Dropper gudstjeneste - præster klar med alternativ
De kommende julegudstjenester vækker bekymring blandt medarbejdere i kirkerne. På Mols og Helgenæs har præsterne taget konsekvensen.
Der bliver ingen julegudstjenester i kirkerne på Mols og Helgenæs i år. Det besluttede man allerede i oktober. Til gengæld er man klar med en anden løsning, der både er alternativt og coronasikkert: Kirkevandringer.
Sognepræst Gorm Ridder-Jensen fortæller, at gæsterne vil blive guidet rundt af en snor på kirkegården på en planlagt rute, hvor de undervejs kan læse juleevangeliet.
- Så går man rundt på kirkegården, og så har vi hængt juleevangeliet op i 12 bider på skilte, siger han.
Gorm Ridder-Jensen og hans kollega dækker otte kirker, der holder kirkevandringer i løbet af den 24. december. De har valgt at aflyse den klassiske julegudstjeneste på grund af de mange sommerhusgæster, der kommer til området for at fejre jul.
- Folk fra hele landet kommer og holder jul i deres sommerhuse og går i kirke. Det vil betyde, at der vil være mennesker samlet fra hele landet i de her kirker, og det virker som en rigtig dårlig kombination med corona, siger sognepræsten.
Fra et sundhedsfagligt synspunkt er det ifølge ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, er det en rigtig god ide.
- Det er meget bedre end, hvis man skal sidde i en kirke, fordi man er uden for og kan holde en til to meters afstand, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvis man ikke skal til julegudstjeneste på Mols eller Helgenæs, anbefaler Lars Østergaard, at man synger med mundbind på og holder god afstand i kirken.
DR skriver fredag, at julegudstjenesterne vækker bekymring blandt de ansatte i kirkerne. De har startet en underskriftindsamling mod at lukke for Folkekirken eller som alternativ forbyde sang i kirken.
Knap 2000 underskrivere
Indtil videre har 1980 skrevet under på underskriftindsamlingen, som Jacob Skov Andersen startede. Han er kirkesanger i Grundtvigs Kirke i København, og han vil have regeringen og landets biskopper til at tage affære. Det er dem, der beslutter, om der skal afholdes gudstjenester eller ej.
- Det smerter os at skrive denne opfordring, fordi vi elsker at spille, synge og holde gudstjeneste i kirken til jul. Det er en af de mest specielle og hyggelige højtider at være ansat i folkekirken i. Men i år glæder vi os ikke. Vi føler en knude i maven over at skulle passe vores arbejde denne jul, fordi vi ved, hvor mange mennesker kirken kommer til at samle, uden at kirken kan garantere for deres sikkerhed, står der i henvendelsen.
Ingen bliver afvist
På Mols og Helgenæs har præsterne fundet på et trygt alternativ, hvor man ikke er nødt til at afvise nogen i kirkedøren. Efter en vandretur på kirkegården hilser gæsterne på sognepræsten, der står klar med en goodiebag og et ønske om en god jul.
- Vi udleverer en goodiebag med 'julen to go.' Der er en folder med en julehilsen, nogle salmer, juleevangeliet og lidt snolder, siger Gorm Ridder-Jensen.
Han har sammen med sin kollega optaget en klassisk julegudstjeneste, som vil blive lagt ud på internettet juleaften.