Danmarks største: Kæmpe område bliver til naturpark
Området i det østjyske øhav dækker cirka 84.000 hektar. Det er et areal, der er væsentligt større end Bornholm, og som gør det til Danmarks største naturpark.
Sælen, ørreden og marsvinet i vandet, og strandskaden og havørnen der hænger i luften er alle blevet beboere i en ny havnaturpark, Naturpark Svanegrund.
De særlige landskaber langs kysten: strandeng, rørskov og morænelandskab, og de vigtige biotoper på havets bund som stenrev og ålegræs er nu også en del af havnaturparken, der dækker en stor del af de østjyske farvande.
Havområdet, der ligger mellem Samsø og Jylland og strækker sig fra toppen af Samsø i øst til bunden af Horsens Fjord i vest, er blevet optaget i Friluftsrådets mærkningsordning: Danske Naturparker.
Området i det østjyske øhav dækker ca. 84.000 hektar, et areal der er væsentligt større end Bornholm, og bliver dermed Danmarks største naturpark.
- Det er kæmpestort.
Sådan lyder det fra Palle Holsting, der har taget initiativ til projektet og sidder i byrådet i Odder Kommune for Socialdemokratiet.
Han taler dog ikke om områdets størrelse, men om bedriften at få området godkendt som pilotnaturpark
- Vi har nu nået vores første mål, så nu kan vi begynde at handle. Vi har allerede skitseret flere projekter, siger Palle Holsting.
Se galleriet med de særlige landskaber, som er blevet en del af naturparken.
Genopretning og formidling af naturen
Palle Holsting og en gruppe frivillige har været drivkraften bag oprettelsen af Naturparken, som skal være med til at sikre og formidle naturen omkring det østjyske øhav.
- Havet lider. Tilstanden bliver mere og mere alvorlig og set i lyset af den store naturperle, der er lige udenfor vores dør, så er det enormt vigtigt, at vi tager fat i det her, og det haster, siger Palle Holsting
Det er målet, at man med den nye status som naturpark kan hjælpe havmiljøet og styrke den eksisterende beskyttelse af naturen og biodiversiteten i området, og kan foretage naturgenopretning, ved at styrke projekter som genetablering af stenrev og udplantning af ålegræs.
Derfor er flere af de grupper, der allerede foretager arbejde med naturgenopretning, som eksempelvis Stenrevsgruppen i Hou, også blandt naturparkens samarbejdspartnere.
En del af formålet med Naturpark Svanegrunden er også at formidle de udfordringer, som havmiljøet har, for at gøre opmærksom på behovet for naturbeskyttelse.
Derfor er det som en del af naturparkens ansøgning blevet foreslået, at der oprettes en række infostationer langs kysterne og fire "Havets Huse" i Hou, Mårup, Snaptun og Horsens, hvor man skal kunne gå ind og få formidling om områderne på en spændende og engagerende måde.
Allerede beskyttet
En stor del af Naturpark Svanegrund er allerede beskyttet område. Natura 2000-områderne 56, 58 og 59 ligger nemlig allerede indenfor området og over halvdelen af arealet er derfor allerede beskyttet.
Hvilket også er en af kriterierne, Danske Naturparker skal leve op til.
- Hvad betyder statussen som naturpark så konkret, man kan gøre for området, som man ikke kunne før?
- Ambitionen er, at vi nu kan formidle og lave en mere systematisk registrering af, hvad der foregår i områderne. De Natura 2000-områder, der er nu, er mere af navn end af gavn, så derfor kan det her være med til, at vi kan beskytte nogen områder noget bedre, siger Palle Holsting.
- Natura 2000 er i virkeligheden en meget lav beskyttelse. Derfor skal vi ind, sammen med borgerne og definere, hvordan vi kan beskytte de her områder endnu mere.
Pilotnaturpark
Foreløbigt er området udpeget som pilotnaturpark, da projektet endnu ikke lever op til alle Friluftsrådets ti kriterier for at være en naturpark, men der arbejdes på sagen.
Kriterier for Danske Naturparker
Danske Naturparker er Friluftsrådets mærkningsordning for større sammenhængende naturområder af regional eller national betydning.
For at blive optaget som naturpark er der 10 kriterier, der skal opfyldes. Blandt andet skal minimum 50 procent af naturparkens areal være beskyttet natur, og naturparken skal være forankret lokalt gennem inddragelse af borgere og lodsejere.
Som pilotnaturpark skal man opfylde 7 af de 10 kriterier, hvis man kan sandsynliggøre, at alle 10 kriterier vil være opfyldt efter en årrække.
Frivillighed er et bærende element for Danske Naturparker, og udvikling af naturparkerne skal ske nedefra. Det betyder, at alle lodsejere, foreninger, borgere og andre interessenter involveret i en naturpark selv bestemmer, hvilke projekter og tiltag man vil deltage i.
Mærkningen gælder i fem år. Herefter skal parkerne genmærkes.
Der eksisterer 18 naturparker og pilotnaturparker fordelt over hele landet.
Kilde: Friluftsrådet
- De sidste kriterier, vi mangler, er at kommunerne endeligt godkender det og kommer med, forklarer Palle Holsting.
Foreløbigt indgår Odder Kommune, Hedensted Kommune og Samsø Kommune i samarbejdet, og borgmestrene i alle tre kommuner har udtrykt begejstring for naturparken, men der skal indgås endelige aftaler om fordelingen af ressourcer. Og så er forhåbningen at Horsens Kommune også vil blive en del af samarbejdet.
Bestyrelsen forventer, at det vil tage et års tid, før de kan ansøge om status som fuldgyldig Naturpark.