Nicolaj flytter efter hundeangreb: Jeg ved ikke, hvad hunden og ejeren kan finde på
En muskelhund har skabt stor frygt og opstandelse i boligkvarter, efter en højtelsket servicehund blev bidt ihjel. Nu står ung mand frem og fortæller, at hunden også har sat tænderne i ham.
For 33-årige Nicolai Jørgensen fra Højbjerg ved Aarhus har mødet med en berygtet hund fået store konsekvenser. For hans hund, hans krop, og hans boligsituation.
- Jeg er lidt nervøs for at fortælle det her, for jeg er bange for ejeren og hans hunde. Men nu er det simpelthen kommet for langt ud. Det er helt vildt, og jeg er nødt til at tage konsekvensen, siger han.
Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var en episode for to uger siden, hvor Kirsten Nielsen, der næsten er blind, mistede sin hund og bedste ven, servicehunden Krudt, da den kom mellem kæberne på en frygtet muskelhund i nabolaget.
Den pågældende hund har længe skabt frygt og rædsel i kvarteret i en sådan grad, at bekymrede hundeejere stikker i løb og gemmer sig bag hække, hvis de ser muskelhunden. Nogle er også begyndt at køre deres hunde væk fra området, når de skal luftes. Nogle vil heller ikke lade deres børn gå rundt på den lokale legeplads, hvis de får nys om, at den frygtede hund er ude.
Blev selv bidt
Det var nyheden om drabet på Krudt, der gjorde Nicolaj Jørgensen så vred og frustreret, at han tog beslutningen om at dele sin historie med TV2 Østjylland.
Han bor tæt på den frygtede hundeejer, der har to store muskelhunde, som ifølge ham er meget aggressive. Billeder af hundene viser, at der angiveligt at tale om racen amerikanske Akitaer, der er kendt for at være fysisk stærke og have stort jagtinstinkt.
Nicolaj Jørgensen har set Akitaerne blive trænet med et bideærme, han har set dem angribe en rottweiler, han har set dem blive slået af ejeren, og han har set dem blive sluppet løs og gejlet op.
Den 17. april - to måneder før drabet på Krudt - tog han derfor telefonen op af lommen, da han på en luftetur, på en eng, i nærheden, så en af de to hunde løbe rundt uden snor, uden at ejeren var til stede.
Han ville - som flere andre har gjort - bruge videoen til at klage til den almene boligforening, hvor både han og hundeejeren bor.
Men situationen udvikler sig hurtigt. Hunden cirkulerer først lidt på afstand, inden den målrettet løber hen imod Nicolaj Jørgensen og hans lille bomuldshund, der gør af frygt.
- Den kommer helt hen til os og prøver at få fat i min hund. Jeg råber, smider telefonen fra mig og går ned og indimellem muskelhunden og min egen hund. Havde jeg ikke gjort det, er jeg helt sikker på, at min hund havde lidt samme skæbne, som Krudt gjorde et par måneder senere, siger Nicolaj Jørgensen.
Først da han er lykkedes med at få muskelhunden væk og har reddet sin hund i sikkerhed i armene, opdager han, at hans arm er blodig og øm.
Hunden havde bidt ham på underarmen. Der var bidt igennem huden, så man kunne se fedtlaget.
Han kom hjem i en fart og fik sin far til at hente sin forskrækkede hund og anmeldte sagen til Østjyllands Politi. Selv tog han på skadestuen og fik renset såret, klipset det sammen i enderne og fik en omgang antibiotika.
- Det var et ret stort sår, og selvom der nu er gået tre måneder, har jeg stadig ar efter det og er følelsesløs på stedet. Jeg troede, at det betød, politiet ville aflive hunden, men det er ikke sket, siger han.
Flytter permanent
Lige siden angrebet den 17. april har Nicolaj Jørgensens hund boet hos hans far.
- Jeg tør simpelthen ikke have min hund boende her. Det er for farligt. Jeg ved ikke, hvad hunden og ejeren kan finde på, siger han.
Det er ikke kun hunden, der har fået ny bopæl siden angrebet. For om få dage flytter Nicolaj Jørgensen også.
- Det duer jo ikke, når jeg ikke tør have min hund boende. Og når ejeren først finder ud af, at jeg har meldt hans hund til politiet og endda taler højt om det, tror jeg heller ikke, det bliver særlig sjovt for mig at bo her mere, siger han.
Hvad siger hundeloven?
Hvis en hund ved et overfald eller ved anden uacceptabel og farlig adfærd har bidt et menneske eller en anden hund, og hvis biddet kan betegnes som skambid, skal politidirektøren lade hunden aflive.
