Virologer advarer: Lad være med at holde jul med ældre, hvis du har symptomer
Der er virus og bakterier i luften denne jul.
Om få dage går mange danskere hånd i hånd om juletræet og synger fællessang. And, sovs og brunede kartofler langes over middagsbordet, og senere forløses spændingen, når pakkerne under træet bliver åbnet, og gavegivere takkes med kram og kys.
Det er der intet i vejen for i år – med mindre man udviser symptomer på luftvejsinfektioner og skal holde jul med ældre eller sårbare.
Er det tilfældet, bør man blive hjemme, lyder opfordringen fra flere virologer og eksperter, som TV 2 har talt med. De siger samstemmende, at smitten med både coronavirus og influenza er stigende.
Glæd dig lige så meget, som du plejer, men...
Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at smitten med corona spreder sig i samfundet. Det, selvom antallet af registrerede coronasmittede faldt fra uge 49 til 50. Det skriver Statens Serum Institut i sin ugentlige tendensrapport.
Glæd dig lige så meget, som du plejer, men..
Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at smitten med corona spreder sig i samfundet. Det, selvom antallet af registrerede coronasmittede faldt fra uge 49 til 50. Det skriver Statens Serum Institut i sin ugentlige tendensrapport.
Spredningen skyldes det kolde vejr, og at der er opstået nye undervarianter af omikron, der er bedre til at smitte mennesker på trods af vaccine og tidligere smitte, siger Henrik Ullum, der er direktør for Statens Serum Institut, til TV 2.
De nye varianter er ikke mere alvorlige end tidligere varianter, fastslår han.
Også smitten med influenza stiger lige nu.
- Lige nu er der mest corona, men influenzaen stiger, og i det nye år kan der komme mindst lige så meget influenza – måske mere influenza end corona – og der skal vi forberede os på en dobbeltepidemi af influenza og corona, der kan presse os, siger Henrik Ullum.
Direktørens anbefaling til julen er, at vi stadig skal glæde os – lige så meget, som vi plejer, siger han.
- Men man skal huske de gode vaner, vi har lært de sidste par år. Hvis man er syg, skal man ikke komme til den store julemiddag, hvor bedstemor kan risikere at blive dårlig. Uanset om man smitter med corona eller influenza. Og luft ud mellem retterne og hold styr på god håndhygiejne, lyder rådene.
Gæster kan medbringe mere end bare gaver
Allan Randrup, som er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, anbefaler også, at man er opmærksom på symptomer på luftvejsinfektioner.
- Der er mange med luftvejsinfektioner som covid-19 og influenza i øjeblikket. Jeg forventer en stigning over julen, hvor folk er sammen. Man må henstille til, at man ikke skal møde op til jul, hvis man har luftvejsinfektion – især hvis man skal holde den sammen med sårbare familiemedlemmer, siger han.
Det bakker Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, op om.
- Her op mod jul er der stor risiko for, at de gæster, vi inviterer til julemiddage, kommer med flere pakker, end dem, der er pakket ind. De kan nemlig også komme med en infektion til os.
- Hvis man har symptomer på luftvejsinfektion, bør man lade sig teste med en test fra apoteket eller supermarkedet, og hvis den er positiv, og man skal holde jul med ældre mennesker, bør man melde afbud, siger han.
Flere slags influenza på samme tid
Der er ingen tvivl om, at der er virusser og bakterier i luften her i den kolde sæson.
RS-virus har for eksempel haft godt tag i Danmark over en periode, men de seneste fem uger har forekomsten været nedadgående.
Når smitten med influenza stiger, skyldes det, at der er mindre immunitet i befolkningen, og det medfører også noget andet, forklarer Anders Fomsgaard, der er overlæge og professor hos Statens Serum Institut (SSI), til TV 2.
- Influenzaen er ved at være på vej op, og det gælder både A og B på samme tid, hvilket er lidt usædvanligt, siger han.
Det kan dog, i følge Anders Fomsgaard, skyldes, at vi ikke har set influenza de sidste par år på samme måde, som vi plejede før pandemien, og at vi dermed har mistet lidt immunitet.
Derfor anbefaler Anders Fomsgaard, at man – hvis man kan nå det – lader sig vaccinere mod influenza generelt, men især inden sociale sammenkomster med ældre eller sårbare.
Sundhedsstyrelsens opdaterede anbefalinger om corona og andre luftvejsinfektioner
Man skal ikke i selvisolation, hvis man er konstateret smittet med coronavirus.
Man skal ikke testes for corona, hvis man bliver akut indlagt.
Man skal kun testes for corona, hvis man har symptomer, er i en risikogruppe, og testen er relevant for behandling.
Man skal skal blive hjemme, hvis man er syg – uagtet, om man er smittet med corona, har influenza eller noget tredje.
Kilde: Sundhedsstyrelsen 8. december 2022