Slagter: - Jeg sætter aldrig tænderne i en plantebøf
Slagtere er runde, rødkindede, og så synes de, at økologi og dyrevelfærd er noget pjat. Sådan lyder nogle af fordommene, som vi konfronterer en slagtermester med.
- Jeg ejer faktisk ikke en bowlerhat, men jeg er stor og tyk.
Ifølge indehaveren af Slagter-Riget i Aarhus, Bjarke Jensen, er arketypen på en slagter en mand, der har røde kinder og sul på kroppen.
- Man stoler ikke på en mager fyr, siger han.
TV2 ØSTJYLLAND har sat slagteren i stævne og konfronteret ham med de fordomme, der findes om hans fag.
Fordom 1: Slagtere hader alt grønt
Der er mange fordomme om slagterne, og én af dem, der går igen og igen, er, at de væmmes ved alt grønt.Men den fordom er der ingen kød på, hvis du spørger Bjarke Jensen.
Har du en aftale med kaninerne om, at du ikke rører deres mad?
- Nej, tværtimod, jeg laver rigtig meget grønt, mange forskellige salater og sådan nogle ting.
Hvad med en plantebøf?
- Det er ikke noget, jeg nogensinde kommer til at sætte tænderne i. Jeg sætter grænsen ved alt, der bliver kaldt noget, som det ikke er, siger slagtermesteren, der åbnede sin egen forretning i 2007.
Fordom 2: Slagtere er en uddøende race
Bjarke Jensen har i 24 år hakket, snittet og skåret i alverdens kreaturer.
Køer, grise og høns er der nok af, men slagtererhvervet selv er truet.
- Vi er desværre en uddøende race, og det har vi været de sidste mange år. Hvis man ikke er med på beatet, har høj kvalitet og danner en personlig relation til sine kunder, så tror jeg ikke, man klarer den, siger han.
Bjarke Jensen kender også godt til fordommen om, at slagteren ikke går op i økologi og dyrevelfærd, men, kniven for struben, så går han meget op i, at de dyr, der ender i hans køledisk, har haft et ordentligt liv.
- Det er alfa og omega for os, at alt er i orden, og at dyrene har det godt. Hvis vi ikke er bedre end det, supermarkederne laver på alle parametre, så har vi tabt på forhånd.
Slagterforretninger i Danmark
- Fra 2009 til 2017 lukkede 128 slagterforretninger i Danmark.
- Det svarer til 23% af alle slagterforretningerne.
Kilde: Dansk Erhverv og Danmarks Statistik
Stoltheden er vokset
Hvad tænker folk, når du siger, du er slagter?
- Da jeg startede i lære som 15-årig, var det ikke det fedeste at slynge over til damerne, at man var slagter. Der var det måske federe at være arkitekt eller ejendomsmægler.
I dag kunne det dog sagtens være noget, der stod øverst i hans Tinder-bio.
- Man skal lige have sporet folk ind på, hvad det er, man laver. Der er forskel på, om man bare står og rykker et dyr fra hinanden, eller om man forædler kødet og lægger hjerte og sjæl i arbejdet.
Bjarke Jensen er klar over, at der florerer mange fordomme om netop hans slags, og derfor mener han, at slagtere har et særligt ansvar.
- Når alle de fordomme er der, så har vi jo en opgave foran os, hvor vi skal fortælle, hvad det egentlig er, vi består af.