Skole har valgt et stille oprør: - Det ville være kedeligere og tungere uden

Landet over bliver regeringens lukning af 10. klasse markeret. I Skanderborg forsøger man at gå mere konstruktivt til lukningen.

Udgivet Opdateret

Torsdag formiddag er fodboldlinjen i gang med morgentræning på 10. klasse-center UCS10 i Skanderborg, men den er ikke, som den plejer.

Skolen har hyret en fotograf, der skal indfange alt det bedste, som 10. klasse har at byde på.

- Vi vil vise, hvor mangfoldig en dag kan være i 10. klasse. Med fodboldtræning, design, byggeteknik og boglige fag, siger Anders Jepsen, skoleleder på Danmarks største 10. klasse-center UCS10.

Årsagen er regeringens forslag om at afskaffe 10. klasse på almene skoler som en del af en reform af ungdomsuddannelserne. 

/3

Det har fået flere uddannelsesinstitutioner, der tilbyder 10. klasse, til at markere deres utilfredshed i dag den 10/10. Nogle steder med demonstrationer, men her i Skanderborg har man valgt en anden måde at markere dagen på. 

- Vi vil ikke stå med banner og korslagte arme, men i stedet være konstruktive og vise, hvad de unge gerne vil have. Sport, design og kreative fag sammen med det boglige, mener Anders Jepsen.

Mangler tilbud i den nye plan

En af dem som i dag går på fodboldlinjen i 10. klasse på UCS10 er Emil Klinke Behrendt. Han stortrives i den varierede hverdag.

- Det er virkelig noget, jeg har længtes efter i folkeskolen. Det er så fedt, at man kan få lov til at dyrke sport om morgenen og så komme ind og have boglige fag, fortæller Emil Klinke Behrendt.

Trine og Maja Ravn Kristensen går i forskellige 10. klasser, men har begge valgt danselinjen, som gør hverdagen lettere.

- Det er virkelig dejligt, for så kan vi jo kombinere vores interesser, siger Trine Ravn Kristensen og hendes søster, Maja Ravn Kristensen, fortsætter:

- Jeg tror, det ville være noget kedeligere og tungere uden, fordi man vil blive mere træt af at se på en skærm hele dagen.

Anders Jepsen kan godt se gode ting i den nye uddannelsesreform, som regeringen er kommet med, men han synes også, der mangler noget.

Trine Ravn Kristensen og Maja Ravn Kristensen går på danselinjen. De ville ikke undvære at kunne veksle mellem dans og boglige fag i hverdagen.

- Vi er bekymret for alt det kreative, de unge mennesker går glip af i det nye. Så vi håber, man kunne tage nogle af de gode ting, der bliver lavet i dag med videre, siger Anders Jepsen, skoleleder på UCS10.

De gode historier skal ud

Det er først i 2030, at reformen skal træde i kraft, og frem mod den håber Anders Jepsen, at 10. klasserne kan være med til at påvirke den nye uddannelse i en mere kreativ retning.

Den påvirkning starter allerede i dag.

- I eftermiddag poster vi billederne på sociale medier, Facebook og Instagram. Vi vil jo rigtig gerne vise, at 10. klasse kan rigtig meget, siger han.

10. klasse-center UCS10 i Skanderborg har delt billederne på deres sociale medier i håb om at få fortalt om alt det gode ved 10. klasse.

Minister har set på

Elever og 10. klasser har flere steder i landet vist deres utilfredshed med lukningen af 10. klasse.

Noget undervisningsminister, Mattias Tesfaye er glad for at se.

- Jeg synes, det er så fedt at se unge, der tager stilling til det samfund de er en del af, og er glade for at gå i 10. klasse, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her