I over to år overså læge Pias kræft: Mente det var hæmorider

Gennem over to år blev Pia Møller Holm behandlet for hæmorider, selvom hun faktisk havde tarmkræft

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Pia Møller Holm fra Aarhus gik tilbage i 2010 til sin læge med blodig afføring.

Lægen mente, at der blot var tale om blod fra hæmorider, så det fik hun salve og piller for. Det gjorde hun løbende gennem over to år, inden hun selv bliver overbevist om, at hun fejlede noget meget værre.

Den 14. februar 2013 får Pia Møller Holm konstateret tarmkræft på Hospitalenheden Horsens, som hun selv forlanger at blive henvist til.

Jeg har mistet følelsen i mine fødder, har svært ved at holde på prutter og afføring. Min nu tidligere læge har reduceret mit liv. Jeg bliver ikke så gammel.
Pia Møller Holm

- Jeg var seks gange hos min læge for at få creme og stikpiller mod hæmorider. Igen i december 2012 fortæller min læge mig, at der er ingen tegn på kræft. Jeg stolede på ham, siger Pia Møller Holm til TV2 ØSTJYLLAND i dag.

Lægen foreslog, at hun kunne få en kikkertundersøgelse, efter hun havde været hos ham med sit problem et par gange. Men alvoren var endnu ikke gået op for hverken patient eller læge.

- Der var jo ikke tale om kræft, så jeg tænkte, hvorfor skal jeg det? Vi har ikke talt om det, og jeg kender ikke nogle, der har tarmkræft. Så de hæmorider går nok over af sig selv, var Pia Møller Holms tanker.

I over to år gik hun så i troen om, at det var hæmorider, som hun døjede med.

Men problemerne fortsætter, og Pia Møller Holm sætter sig derfor sammen med sin mand Ebbe Møller Holm og opdager, at hun har alle symptomerne for tarmkræft.

- Så tog det virkelig fat. Der var jeg i Horsens og få en kikkertundersøgelse, og der blev konstateret kræft med det samme, fortæller Pia Møller Holm.

I to år og fire måneder var hun blevet behandlet for hæmorider, som viste sig at være kræft i endetarmen.

I dag er hun kræftfri, men har flere følgeskader.

Det har påvirket Pia Møller Holm og manden Ebbes forhold, at hun måtte igennem et så hårdt kræftforløb. Selv den dag i dag tænker de for eksempel over toiletforholdene, når de skal i byen eller på ferie. 

Alt sammen nogle der kunnet være undgået, hvis sygdommen var opdaget i tide, og Pia Møller Holm var sluppet for kemo.

- Der er mange ting, jeg ikke kan huske. Jeg har mistet følelsen i mine fødder, har svært ved at holde på prutter og afføring. Min nu tidligere læge har reduceret mit liv, og det har jeg fået at vide på skrift. Jeg bliver ikke så gammel, siger Pia Møller Holm.

Den i dag pensionerede 67-årige aarhusianer blev tildelt cirka 210.000 kr. i erstatning fra Patienterstatningen, der vurderede, at lægen burde have opdaget hendes kræftsygdom langt tidligere – og i det mindste forlangt, at hun skulle til nærmere undersøgelse.

De seneste år er der sket en stigning i antallet af kritiserede sager i hele sundhedsvæsenet i Region Midtjylland. Retfærdighedsvis skal det nævnes, at der skete et lille fald fra 2015 til 2016. 
I 2008 var der kun 50 patienter, der søgte erstatning på grund af, hvordan en praktiserende læge havde behandlet dem. I 2016 søgte hele 179 patienter. 

Vi har været i kontakt med den pågældende praktiserende læge, der ikke ønsker at stille op til tv.

Lægen afviser, at han har lavet en fejl. Han påpeger, at han ikke har fået kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed, fordi han altså har tilbudt Pia Møller Holm en kikkertundersøgelse, og at han ifølge ham selv ikke kunnet have opdaget noget ud fra blodprøver, der løbende blev taget på hende.

Tidligere overlæge Søren Laurberg er ikke enig i de valg, som lægen har foretaget.

- Når patienten er fyldt 40 år og har blod i afføringen, er det et alarmsymptom. Og der skal lægen med det samme anbefale at sende patienten til undersøgelse. Langt de fleste gange er der intet galt. Ofte er det hæmorider. Men man kan ikke se, om det er hæmorider eller kræft, forklarer han.

Jeg har i mange år sagt til de praktiserende læger, at de skal slå hjernen fra og sende patienterne til undersøgelse med det samme.
Søren Laurberg

Det har han forsøgt at indskærpe over for de praktiserende læger gennem længere tid:

- Jeg har i mange år sagt til de praktiserende læger, at de skal slå hjernen fra og sende patienterne til undersøgelse med det samme. Jeg synes, det er rimeligt, at lægen siger, at det er højst sandsynligt ikke er kræft, men det vil være godt at få det kontrolleret.

Pia Møller Holms sag er desværre ikke enestående.

Tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at der fra 2013 og til i dag er sket en stigning i antallet af kritiserede sager i Region Midtjylland, og kigger man specifikt på de praktiserende læger, så er der langt flere patienter end tidligere, som føler sig fejlbehandlet og søger erstatning.

- Det problematiske er, at det er et udtryk for, at alvorlige sygdomme som kræft er blevet overset, og i halvdelen af de sager, hvor vi ender med at give erstatning, er patienter døde, siger direktør hos Patienterstatningen, Karen-Inger Bast, til TV2 ØSTJYLLAND.

Karen-Inger Bast fra Patienterstatningen mener, at der er et stort mørketal over patienter, der oplever svigt, men som aldrig søger om erstatning. 

Langt fra alle de 179 klager om forsinkede og oversete diagnoser i almen praksis i regionen ender med erstatning. Men derfor kan der sagtens være begået fejl.

- I mange forhold er det sådan, at det, at der er gået 30 dage for meget, inden den rette diagnose stilles, er ikke nok til at få erstatning, forklarer Karen-Inger Bast.

Jeg er stadig utrolig vred og sætter spørgsmålstegn ved systemet.
Pia Møller Holm

Formanden for de praktiserende læger i Midtjylland, Lise Høyer, beklager det ulykkelige i Pia Møller Holms sag, men mener samtidig ikke, at tallene er et udtryk for, at der bliver begået mange flere fejl end tidligere.

- Der er flere ting, som spiller ind. Tallene kan variere fra år til år, og så tror jeg, at folk har fået en større bevidsthed om muligheden for at søge erstatning, siger Lise Høyer til TV2 ØSTJYLLAND.

Formanden for de praktiserende læger i Midtjylland slår fast, at alle læger gør deres ypperste for at give patienter den rigtige og nødvendige behandling og rådgivning. 

Under alle omstændigheder er Pia Møller Holm i hvert fald stadig påvirket af sit sygdomsforløb, og helt tilgivet bliver lægen nok aldrig.

- Jeg er stadig utrolig vred og sætter spørgsmålstegn ved systemet.

Du kan se hele indslaget med Pia Møller Holm øverst på siden.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her