Et skambid defineres på følgende måde:
Flere dybe, punktformede sår, der når dybt ned i underhuden eller penetrerer ned i muskulatur. Det skal tydeligt fremgå, at der er tale om flere bid, og at det er foregået med nogen voldsomhed, eller
Udrivning (dyb flænge) i underhud / muskulatur (altså ikke kun i huden/skindet), eller
Bidlæsioner, der medfører tab af væv (bortset fra ubetydeligere skader på hundeører), eller
Bidlæsioner, der medfører døden, herunder situationer, hvor en hund rusker en anden hund til døde, uden at biddet i sig selv har givet anledning til skader af en karakter, som er beskrevet i de foregående tre punkter.
Skambid er derudover altid en vurdering sammenholdt af både bid og hundens adfærd i situationen. Hvis der er tale om et decideret angreb over en vis afstand, samt at biddet karakteriseres som ovenstående, vil skambidsbestemmelsen være opfyldt.
Definitionen er den samme for mennesker og hunde.
I hundeloven er der også mulighed for, at politiet kan lade en hund aflive, hvis følgende gør sig gældende:
'Hvis en hund har forvoldt skade på et menneske eller anden væsentlig skade, hvis hundens eller besidderens adfærd er af en sådan karakter, at den er egnet til at skabe frygt i sine omgivelser, eller hvis der i øvrigt er grundlag for at antage, at den pågældende hund kan være farlig for sine omgivelser'
Kilde: Østjyllands Politi og hundeloven
Hundeejer er sigtet
Østjyllands Politi bekræfter, at det har modtaget en anmeldelse om et hundebid den 17. april klokken 14.49, og at politiet har sigtet en 28-årig mand i sagen for at have overtrådt hundeloven ved at have ladet hunden færdes uden ledsagelse.
Da sagen fortsat er under efterforskning, har politiet ikke yderligere kommentarer til sagen og vil hverken af- eller bekræfte, om hundeejeren er sigtet i lignende sager.
Tidligere har Østjyllands Politi oplyst, at hundeejeren efter drabet på hunden Krudt har fået et pålæg. Politiet vil ikke oplyse hvilket konkret pålæg, der er tale om, men TV2 Østjylland har efterfølgende fået tilsendt billeder af de frygtede hunde med mundkurv på.
TV2 Østjylland har uden held forsøgt at komme i kontakt med den kritiserede hundeejer ved at banke på døren og aflevere breve, men det er desværre ikke lykkedes.
Klager til boligforeningen
TV2 Østjylland har talt med en række beboere i området, der fortæller, at de har sendt adskillige klager til boligforeningen Arbejdernes Andelsboligforening. Nogle klager over, at der er mere end to hunde, som er det, der er tilladt, i haven.
F.eks. viser billeder, at der lige nu er hvalpe i boligen. Andre klager over, at hundene gør meget, og at haven bliver brugt som en hundegård. Nogle klager over, at de føler sig utrygge og ikke tør lufte deres hunde i området.
- Folk er simpelthen bange. Alle ved godt, hvad det er for to hunde, der er på spil, for de har terroriseret området længe, og jeg er virkelig træt af at gå og være nervøs for mine hundes liv, har Natalia Nissen tidligere fortalt.
Natasha Lindgren Thomsen har også fortalt, at hun tidligere har kontaktet politiet angående de aggressive hunde.
- Jeg så ejeren slå den ene hund med en flad hånd på maven. Når jeg er gået forbi, har jeg også flere gange set, at der står en bidehandske foran hoveddøren, så jeg frygter, de bliver trænet til kamp. Jeg er i hvert fald meget utryg ved de hunde. Lige nu i en sådan grad, at jeg ikke lader mine piger gå alene rundt på legepladsen, siger Natasha Thomsen.
Muskelhund?
Den danske ordbog definerer ordet muskelhund sådan her: "muskuløs hund der anses for at være farlig for andre dyr og for mennesker pga. særlig aggressiv adfærd"
Den Danske Dyrlægeforening oplyser, at kamp- og muskelhunde er en relativt løs betegnelse, som dækker over en række racer og karakteristika. Der er dog ikke konsensus om, præcis hvad betegnelserne dækker over.
Amerikansk akita er ikke en af de 13 racer, der blev forbudt og førte til en ændring i hundeloven.
Så sent som 14. maj - to uger inden Krudt blev bidt - var der et afdelingsmøde i boligforeningen, hvor et forslag om at forbyde en bestemt muskelhund blev vedtaget. Det fremgår af et referat fra mødet.
Begrundelsen for at forbyde nye lejere at have den pågældende hunderace var, at 'den er farlig' og at de små haver i boligforeningen ikke egner sig til at have den slags store hunde gående. Det gælder dog kun fremadrettet.
Direktør i boligforeningen Morten Homann kan ikke udtale sig om konkrete sager, men oplyser, at klager bliver taget meget alvorligt.
Hvad tænker du om, at I nu mister en beboer i foreningen på grund af de her hunde?
- Det er utrolig sørgeligt. Og generelt kan jeg sige, at vi ser meget alvorligt på den slags sager. Men vi kan ikke opsige lejere efter forgodtbefindende. Den skal kunne holde ved en domstol, siger Morten Homann.