Michaels verden blev sort på én nat: Nu hjælper han andre
Det var et kæmpe chok for Michael Lind, da han mistede synet. Han har nu taget et initiativ, der skal hjælpe synshandicappede og deres pårørende
Søndag kunne han se nok til at klare sig. Mandag var verden blevet sort.
For to et halvt år siden mistede Michael Lind fra Risskov det meste af sit syn på en enkelt nat.
- På det tidspunkt havde jeg 25 procent af mit syn tilbage, så jeg var forberedt på, at det kunne gå galt. Alligevel var det et slag i hovedet, da jeg fra den ene dag til den anden ikke længere kunne se, siger Michael Lind i en pressemeddelelse.
- Jeg var i chok, og de næste tre måneder sad jeg bare i min sofa og anede ikke, hvad jeg skulle gøre, tilføjer den 49-årige aarhusianer, der i dag har et restsyn på tre procent.
Forud var gået ti år, hvor hans syn gradvist var blevet dårligere som følge af en række nethindeløsninger, hvilket var skæbnesvangert for en familiefar til tre, der arbejdede som kørende sælger.
- Jeg havde verdens bedste job, og min arbejdsplads gjorde alt, for at jeg kunne blive, men det kunne ikke lade sig gøre, siger Michael Lind.
Før synstabet levede han et aktivt liv med løb og cykling. Ligesom han var familiens handyman og stod for alle indkøb.
- Alle de ting, jeg kunne, måtte jeg lære helt forfra. Jeg har været totalt frustreret, vred, irriteret og tudet, mens mit selvværd har været helt i bund. Samtidig har min kone måttet overtage mange af mine opgaver, siger Michael Lind.
Mange synshandicappede og pårørende har ligesom Michael Lind svært ved at overskue den nye livssituation, og det er baggrunden for en ny telefonrådgivning - 'Synslinjen' - som åbner den 1. december i Aarhus.
Ved telefonerne sidder en række frivillige rådgivere, der på egen krop har oplevet et synstab og derfor kan støtte og vejlede på en anden måde end professionelle.
Det er Michael Lind, der er idémand bag 'Synslinjen', som realiseres i et samarbejde mellem Dansk Blindesamfund Østjylland og Øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital.
- Alle, der mister synet, vil have glæde af at tale med andre, der har prøvet det samme. Nogle vil hurtigt finde sig til rette i den nye livssituation, mens der for andre er en betydelig risiko for isolation med alvorlige psykiske problemer til følge, siger kredsformand for Dansk Blindesamfund Østjylland, Helle Kaas Schmidt, i en pressemeddelelse.
I dag er Michael Linds humør blevet bedre.
Han har lært at færdes med stok og kan selv tage bussen rundt i Aarhus. Han arbejder seks timer om ugen som mødebooker hos et forsikringsselskab, og det job betyder meget.
- Jeg kommer hjemmefra og føler, at jeg stadig er noget værd, fordi der er nogle, der kan bruge mig, siger Michael Lind.
Undervejs i forløbet har det været en stor hjælp for ham at tale med andre synshandicappede.
- Det betyder meget at tale med ligestillede om de problemer og udfordringer, vi har, for det fylder rigtig meget. Jeg får også tips og gode råd til, hvordan jeg kan klare mig. Det kunne have gjort en forskel, hvis jeg havde kunnet tale med nogen, der vidste, hvad jeg gik igennem, dengang jeg mistede synet, siger han.
Du kan høre mere om Michael Linds projekt i indslaget øverst på siden.
Synslinjen
'Synslinjen' åbner 1. december og er et to-årigt pilotprojekt, som er lavet i samarbejde mellem Dansk Blindesamfund Østjylland og Øjenafdeling på Aarhus Universitetshospital
Linjen har tilknyttet seks frivillige rådgivere, der alle selv har et synshandicap.
Rådgiverne har gennemgået et uddannelsesforløb og har tavshedspligt
Brugerne kan henvende sig anonymt til linjen
Synslinjen har telefonnummer: 45 80 00 10.
Telefonerne er åbne mandag mellem klokken 9-13, onsdag mellem klokken 13-17 og torsdag mellem klokken 17-21
Læs mere på www.synslinjen.dk