Politikere skal drøfte samarbejde med Café Kaffegal
I eftermiddag skal politikerne i Social- og Beskæftigelsesudvalget diskutere om Aarhus Kommune fortsat skal samarbejde med Café Kaffegal
- Jeg har set nok og hørt nok. Vi kan ikke fortsætte som om, intet er hændt. Sådan siger Gert Bjerregaard (V) forud for dagens møde i Social- og Beskæftigelsesudvalget.
På baggrund af TV2 ØSTJYLLANDs dækning af arbejdsmiljøet på den socialøkonomiske café, hvor 13 tidligere ansatte har fortalt om mobning og et elendigt arbejdsklima, har både Venstre og rådmand Kristian Würtz (S) bedt forvaltningen om en redegørelse. Den ligger nu klar og skal drøftes på udvalgsmødet.
- Jeg håber, at vi kan blive enige om at stoppe samarbejdet med Kaffegal. Det er ikke nok blot at sætte det i bero. Der er nogle sårbare mennesker, som Aarhus Kommune ikke har behandlet ordentligt, og det skal vi råde bod på, siger Gert Bjerregaard (V).
Venstre vil på udvalgsmødet foreslå en 3-trins plan:
Scenarierne
- Kommunens samarbejde med Café Kaffegal og skal stoppes nu.
- De sårbare mennesker, der arbejder på caféen, skal hjælpes videre til et andet tilbud.
- Der skal laves en uvildig undersøgelse af hele kommunens samarbejde med Kaffegal og foreningen ChangeMakers, som ejer cafeen.
Vi har brug for at vide mere
Formanden for Social- og Beskæftigelsesudvalget Liv Gro Jensen fra Alternativet vil ikke på forhånd love opbakning til Venstres plan.
- Jeg er bekymret over de ting, der er kommet frem omkring arbejdsmiljøet på Kaffegal, men vi har brug for at få en grundig orientering i udvalget, så vi ikke blot træffer en hurtig beslutning, men også den rigtige beslutning, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Udvalgets næstformand Anette Poulsen (S) er enig.
- Jeg har selv brug for mere viden, før jeg kan træffe en beslutning, og det ser jeg til at få på udvalgsmødet i aften.
Vil ikke vente på undersøgelse
I den nye redegørelse til udvalget skriver forvaltningen blandt andet:
"Beskæftigelsesforvaltningen har igennem en årrække samarbejdet med ChangeMakers herunder Café Kaffegal, men samarbejdet med cafeen og lederen Brian Sørensen har imidlertid været udfordret. I 2014 og igen i 2016 modtog Beskæftigelsesforvaltningen flere klager fra tidligere ansatte om psykisk belastende arbejdsmiljømæssige forhold."
På baggrund af klagerne fra de tidligere ansatte har rådmand Kristian Würtz (S) sat samarbejdet med Kaffegal i bero, og bedt ChangeMakers om en redegørelse. Desuden har Aarhus Kommune bedt firmaet CRECEA, der har særlig ekspertise indenfor arbejdsmiljø, om at tale med de nuværende ansatte på cafeen og vurdere arbejdsklimaet.
Men Gert Bjerregaard (V) ser ingen grund til at vente på den undersøgelse.
- Jeg ved godt, at der også er mennesker, som har været glade for at arbejde på Kaffegal, men alt for mange har haft en dårlig oplevelse. Derfor skal samarbejdet stoppe nu, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er en række pårørende til ansatte på Café Kaffegal uenig med ham i. De har igangsat en online underskriftindsamling for at overbevise politikerne om, at arbejdsmiljøet er godt på Café Kaffegal - og samarbejdet mellem Aarhus Kommune og den socialøkonomiske virksomhed skal fortsætte.
"Vi hører tvært imod om arbejdsglæde, meningsfyldt arbejde, godt arbejdsklima og en god omgangstone - en inkluderende arbejdsplads, som man gerne anbefaler til andre, og som der desværre er alt for få af," skriver de pårørende i indsamlingens forord. Indtil videre har 154 personer skrevet under.