Du griner og har det sjovt - men det kan også have voldsomme konsekvenser
Det virker hurtigt og kortvarigt. Og det er en rigtig dårlig idé at indtage, mens man kører bil, siger ekspert om lattergas.
Rettelse
Vi har rettet det afsnit i artiklen, der handler om fund af lattergas i den bil, som den sigtedes kørte i. I første version stod der, at der også var fundet spor af lattergas i mandens blod, men det er ikke korrekt. Østjyllands Politi oplyser fredag eftermiddag, at det endnu ikke har fået svar på de blodprøver, der blev udtaget efter hans anholdelse onsdag aften.
Du kender det fra tandlægen. Gasarten, der får dig til at slappe af og småfnise. Måske kilder det også lidt i maven.
Men lattergas bliver også misbrugt som rusmiddel, og sidder man oven i købet bag rattet i en bil, kan det være en dødensfarlig cocktail.
- Lattergas virker hurtigt. Inden for sekunder og maksimalt et minut. Man oplever en kortvarig eufori. Nogle besvimer simpelthen, når de tager det, og det er der åbenbart nogen, der finder behag i, siger Nanna Reiter, der er overlæge ved Giftlinjen på Bispebjerg Hospital i København.
Hun understreger, at den lattergas, som misbruges som rusmiddel, er mere koncentreret end den, man bruger klinisk - for eksempel hos tandlægen.
Nanna Reiter vurderer, at Giftlinjen får mellem otte og 10 henvendelser om lattergas om måneden. Og hun pointerer, at en for stor dosis faktisk kan føre til hjertestop, fordi gassen fjerner ilten fra blodet.
Tredobbelt trafikdrab
En 35-årig mand blev torsdag varetægtsfængslet frem til 23. oktober.
Han er sigtet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, kørsel uden førerret, vanvidskørsel og sprit - og narkokørsel i forbindelse med en ulykke, der skete sent onsdag aften, hvor tre ældre mennesker mistede livet på Landevejen i Tranbjerg.
Ifølge politiet blev der fundet spor af lattergas i den bil, han kørte i.
- Lattergas kan påvirke ens bevidsthed og dømmekraft. Alle stoffer, som påvirker ens dømmekraft, er ikke foreneligt med at køre bil, siger Nanna Reiter, der vurderer, at det for eksempel kan betyde, at en lattergaspåvirket bilist ikke er i stand til at fornemme, om vedkommende befinder sig i en farlig situation.
Der er løbende lavet lovgivning om lattergas. For eksempel er det blevet ulovligt at sælge gassen i kiosker. Transportminister Thomas Danielsen (V) har i kølvandet på sagen fra Tranbjerg udtalt, at han ønsker at sidestille kørsel under påvirkning af lattergas med narkokørsel.
Lattergas som rusmiddel
Lattergas kaldes også Dinitrogenoxid, N2O
Kan købes lovligt i Danmark. Dog med begrænsninger på mængden.
Rusen er meget kortvarig, og de fleste griner og har det sjovt, hvorefter rusen aftager.
Indtages gassen i større mængder, kan personen mangle ilt og i værste fald dø ved kvælning.
Omtrent 15% af efterskoleelever og 12% af gymnasieelever har prøvet lattergas.
Kilde: Sundhed.dk
- Ikke noget forsvar
Der har i 2024 været flere bemærkelsesværdige trafiksager i Østjylland. Herunder flere sager, hvor hensynsløs kørsel har været en faktor.
Og møder man en vanvidsbilist, kan man som retskaffen borger være prisgivet, vurderer Per Bo Hansen, der er bilinspektør hos virksomheden DanCrash, der rekonstruerer trafikulykker til brug for myndighederne, når ulykkerne skal undersøges.
- Man har ikke noget forsvar mod folk, der gør noget uventet i trafikken. Det er måske karakteristisk for mange af de her slemme ulykker med hensynsløs kørsel. Man provokeres til en situation, hvor du ikke har noget på rygraden til, hvordan du skal reagere, siger han.
Svært at forebygge
Sager med bilister, der kører i påvirket tilstand eller tager meget store ricisi bag rattet, er meget svære at undgå, mener Per Bo Hansen.
- Man kan ikke rigtig gøre noget. Heller ikke politisk. Det er svært, for der vil altid være dem, der er risikomindede. Det, der gør det slemt, er, når de også er under påvirkning af stoffer, siger han.
Politiinspektør Brian Voss Olsen siger til TV2 Østjylland, at politiet er tilfreds med de redskaber, det har til bekæmpelse af vanvidsbilisme. Men han medgiver, at det ikke altid er til at forebygge.
- Det er svært at sætte sig ind i hovederne på dem, der tilsidesætter de fælles spilleregler og færdselsregler, vi har, siger han.
Hvad er vanvidsbilisme?
Reglerne om vanvidsbilisme trådte i kraft 31. marts 2021.
Ved vanvidskørsel kan politiet beslaglægge bilen, uanset hvem der ejer den.
Bilen bliver dog først endeligt konfiskeret, når en dommer har godkendt det.
Følgende overtrædelser betragtes som vanvidskørsel:
Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.
Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder.
Særligt hensynsløs kørsel.
Kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel over 100 kilometer i timen.
Kørsel med en hastighed på 200 kilometer i timen eller derover.
Spirituskørsel med en promille over 2,00.
Hvis bilen bliver konfiskeret, overgår den til statens ejendom og bliver solgt på auktion.
Kilde: www.politi.dk.
Nægter sig skyldig
Den 35-årige mand fra sagen i Tranbjerg er fængslet in absentia, da han selv kom til skade ved ulykken og er indlagt.
De fem passagerer i den bil, som den sigtede kørte ind, var på vej hjem fra folkedans i Solbjerg.
De tre dræbte var en 77-årig mand, en 78-årig kvinde og en 86-årig kvinde. De to andre personer, der var med i bilen, blev hårdt kvæstede. Meldingen var efter ulykken, at de var kørt med ambulance til hospitalet i kritisk tilstand.
Den sigtede nægter sig skyldig.