Advarsel: Giftig plante kan give sår og vabler
Den giftige plante pastinak er spottet flere steder ved Egå Engsø. Planten er i familie med bjørneklo og kan give sår og vabler, hvis man rører ved den.
Den er stor og grøn, og dens gule blomster kan for den ukyndige minde om hyldeblomstens. Men den gule pastinak er ikke så uskyldig, som den ser ud.
Planten er nemlig i familie med bjørneklo og indeholder ligesom den giftstoffet furanokumarin. Lige nu er der højsæson for pastinak i Danmark, og den er netop spottet ved Egå Engsø, som ligger uden for Aarhus.
Det har fået flere personer til at dele billeder af planten og advare andre om den giftige blomst.
Planten bliver ikke fjernet
Ved Aarhus Kommune er de først nu blevet klar over, at den giftige plante har vokset sig frem ved Egå Engsø.
Men selvom plantens saft er giftig, får den lov at leve videre ved Engsø. Det fortæller Peter Søgaard, der står for bekæmpelsen af invasive arter i Aarhus Kommune.
Læs også:
- Vi gør ikke noget ved pastinak. Der er jo rigtig mange invasive arter, og det handler om at prioritere. Pastinak har ikke været et problem i Aarhus Kommune tidligere, og vi har mange andre invasive arter, der står langt højre på bekæmpelse-listen, siger biolog Peter Søgaard til TV2ØSTJYLLAND.
Kommunen vil dog være opmærksomme på, om planten står steder, hvor den kan være til gene. Eksempelvis ved legepladser eller børnehaver.
Peter Søgaard opfordrer også til, at man selv fjerner pastinak, hvis man ser den.
- Den er jo ikke farlig. Altså den springer ikke på én, så man kan sagtens selv tage en skovl og grave den op, siger Peter Søgaard.
Hvis man ser pastinak eller andre invasive arter, kan man indberette det til Borgertip.dk.
Solens stråler gør den ekstra giftig
Den grønne plante med gule blomster kan være fristende at plukke, men Naturstyrelsen advarer på det kraftigste om, at man lader være.
- Pastinak er giftig, og får man plantens saft på sig, kan sollys udløse vabler og sår, der minder om brandsår, skriver Naturstyrelsen på deres hjemmeside.
Man skal også være særlig varsom her om sommeren. Solens stråler aktiverer nemlig giften, og det kan give ekstra voldsomt og smertefuldt udslæt.
Pastinaks saft indeholder dog ikke så meget aktivt giftstof som bjørneklo, så reaktionen er oftest ikke så voldsom, som hvis man har rørt en bjørneklo.
Det gør du, hvis du har rørt en pastinak
Skyl huden: Hvi man er så uheldig, at man har fået saften fra den giftige plante på sig, er det vigtigt, at man skyller huden grundigt så hurtigt som muligt.
Undgå sollys: Det er vigtigt, at man undgår at udsætte huden for sollys i helt op til en uge efter, man har fået saften på sig. Det mindsker risikoen for, at huden bliver rød, irriteret og fyldt med væskefyldte blærer.
Kontakt lægen: Hvis man har fået mange sår og vabler, er det en god idé at kontakte lægen.
Kilde: Naturstyrelsen
Børn fik udslæt og vabler
De seneste år er planten blevet meget almindelig i Danmark, og den er blandt andet også set i Høng ved Kalundborg. Her fik en flok skolebørn i slutningen af juni lov at mærke, hvor ondt det kan gøre, hvis man får saften på sig.
Skolebørnene fra Høng havde været en tur i skoven, og dagen efter begyndte de at få blærer flere steder på kroppen.
- Det havde været en rigtig god dag i skoven med fantastisk glade børn, der legede mellem træerne. Det var først dagen efter, at vi blev opmærksomme på, at nogle børn havde udslæt på arme og ben, siger Christian Løvenbalch Jensen, der er lærer i Høng, til TV2 ØST.
Oplevelsen får ham nu til at advare alle mod de ellers flotte planter:
Den gule pastinak blev indført til Danmark af munke i middelalderen - men især i de senere år har den bredt sig hurtigt rundt i Danmark, da vi oftere klipper grøftekanterne og dermed skaber bedre levevilkår for den giftige plante.
Alligevel er der mange, der ikke kender til plantens giftige saft.
- Jeg kendte ikke noget til den her gule pastinak, før vi oplevede den her situation. Men jeg kan love, at mine elever fremover vil kende og respektere planten, når de går ud af skolen. Og jeg håber, at forældre vil tale med deres børn om den, ligesom de advarer mod brændenælde og bjørneklo, siger han.
Den gule pastinak i Høng Skov er senere blevet fundet og vil tirsdag blive fjernet af Naturstyrelsen, som også nu advarer mod den i en pressemeddelelse.
Det er kun den invasive art bjørneklo, der er lovgivning om, at man skal bekæmpe.