Klar til at ringe 112 og bruge nøgler i selvforsvar

Mange kvinder tager forholdsregler, når de færdes ude om natten.

Udgivet Opdateret
Sagen om Mia Skadhauge Stevn har givet anledning til at sætte fokus på utryghed i nattelivet. Foto: Privat

Mia Skadhauge Stevn krammede sine venner farvel og forlod Jomfru Ane Gade søndag klokken 06.02. Få minutter senere blev hun sidste gang set i live, da hun blev samlet op af en mørk bil.

Nordjyllands Politi har siden fundet dele af et menneske, som formodes at være fra den savnede kvinde. To mænd står sigtet for drab på 22-årige Mia Skadhauge Stevn.

Over hele landet har sagen vakt opsigt, for det tyder på, at Mia Skadhauge Stevn bare var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

På sociale medier deler folk deres medfølelse og frygt for at færdes alene om natten, ligesom hashtagget #textmewhenyougethome er begyndt at trende.

For selvom man ifølge statistikkerne ikke skal frygte at blive dræbt på vej hjem fra byen, er den slags sager med til at plante en frygt. Det bekræfter en række kvinder, TV 2 har talt med.

- Jeg ved godt, det sker sjældent, men hvad nu hvis jeg var den ene, siger 21-årige Sophie Kanne fra Silkeborg til TV 2.

Sophie Kanne er 21 år og fra Silkeborg. / Foto: Privat

Hun var kun 16 år, da Emilie Meng-sagen dukkede op, og hun tror, at det har været med til at skabe en utryghed hos hende.

- Når jeg skal hjem fra byen, vil jeg allerhelst hentes, hvis det er mulighed for det. Ellers facetimer jeg med min kæreste, siger Sophie Kanne.

Mobiler, nøgler og cykler

Mange andre kvinder har også metoder til at føle sig trygge, når de skal hjem fra byen.

Nogle har en mobiltelefon klar til at ringe 112, mens andre har nøglerne knyttet i hånden, hvis der er brug for selvforsvar.

25-årige Mie Buus Møller cykler altid.

- Jeg bor tæt på centrum, så der er ikke så langt, men jeg cykler altid. Det kan godt være, det er en falsk tryghed, men jeg føler ikke så meget, at folk bliver antastet, når de cykler, siger Mie Buus Møller.

Mie Buus Møller er 25 år og fra Aalborg.

Hun bor i Aalborg og mærker tydeligt, at sagen om Mia Skadhauge Stevn påvirker byen.

- Når folk hører, man er fra Aalborg, er de sådan: ”Wow, kender du hende?” Der bliver snakket om det alle steder, siger hun.

Men selvom hun bor i orkanens øje, afholder sagen hende ikke fra at tage i byen i weekenden.

- Det er nok også, fordi jeg føler, jeg har fundet en metode til at føle mig tryg, siger hun.

- Byen er blevet farligere

25-årige Laura Soelberg Døssing skal også til Aalborg for at feste i weekenden.

Hun har haft en del betænkeligheder ved det, men har lavet en aftale med en ven, som har lovet, at de ikke går fra hinanden.

Laura Soelberg Døssing er 25 år og fra Viborg, men bor i Silkeborg. / Foto: Privat

Som regel sørger hun også for at lave aftaler med venner om at følges hjem. Andre gange tager hun en taxa.

- Jeg har altid fået at vide af mine forældre, at de gerne vil betale en taxa. Så det har jeg gjort nogle gange, siger hun til TV 2.

Hendes far, Steen Døssing, synes nemlig ikke, at hun skal gå alene.

- Jeg siger altid til hende, at hun skal følges med nogen. Man hører om voldtægter og andet, der kan ske, og så er der dét, der lige er sket i Aalborg, siger Steen Døssing til TV 2.

Ifølge ham er byen blevet mere utryg, siden han var ung og festede i den.

- Tidligere gik folk også i byen for at slås, men dengang var med næverne og ikke med andet, siger han.

Steen Døssing er 61 år og fra Viborg.

Flere er blevet antastet

Men det er ikke, fordi Laura Soelberg Døssing har oplevet noget ubehageligt, at hun er utryg.

- Det er mere en frygt, der kommer fra medierne, hvor jeg har hørt om ting, der er sket, siger hun.

Imens har flere andre unge kvinder oplevet at blive antastet. 21-årige Sophie Kanne fra Silkeborg har været i byen, hvor ældre mænd er kommet hen til hende for at snakke og forsøge at få hende med videre.

- Og så prøver man at skubbe dem væk, men det er ikke altid, de går, fortæller hun.

21-årige Rosa Sahlholt fra Charlottenlund fortæller også om ubehagelige oplevelser i nattelivet.

- Jeg er nogle gange gået fra byen og til en S-togstation, og det har resulteret i samtaler med tilfældige mænd, der har antastet mig, siger hun.

- Jeg har også oplevet folk, der har råbt et eller andet til mig på gaden eller spurgt mig, om jeg ville med hjem. Der er ikke noget ondt i det, men det er ubehageligt, når man går alene, siger hun.

Rosa Sahlholt er 21 år og fra Charlottenlund. / Foto: Privat

Forebyggende indsats

Chris Poole, der er konsulent i voldsforebyggelse, siger til Politiken, at problemet bør tages alvorligt.

- Der skal meget mere forebyggende fokus på, hvad vi kan gøre som samfund, så vi heller ikke producerer gerningsmænd. Tænk på alle de ressourcer, der bliver anvendt på at få folk ud af bandemiljøer, hvorfor ikke bruge samme tankegang her? Hvis kvinder begynder at mærke, at samfundet tager problemet alvorligt, vil det også hjælpe på den angst, som mange bærer rundt på, siger hun til Politiken.

Sophie Kanne fra Silkeborg så også gerne, at der kom mere gadebelysning på øde steder.

- Når jeg går hjem langs skoven, så har jeg kun min egen lommelygte, og hvis jeg vil gå, hvor der er lyst, skal jeg gå en kæmpe omvej, siger Sophie Kanne fra Silkeborg.

I Dansk Kvindesamfund mener forkvinde Helena Gleesborg Hansen også, at bedre vejbelysning og mere politifokus kan være en del af løsningen. Men det kan ikke stå alene.

- Vi skal snakke med kvinder om, hvordan føler vi os sikre, og mænd skal forstå, at de har et ansvar i forhold til at ændre den her adfærd, siger hun til DR.

Den nyslåede ligestillingsminister Trine Bramsen (S) siger i kølvandet på sagen om Mia Skadhauge Stevn til TV 2, at det er "bedrøveligt", at der i 2022 er kvinder, der bliver dræbt, "fordi de er kvinder".

- Det skal vi gøre noget ved, siger ministeren.

Derfor vil regeringen ifølge Bramsen komme med en handleplan, der skal gøre op med umotiverede mord på kvinder og partnerdrab på kvinder.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her