Folketingskandidat kæmpede som barn med syg forælder: - Jeg var ensom og ingen spurgte ind til det

Charlotte Broman Mølbæk (SF) kæmpede gennem sin barndom med en mor, der led af svær depression. Nu vil hun bryde tabuet og kæmpe for, at der kommer fokus på børnene og ikke blot forældrene i lignende situationer.

Udgivet Opdateret
- Det skabte angst, utryghed og ensomhed, og jeg havde ikke nogen at snakke med om det, siger folketingskandidat Charlotte Broman Mølbæk (SF). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

- Jeg tror ikke, der var nogen af mine lærere, der tænkte, at jeg ikke havde det godt, for jeg var god til at holde facaden.

Folketingskandidat Charlotte Broman Mølbæk (SF) fra Randers har delt en privat historie på sin Facebook-side. En historie om, hvordan hendes mor blev indlagt med depression, da Charlotte Mølbæk var otte år gammel.

- Det var som om, vi bare fortsatte med at gøre, som vi plejede, siger hun og fortsætter:

- Tage i skole og lave lektier og så videre, men bag ved var jeg vildt ked af det og bekymret. 

I virkeligheden mangler vi nogle systemer, der sikrer, at børnene har ret til at få hjælp.
Charlotte Broman Mølbæk, folketingskandidat, SF

For Charlotte Broman Mølbæk oplevede, at hun ingen havde at snakke med om det, der foregik på hjemmefronten. Hun blev hverken spurgt ind til det af sine egne lærere på skolen eller af morens læger på psykiatrisk afdeling.

- Jeg var meget ensom. Min far havde det også vildt dårligt, så ham kunne jeg ikke rigtig snakke om det med, siger hun og fortsætter: 

- Det der med at tale med børn om depressioner, var der ikke rigtig nogen, der vidste noget om.

- Jeg fik en rolle med at prøve at passe på min familie. Det var mere deres behov og følelser, der betød noget, end at tage vare på mig selv, siger Charlotte Broman Mølbæk. / Foto: Privatfoto / Anders Skaarup Rasmussen

Charlotte Broman Mølbæk understreger, at der er steder i landet, der nu om dage tager hånd om børnene i sådanne situationer, men peger dog på, at det er meget forskelligt, alt efter hvor man bor.

- I virkeligheden mangler vi nogle systemer, der sikrer, at børnene har ret til at få hjælp, siger hun.

- At man snakker med børnene, også selvom de ser velfungerende ud udadtil. 

Hun fortæller, at hun fandt det svært at dele opslaget på Facebook om sin egen historie. Først måtte hun tale med sin mor om, hvorvidt det var i orden, at hun delte deres fælles historie.

- Havde der bare været en voksen, der havde sat sig ned og spurgt ind til mine følelser og behov - men ikke en eneste spurgte ind, siger Charlotte Broman Mølbæk. / Foto: Privatfoto / Anders Skaarup Rasmussen

Men Charlotte Broman Mølbæk håber, at hun ved at tage bladet fra munden kan være med til at bryde tabuet om at tale om psykisk sygdom.

- Jeg ved godt, at når jeg er på tv, kan jeg stå og se smart ud, have lagt noget ekstra make-up og se ud som om, jeg har styr på det hele, siger hun med et grin.

- Men der er faktisk et helt almindeligt menneske bag ved, der bøvler med livet og har sit eget at slås med. 

Hun mener, at det er vigtigt, at der er let tilgængelig adgang til psykiatrien til børn og unge. Men også at lærere får en viden om, hvordan man håndterer sådanne slags, når de bliver informeret om, hvad barnet kæmper med på hjemmefronten.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her