Ikke igen: 89-årig snydt af tricktyve
Igen onsdag lykkedes det ukendte gerningsmand at franarre en 89-årig kvinde flere tusinde kroner.
Så sent som onsdag rettede Østjyllands Politi offentlighedens opmærksomhed på en stribe sager om svindel begået mod ældre mennesker.
Men knap var opråbet ude, før politiet modtog endnu en anmeldelse.
Denne gang fra en 89-årig kvinde fra Åbyhøj, som onsdag først på eftermiddagen blev udsat for et særdeles gennemført svindelnummer.
Det skriver Østjyllands Politi i torsdagens døgnrapport.
Holdt hende i telefonen
En mand ringede kvinden op. Han udgav sig for at være sikkerhedsvagt i en bank og ringede til hende for at fortælle, at der var foregået en masse svindel, hvorfor banken ville sende en mand for at hente kvindens dankort og kode, så hun kunne få et nyt.
Manden bad den 89-årige kvinde om at blive i røret, indtil manden kom, så hun kunne beskrive bankmandens påklædning og få bekræftet fra manden i røret, at det altså var bankens mand, hun lukkede ind.
Som lovet i telefonen dukkede en herre op ved hoveddøren, og kvinden afleverede både sit dankort og sin pinkode til kortet, hvorefter manden forlod adressen. Senere blev der hævet flere tusinde kroner på hendes konto.
Tal med dine ældre
Østjyllands Politi har de seneste måneder modtaget en del anmeldelser, hvor fremgangsmetoden har været den samme, som kvinden i Åbyhøj i går blev udsat for.
Fælles for sagerne er, at det er ældre kvinder i Aarhus-området, som de kriminelle går efter. Politiets afdeling for økonomisk kriminalitet er i fuld sving med at efterforske sagerne, skriver Østjyllands Politi torsdag i sin døgnrapport.
- Politiet vil derfor gerne på det kraftigste opfordre til, at børn og børnebørn tager en snak med deres ældre familiemedlemmer og vejleder dem om, hvordan de skal agere, hvis de bliver ringet op af en, der udgiver sig for at være fra banken, og som beder dem udlevere dankort og kode, skriver politiet torsdag og fortsætter:
- Det bedste råd er, at man lægger på, hvis man bliver ringet op af nogen, der siger, de ringer fra banken – eller at man beder om navn og afdeling på vedkommende, så man selv kan ringe op til banken og spørge efter den pågældende medarbejder. Og så skal man aldrig udlevere dankort og kode.
Gode råd fra politiet:
Du skal aldrig give koder, NemID- eller kreditkortoplysninger i telefonen. Er du i tvivl om, hvorvidt der er banken, der ringer, så lav et kontrolopkald ved at bede vedkommende om at oplyse sit navn og evt. den afdeling, han er ansat i.
Læg på og ring så selv op til din banks hovednummer og spørg efter vedkommende – på denne måde kan man få afklaret, om vedkommende vitterligt er ansat i banken.
Svindlerne går ofte målrettet efter ældre personer, og politiet opfordrer derfor børn eller børnebørn til at tage en snak med deres ældre familiemedlemmer og advare dem om fremgangsmåden og vejlede i, hvordan man kan undgå at blive snydt.