Opbakning til at opkalde vej efter muhammedtegner
Venstre er positive over for Danmarksdemokraternes forslag om at opkalde en vej efter muhammedtegneren Kurt Westergaard. De Radikale er mere forbeholdne.
Idéen om at opkalde en vej i Viby efter den afdøde muhammedtegner Kurt Westergaard, som Danmarksdemokraternes byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen lørdag har fremsat, møder opbakning fra politiske kollegaer.
I en sms til TV2 Østjylland kalder Venstres Gert Bjerregaard det som ”en umiddelbart rigtig god idé”.
- I Venstre er vi positivt nysgerrige på forslaget, skriver byrådsmedlemmet for Venstre.
Hos De Radikale er byrådsmedlem Metin Lindved Aydin ikke ubetinget for idéen, skriver han i en sms.
- Det er kompliceret, for der er plusser og minusser. Ytringsfriheden som sag er vigtig, og det kunne vi hurtigt enes om at opkalde en vej efter, men var Kurt Westergaard noget helt særligt som bladtegner herudover, eller var det kun JP’s bestilling der bragte ham i en særlig situation, og skal det fejres? Det kan jeg godt være i tvivl om, skriver Metin Lindved Aydin.
Den rette placering
Jakob Søgaard Clausen forklarer, at hans forslag sigter til at hylde "dem, der har stået forrest i kampen for vores grundlovssikrede rettigheder,” som han skriver.
Dermed sigter han til den aktion, og derpå reaktion, Kurt Westergaard som tegner oplevede for snart 20 år siden.
Kurt Westergaard var gennem 25 år frem til 2010 tegner for Jyllands-Posten. Han blev særligt kendt, verdensberømt faktisk, da han i 2005 tegnede en karikatur af profeten Muhammed på opfordring fra Jyllands-Posten.
Karikaturtegningen var medvirkende årsag til muhammedkrisen, der eskalerede til en alvorlig udenrigspolitisk krise.
- Westergaards Muhammedtegning var en manifestation af ytringsfrihed og pressefrihed, og hvis vi opkalder en vej efter ham, så kan vi vise vores støtte til Kurt Westergaard og også vise, at vi værner om retten til at ytre sig frit,” lyder det lørdag fra Jakob Søgaard Clausen.
Han afviser ikke, at det kan give mening at opkalde en mere central eller befærdet vej i Aarhus efter Kurt Westergaard, når nu han mener, sidstnævnte er så vigtig, men vejen i Viby er dog oplagt, forklarer han.
- Jeg skal da ikke afvise andre placeringer, men tanken er, at det er oplagt med vejnavnet på Jyllands-Postens gamle grund, hvor Kurt Westergaard kom gennem så mange år. Der er er fin symbolik i det, siger byrådsmedlemmet for Danmarksdemokraterne.
Levede under PET’s beskyttelse
For Kurt Westergaard fik tegningerne personlige konsekvenser, da en 28-årig mand den 2. januar 2010 hen på aftenen forsøgte at bryde ind hos tegneren, der boede i Viby tæt på Jyllands-Posten.
Manden med somalisk baggrund medbragte en økse og en kniv. Det lykkedes politiet at overmande manden bag attentatet, og han blev siden idømt ti års fængsel for terrorisme og drabsforsøg.
Siden drabsforsøget levede han under beskyttelse af Politiets Efterretningstjeneste. Han døde den 14. juli 2021, dagen efter sin 86-års fødselsdag.