal Riis på vegne af hele skolebestyrelsen.

TV2 Østjylland har tidligere fortalt, hvordan ændringerne fik konsekvenser for dengang 13-årige William Sørensen, som ikke længere kunne komme i skole til tiden.

Ulovlighed ændrer ikke skolebusser

Da afgørelsen kom fra Ankestyrelsen, havde skolebestyrelsen ved Landsbyordningen Virring håbet, det kunne gøre en forskel.

- Vi havde jo håbet - når det nu er slået fast, at processen dengang ikke var ordentlig - at man fra politisk side ville genoverveje hele miseren, siger Pernille Svit Westphal Riis.

Men det har Skanderborg Kommune ikke tænkt sig at gøre, og borgerne skal heller ikke regne med hjælp fra Ankestyrelsen, fortæller kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

- Hvis Ankestyrelsen vurderer, at det er en mindre fejl, slipper kommunen med en kritik eller "næse" i Christiansborg-sprog. Er der tale om mere alvorlige fejl, kan Ankestyrelsen erklære en beslutning for ugyldig eller pålægge kommunen, at en sag skal genbehandles, forklarer Roger Buch.

Ankestyrelsen skriver i sin afgørelse, at den på baggrund af udtalelser fra kommunen ikke finder anledning til at foretage sig yderligere.

Roger Buch forstår godt den frustration, borgerne kan stå tilbage med.

- Det er selvfølgelig meget utilfredsstillende for klagere, når en kommune slipper med en kritik, som de tager til efterretning. Også fordi, at kommuner jo ofte er ret kontante, hvis borgere lavere fejl i ansøgninger, byggerier eller andet, siger han.

Skriv til os

Har du selv oplevet afgørelser fra din kommune, der undrer dig, så skriv til os her eller direkte til journalist Jesper Ottosen på jeot@tv2oj.dk.

Tip os

Har lært af fejlen

Selv om slaget om busruterne ser ud til at være tabt, glæder skolebestyrelsen sig alligevel over, at dens klage faktisk har ændret noget.

- Forvaltningen ser ud til at have ændret praksis, så vi faktisk nu og fremadrettet bliver inddraget og kan forsøge at få indflydelse. Det er jo positivt og var også det ene mål med klagesagen, fortæller Pernille Svit Westphal Riis.

Kommunalforsker Roger Buch tror også på, at afgørelsen kan få indvirkning på fremtiden.

- Det gode er, at kommunen fremover ikke laver samme fejl, så det kommer der dog ud af klagen. En slags "vaccinationseffekt", så der - i hvert fald et stykke tid - ikke laves samme fejl igen, mener han.

Klima-, Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune skal i dag, tirsdag, drøfte Ankestyrelsens afgørelse.

TV2 Østjylland har rakt ud til udvalgsformand Claus Leick, som ikke ønsker at udtale sig før efter mødet senere på dagen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her