Dronningen sender særlig hilsen til forsamlingshus
Landsbyen Åes' forsamlingshus er måske landets ældste. I hvert fald fejrer 85 af byens beboere lige nu 150 års fødselsdag.
Det er ikke til ære for Mortensaften-anden, at der er dækket op med flagdug og rød/hvide servietter i Åes Forsamlingshus.
I aften er 85 af landsbyens lokale ildsjæle nemlig samlet om bordene for at fejre 150 års fødselsdag for deres samlingspunkt. Forsamlingshuset i landsbyen nord for Horsens blev bygget helt tilbage i 1873.
Det er dermed måske Danmarks ældste fungerende forsamlingshus, og det har man også fået nys om på Amalienborg. Dronning Margrethe har derfor sendt en hilsen i dagens anledning. Den slags vækker glæde i Åes.
- Det er rart at vide, at Dronningen hører om, at der er sådan et sted herude i det mørke Jylland, hvor vi holder traditionerne i hævd. Det er vi meget glade for, siger Anne Kau Henriksen, forsamlingshusets formand.
Socialt samlingssted
I Åes er de nemlig overbeviste om, at forsamlingshuset er landets ældste.
De første forsamlingshuse blev netop rejst i anden halvdel af 1800-tallet som samlingssteder, hvor det sociale liv kunne udfolde sig - og hvor man kunne blive oplivet og oplyst.
- Vi kan se helt tilbage fra starten, at der har man holdt foredrag, hvor man skiftedes til at køre foredragsholderen til stationen i Tvingstrup, når vedkommende var færdig. Denne her fællesskabsånd kan vi mærke hele vejen igennem historien, siger Anne Kau Henriksen
Åes Forsamlingshus har lagt lokaler og gulvplads til alt fra gymnastik og dilletant til møder, fester, gravøl og foredrag.
På loftet står stadig den gamle fane fra Åes Gymnastikforening fyldt med sølvmærker fra de mange stævner, foreningen har deltaget i. Her finder man også nogle af fortidens træningsredskaber - et skjold og to bajonetter fra dengang efter krigen i 1864, hvor man skulle træne de unge mænd fra egnen i kamp.
Bygningen emmer derfor af historie, levet liv og fællesskab, og det gør formanden stolt.
- Vi er meget ydmyge og stolte over stadigvæk at kunne være med til at drive sådan et gammelt hus. Med så mange traditioner og liv det skaber for sådan en landsby som vores, siger hun.
Særlig kultur
Derfor glæder hun sig over, at landsbyens store og små beboere stadig har lyst til at mødes i forsamlingshuset. 17 af de 85 gæster ved aftenens arrangement er nemlig børn.
- Vi kan se, at det er noget ganske særligt, at Danmark har denne her tradition for kultur og arrangementer, som er sat på benene af frivillige kræfter, siger Anne Kau Henriksen.
Jeg håber bestemt, at forsamlingshuset stadig står her om 100 år. Men det kræver en indsats, også fra de kommende Åes-borgere, siger hun.