Salling fik hurtig tilladelse - lokalt selskab må vente fire år

Ebeltoft Fjernvarme kan ikke forstå, hvorfor Salling Group kan få fremskyndet en byggetilladelse, når de må vente op til fire år.

Udgivet Opdateret
Varmeværket føler sig forskelsbehandlet, da de skal vente flere år på en byggetilladelse, mens andre kan komme til hurtigere. Foto: Æbeltoft Fjernvarme

Hos Ebeltoft Fjernvarme drømmer de om at bygge en ny vandtank, som på sigt skal hjælpe med at lagre varmt vand, når den kan produceres på billig el, hvilket gør det grønnest og billigst for forbrugerne.

Men det kan der være lange udsigter til.

- Kommunen siger, de tidligst kan gå i gang med vores ansøgning i 2025. Derefter kan det tage halvandet år, før byggetilladelsen kommer, fortæller Niklas Bitsch, driftsleder ved Ebeltoft Fjernvarme.

Det var meldingen på et møde d. 13. juni med Syddjurs Kommune, hvor selskabet også fik at vide, at de kom bagerst i køen af 60 andre sager. 

Sager som skulle tages i rækkefølge og ingen kunne opprioriteres, fortæller driftslederen til TV2 Østjylland.

Men bare en uge efter d. 21. juni kom det frem i en pressemeddelelse fra Syddjurs Kommune, at udvidelsen af Salling Groups kursuscenter var blevet opprioriteret og dermed rykket frem i køen.

- Det undrer vi os lidt over. Det er jo det direkte modsatte, vi har fået at vide på mødet med kommunen. Jeg synes, det lyder mærkeligt, siger Niklas Bitsch.

Problemet med byggetilladelse

Ebeltoft Fjernvarme er et rent forbrugerejet selskab, som har tilkøbt et areal i en landzone. 

Det nye byggeri ligger dog både i den nye landzone og på et område, som er en del af den nuværende lokalplan. Derfor er det ifølge kommunen problematisk at give en byggetilladelse og lokalplanen skal ændres.

Der er nu udsigt til, at de skal vente fire år, før de kan komme videre med byggeriet.

- Vi har ikke fået en forklaring på, hvorfor vores projekt ikke kan opprioriteret. Vi gik ellers i den tro, da det gavner den grønne omstilling, fortæller Niklas Bitsch.

Politisk beslutning

Formand for Erhvervs- og planudvalget i Syddjurs Kommune, Kasper Kolstrup Møller (K), kan sagtens forstå fjernvarmeværkets frustration, og for ham er det vigtigt, at de føler sig hørt.

- Det er rigtigt, at forvaltningen tager sagerne, som de kommer ind. Vi politikere bliver løbende præsenteret for sagerne, og her kan vi vælge at opprioritere, hvis vi mener, det er til gavn for borgerne og kommunen, siger Kasper Kolstrup Møller.

I tilfældet med Salling Groups kursuscenter fortæller udvalgsformanden, at den blev opprioriteret, fordi det var et akut behov. På samme måde har udvalget også opprioriteret et projekt med et vandværk, da det var en del af kritisk infrastruktur.

- Jeg vil opfordre Ebeltoft Fjernvarme til at tage fat i os politikere og fortælle, hvorfor de mener, vi skal opprioritere deres projekt, så er vi åbne for dialog, siger Kasper Kolstrup Møller.

Han vil dog ikke love, at projektet vil blive opprioriteret, men fortæller at han ser meget positivt på projekter som både kan fremme den grønne omstilling og spare borgerne penge.

Skulle sagen ikke blive fremskyndet, så kan Ebeltoft Fjernvarme ikke vente fire år.

- Vi er begyndt at afsøge andre muligheder, blandt andet købe nabogrunden, så vi kan komme i gang. Det skylder vi vores kunder, siger Niklas Bitsch, driftsleder ved Ebeltoft Fjernvarme.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her