Ny covid-19-bemanding betyder aflyste operationer

Operationer og behandlinger vil blive aflyst i starten af det nye år. Det er konsekvensen af den nye covid-19-bemanding, Aarhus Universitetshospital i dag har lanceret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Patienter med akutte og førlighedstruende tilstande, kræft og andre patienter som af faglige grunde ikke kan vente, vil fortsat blive behandlet som vanligt. Genrefoto. Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Behandlinger og operationer på Aarhus Universitetshospital kommer til at blive aflyst eller udskudt i begyndelsen af det nye år, efter hospitalsledelsen har sikret personalet bedre forhold med en fast basis-bemanding til hospitalets covid-19-afsnit.

Det fortæller Poul Blaabjerg, der er hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital, til TV2 ØSTJYLLAND.

- For patienterne vil der være en situation, hvor kapaciteten vil gå lidt ned i en række afdelinger, siger han.

Poul Blaabjerg, der er hospitalsdirektør på AUH, er glad for ordningen, men fortæller samtidig, at det kommer til at koste aflyste operationer.

På nuværende tidspunkt har hospitalet ikke overblik over, hvilke patientgrupper der risikerer at blive ramt af personalerokaderne.

- Vi arbejder med det på baggrund af den beslutning, vi har truffet i dag. Inden jul ved vi, hvad konsekvenserne bliver, siger Poul Blaabjerg.

Siden sommerferien har de på hospitalet ellers arbejdet på at afvikle den ekstra pukkel af operationer, der hobede sig op i forbindelse med nedlukningen i foråret.

- Det er vi ikke færdige med, og jeg håber da også, at vi kan fortsætte med det, men der vil selvfølgelig blive bygget en vis pukkel op, som følge af det vi har gjort nu, siger direktøren.

Personale hilser ordningen velkommen

Helt konkret har Aarhus Universitetshospital valgt at etablere en fast basis-bemanding til 33 covid-sengepladser – en stigning på 14 pladser i forhold til det eksisterende. De pladser bliver normeret med en beredskabspulje fra andre afdelinger og skal være med til at skabe mere stabilitet for personalet.

- Vi hilser det velkommen, at man rykker lidt ved den daglige drift. Vi mangler ressourcer, da de er knappe for tiden. Jeg håber, det skaber noget forudsigelighed, siger Vibeke Bak, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på AUH.

Vibeke Bak, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på AUH, er glad for den nye ordning, som giver mere stabilitet.

I den seneste tid er flere sygeplejersker stået frem med historier om, hvordan de dagligt går grædende hjem fra arbejde efter en dag på covid-19-afdelingen.

- Jeg føler mig utilstrækkelig. Det er både over for mig selv, over for mine kollegaer og over for mine patienter. Jeg føler, det er svært at være sygeplejerske lige nu, sagde sygeplejerske Arththy Anandaratna til TV2 ØSTJYLLAND for godt en uge siden.

Den nye bemanding af covid-afsnittet er da også udarbejdet i samarbejde med afdelingslederne og fællestillidsrepræsentanterne. Planen er lige nu, at den skal køre frem til sommer.

- Det betyder, at vi ved, hvad vi har med at gøre. Det kan skabe noget ro, at vi i hvert afsnit kan udpege de sygeplejersker, der skal i beredskabet. Vi ved, hvad vi har med at gøre, så nu kan vi meget bedre planlægge det, siger Vibeke Bak. 

I denne uges "Helt Ærligt" møder vi Katrine Tjustrup, der er sygeplejerske på AUH.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her