Store ændringer på vej: Viceværter på skolebænken

Det bliver en udfordring at få beboere i etageejendomme til at affaldssortere i de mange nye fraktioner.

Udgivet Opdateret

Keramik smelter ikke ved samme temperaturer som glas. Derfor skal det ikke sorteres sammen, og pizzabakken skal ikke i papcontaineren på grund af madresterne. 

Men hvor er det egentlig lige, det så skal hen?

Det og meget andet blev viceværter og varmemestre tirsdag en hel del klogere på, da de var tilbage på skolebænken hos Kredsløb. Det bliver nemlig deres opgave at hjælpe og guide, når aarhusianere, der bor i etagebyggeri, fra sensommeren også skal til at affaldssortere i endnu flere fraktioner. 

- Jeg synes, det er en fantastisk god ide, for at vi kan genbruge så meget af det, vi smider ud, og det er jo det, der er planen med det, siger Bjarne Jakobsen.

Han er varmemester i Alboa Boligforening og arbejder i Håndværkerparken i Højbjerg, som er et alment byggeri med knap 1000 lejemål. Her sørger han for den daglige drift - også affaldssortering.

Og selvom det er en god ide, bliver det næppe helt uden problemer, vurderer han.

Varmemester Bjarne Jakobsen er meget begejstret for den øgede affaldssortering.

- Jeg tror, vi får nogle problemer med det i almene boliger, for jeg tror, at det med at håndtere flere spande i lejlighederne, det er der ikke plads til. Og så at komme i fælles poser og sortere dernede, det kommer de ikke til. Jeg vi håbe det, men jer tror bare, posen ryger i, siger Bjarne Jakobsen.

I Aarhus skal der sorteres i hele ti forskellige affaldstyper fra sensommeren. De tæller tekstiler, kartoner, blød plast, madaffald og farligt affald. 

Derfor skal mindre affald ende i restaffaldsspanden, men beboerne skal selv finde plads til beholderne i deres lejligheder og tømme i de fælles beholdere.

Skal blive i kredsløbet

Og der kan blive lidt mere klemt under køkkenvasken, men det er nødvendigt i genanvendelsens navn.

- Det skal vi for at spare flere ressourcer og holde de her ressourcer og materialer i et kredsløb, hvor vi kan blive ved og ved med at bruge det, forklarer dagens underviser, Rasmus Kelm-Hansen, der er formidler ved Kredsløb. 

- Ændringen for den enkelte bliver, at man skal til at sortere lidt mere fra, og man bliver måske nødt til at have et par beholdere ekstra derhjemme, siger Rasmus Kelm-Hansen.

I flere kommuner er borgerne allerede i fuld gang med at sortere i de ti fraktioner, mens nogle har haft brug for længere forberedelsestid. 

Og varmemesterens skepsis er da også til at spore.

- Folk sorterer ikke helt, som de skal. Så der bliver nok noget ekstra arbejde for os. Men jeg håber, folk vil sortere og tænke over det, siger Bjarne Jakobsen.

Og keramik skal på genbrugsstationen og pizzabakken i restaffald. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her