Aarhus Å kan blive grøn med algesupper

Aarhus Kommune frygter, at Aarhus Å og søerne på vejen kan blive ramt hårdt af regeringens landbrugspakke

Udgivet Opdateret

Lige nu er regeringens landbrugspakke, der i foråret kostede venstrekvinden Eva Kjer Hansen jobbet som minister, på vej igennem folketinget. Den behandling får nu Aarhus Kommune til råbe op om alvorlige konsekvenser, der i sidste ende kan betyde, at store søer og Aarhus Å kan blive fyldt med alger.

Det skyldes, at regeringen lægger op til at erstatte en række lokale regler for gødning med en række generelle regler. Og det kan betyde, at der kommer store mængder fosfor ud i naturen, hvilket kan give algeproblemer.

- Det betyder, at der kommer mere næring i søen og en væsentlig større algevækst, siger Mogens Bjørn Nielsen, der afdelingschef i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Jane Jensen var chokeret over synet af Solbjerg Sø.  / Foto: Jane Jensen

Konkret er der allerede i dag for meget fosfor i Aarhus Å-systemet, og selvom kommunen har sat en masse initiativer i gang til flere hundrede millioner kroner, og at borgerne også har gjort en masse, så giver det næsten ikke nogen konkrete resultater, når man kigger på mængden af fosfor.

- Problemet er, at vi allerede i dag ikke kan komme ned på den nødvendige reduktion af mængden af fosfor, der kommer ud, siger Mogens Bjørn Nielsen.

For eksempel har Aarhus Kommune sat gang i et projekt med fosforådale omkring Brabrand og Solbjerg Søer. Men effekten på 157 kilo per år batter bare ikke rigtig noget, når der reelt set skal fjernes 3600 kilo fosfor i området om året.

Silkeborg Kommune er også opmærksomme
Derfor mener kommunen, at hele regnskabet vælter, når der kommer endnu mere fosfor i vandet.

- Det vil komme til at koste. Når man gør det nemmere at være landmand, så bliver det sværere at være sø, siger Mogens Bjørn Nielsen.

Det er langt fra kun i Aarhus, at man kæmper med fosfor, der giver flere alger. Også i Silkeborg er de opmærksomme på udfordringen med fosfor, der giver alger.

Jane Jensen var chokeret over at se Solbjerg Sø / Foto: Jane Jensen

- Det er kommunens borgere og gæster, som rammes, for de vil hellere bade i vores søer. Så fosfor kan være en udfordring for os også, siger Morten Horsfeldt Jespersen, der er natur og miljøchef i Silkeborg Kommune.

Selvom de ikke har råbt så højt om konsekvenserne, som Aarhus Kommune har, så vil de også følge udviklingen tæt.

- Man kan godt være bekymret for om det sikkerhedsnet, der bliver lavet nu også er godt nok til at tage vare på de helt lokale forhold, lyder det fra Morten Horsfeldt Jespersen.

Du kan se mere om problemet i videoen øverst på siden. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her