Hun føler sig magtesløs: Hannes hjem er blevet oversvømmet - igen
Hanne Eliassen Jørgensens hjem er blevet oversvømmet. Nu kan hun se frem til endnu en genhusning.
Hun føler sig magtesløs.
Hanne Eliassen Jørgensen og hendes partners hus blev oversvømmet for syv måneder siden, fordi bækken i området gik over sine bredder.
Nu er det sket igen.
- Det er sgu hårdt at se drømmehuset ødelagt én gang mere, fortæller hun.
Hun mener ikke, at de kan gøre mere for at undgå oversvømmelser.
- Vi kan bare stå og se til. For vi kan jo ikke gøre mere, når vi har lavet dræn omkring hele huset, og vi har sat grundvandspumper. Det hjælper ingenting. For vi kan jo ikke komme af med vandet, siger hun.
Skal genhuses igen
Inden det skete første gang, havde de lige totalrenoveret huset. Så blev det ødelagt, og de blev genhuset i syv måneder, mens huset blev gjort i stand. Nu kan de se frem til at blive genhuset igen.
- Jeg ved så ikke, hvor lang tid, vi skal være det nu, for det er jo kloakvand og mudder, der er kommet ind.
- Det hjælper ikke, så længe kommunen ikke gør noget.
Svar fra Syddjurs Kommune
Syddjurs Kommune er kommet med et generelt skriftligt svar til kritikken fra de borgere, der har oplevet de vandudfordringer, der har været i kommunen de seneste dage med oversvømmelser flere steder:
'Det er meget beklageligt, og desværre ikke et enkeltstående tilfælde.
Det sidste års nedbør har givet store udfordringer med oversvømmelse flere steder i kommunen. Det ekstreme vejr betyder, at områder, som kun meget sjældent eller i begrænset omfang har været udfordret af vand tidligere, nu pludselig oplever markante oversvømmelser. Rekordmange borgere har derfor det seneste år henvendt sig til kommunen med vandproblemer. Vi oplever lige nu udfordringer med de store regnmængder flere steder i kommunen, og vi arbejder på at få dem håndteret så hurtigt som muligt. Som lovgivningen er i dag, er det op til den enkelte borger at klimasikre egen bolig. Det offentlige kloaksystem i byerne er kun dimensioneret til at håndtere regn op til en 10-års hændelsen. Kommunens opgave er, at klimatilpasse kritisk infrastruktur, og Syddjurs Kommune undersøger og vurderer de samlede udfordringer i kommunen.
Når det er sagt, så vil vi selvfølgelig gerne hjælpe vores borgere, så de ikke får deres huse oversvømmet. Derfor indgår klimatilpasning også altid som et dimensionsgivende parameter i vores anlægsarbejder, og vi faciliterer projekter i f.eks. udsatte boligområde til at skabe ejerskab og gode løsninger indenfor klimatilpasning. En stor udfordring, som vi oplever i Syddjurs Kommune, er afledt af vores topografi: Ved intensiv regn strømmer vandet hastigt ned ad de stejle skråninger, og så samler det sig og giver oversvømmelser på de flade arealer. Her handler det desværre ikke bare om at udvide vandløbene, for de kan ikke følge med på de flade strækninger, hvor vandet naturligt vil samle sig, når det er massiv og intensiv regn.
Som eksempel er der Følle, hvor det konkret er et større projekt, der skal til, da løsningen ikke alene ligger i at udvide bækken. Bækken løber mellem husene og under vejen, som alle skal sikres, men med topografien vil der altid være risiko for oversvømmelser i lavninger. Men vi er som sagt opmærksomme på, at der er problemer flere steder i kommunen.
Syddjurs Kommune indgår gerne i dialog med de berørte boligejere og faciliterer også gerne et projekt i de berørte områder, som de påvirkede borgere vil kunne deltage i. Derudover er borgerne altid velkomne til at kontakte kommunen for vejledning.'